Menu
Niewsbrief

Kerstversieringen

Klassieke Advent Decoratie

Advent decoratieAdvent decoratie

Adventversieringen kunnen zo veel dingen zijn. In de privésfeer varieert het van de adventskrans of de lichtjesboog voor het raam tot decoratieve elementen die sommigen liefdevol, anderen geringschattend "kleine gors" noemen (en waarvan de kwantitatieve afmetingen van persoon tot persoon aanzienlijk kunnen verschillen), tot het centrale element van het kerstfeest, de prachtig versierde boom. Ook de kerststal is op veel plaatsen een onmisbaar onderdeel van de adventstijd. Over smaak valt niet te twisten, maar niets is minder waar. Daarom stellen wij u onze tijdloze adventversieringen voor die niet alleen dit jaar, maar nog lang daarna voor vreugde zullen zorgen. Omdat het een traditie heeft of in staat is een eigen traditie te vormen.

Herrnhut Advent Ster

Deze beroemde adventsster gaat terug op de "Herrnhuter Brüdergemeine", een religieuze gemeenschap van Moravische immigranten die zich noemde naar de Oost-Saksische gemeente Herrnhut die in 1722 door haar leden werd gesticht. Op hen gaat het gebruik terug, dat ook nu nog in Saksen en Hessen wijd verbreid is, om op de eerste zondag van de advent in familiekring een grote ster te verzamelen, waarvan het licht tot Kerstmis blijft schijnen.

Gegoten in brons

Deze metalen designwerken komen uit de Bremer werkplaats van Friedrich Harjes, opgericht in 1912. Harjes werkte enkele jaren voor Heinrich Vogeler bij de Barkenhoff in Worpswede voordat hij de werkplaats voor object- en klokkengieten oprichtte die nu door zijn kleinzoon wordt gerund. De bronzen voorwerpen zijn gegoten uit klokbrons en hebben dus aanvankelijk sterke contouren, vloeiende vormen en gietkammen. In een meerfasig bewerkings- en polijstproces wordt het gietstuk in de werkplaats geleidelijk in zijn definitieve vorm gebracht voordat het oppervlak van de kandelaars ten slotte gedurende enkele dagen zorgvuldig wordt gladgestreken in een speciale polijsttrommel. Daarna vertonen de voorwerpen twee dingen: een uitgesproken bronsglans en een levendig oppervlak met de sporen van het bronsgieten.

Tafellamp brons gietenTafellamp brons gieten

Bronzen kandelaar gemaakt van 90% koper en 10% tin, lood- en nikkelvrij. Voor kaarsen tot 2 cm Ø. H 18,5 x B 7,5 x D 6 cm. Gewicht 810 g.

Tafellamp brons gegoten

Bronzen kroonluchter 7-vlamBronzen kroonluchter 7-vlam

Brons gemaakt van 90% koper en 10% tin, lood- en nikkelvrij. Voor kaarsen tot 2,2 cm Ø. Hoogte 30,5 cm, breedte 39,5 cm, diepte 12 cm. Gewicht 3,7 kg.

Bronzen kroonluchter 7-flame

Kleine tafel kroonluchter brons gietenKleine tafel kroonluchter brons gieten

Brons gemaakt van 90% koper en 10% tin, lood- en nikkelvrij. Hoogte 2,5 cm, bovenkant 4,5 cm Ø. Gewicht 240 g.

Kleine tafelkandelaar brons gieten

Handgemaakte kerstkaarsen van bijenwas

Om deze boomkaarsen en kaarsen voor bloemstukken te maken, worden de lonten met zeer regelmatige bewegingen herhaaldelijk in vloeibare was gedompeld tot de kaarsen hun vorm hebben gekregen. De grote pilaarkaarsen daarentegen worden vanwege hun grootte in mallen gegoten.
De kerstkaarsen komen uit de kaarsenmakerij van een werkplaats voor mensen met een handicap in Beieren en zijn gemaakt van zuivere bijenwas. De kaarsen zijn gemaakt van was die met rode pigmenten is geverfd en hun matte rode patina is een teken van hun hoge kwaliteit. Wij bieden de korte boomkaarsen ook ongekleurd aan.

Bijna met middelen aan boord: Zelfgemaakte olielampjes

Licht is elementair: de schepping zelf begint met de woorden "Laat er licht zijn", en het temmen van vuur wordt beschouwd als de vroegste culturele prestatie van de mensheid. Een van de oudste kunstmatige lichtbronnen is de olielamp, die niet alleen dankzij haar aangename licht tot op de dag van vandaag heeft standgehouden. Het is vooral populair omdat het gemakkelijk te maken is - bijna met de middelen die voorhanden zijn. Een geschikt vat voor de olie kan in vele vormen in de huishoudvoorraad worden gevonden, want uiteindelijk is elk klein hittebestendig glas er geschikt voor, dat ook na gebruik als lichtvat (en de daaropvolgende afwas) zijn oorspronkelijke doel in de keuken weer kan dienen.

Fuel is ook verkrijgbaar in de vorm van plantaardige olie. In tegenstelling tot lampolie op petroleumbasis is deze niet alleen goedkoop en niet giftig, maar ook zeer veilig in het gebruik omdat ze niet brandt zonder een extra lont.

Wat moet worden toegevoegd: lonten en vlotters.

Zo'n olielampje is in een paar stappen klaar voor gebruik: U vult een geschikt vat met water en doet er een vingerdikte zuivere plantaardige olie op. Dan stop je een lont in een kurken vlotter (die telkens opnieuw wordt gebruikt) en plaats je hem recht op het olieoppervlak alvorens de lontpunt aan te steken. Met slechts 10 ml olie brandt de drijvende pit twee uur, met een literfles slaolie dus ongeveer 200 uur. Er is praktisch geen roet, geen stank en slechts zoveel kooldioxide als in de planten werd gebonden toen zij groeiden. Als de lont op is, wordt hij gewoon vervangen. Wij bieden korte pitten voor nachtlampjes, gemaakt van katoenen garen, bedekt met paraffine en bijenwas, en driebladige kurken pitten van Glafey uit Neurenberg. Beide worden sinds 1867 vervaardigd en zijn - zoals de fabrikant aan het begin van de 20e eeuw nog tegenover de wereld verkondigde - "in elke betere winkel te koop". Het feit dat zij na meer dan 150 jaar nog steeds bestaan, getuigt van hun kwaliteit.

€ 12,90

Andere onderwerpen

KerstboomversieringenKerstboomversieringen

Er zijn twee serieuze boomversiertradities. De eerste komt uit de Biedermeier periode, het laatste smaakvolle tijdperk van de afgelopen 200 jaar. Biedermeier boomversieringen bestonden altijd uit slechts enkele stukken: appels, vergulde noten, messing en beschilderde tinnen figuurtjes, houten Erzgebirge speelgoedminiaturen en koekjes.

Ontdek nu
Duurzame AdventskalenderDuurzame Adventskalender

Heb je ooit een adventskalender gekregen die je zelf gemaakt hebt? Dan weet u hoe groot de vreugde is en kunt u wel raden hoeveel tijd en ook vindingrijkheid het kost om een adventskalender te maken.

Ontdek nu
Menu