Menu
Niewsbrief

Kerstversieringen

Klassieke kerstboomversieringen

KerstboomversieringenKerstboomversieringen

Er zijn twee serieuze boomversiertradities. De eerste komt uit de Biedermeier periode, het laatste smaakvolle tijdperk van de afgelopen 200 jaar. Biedermeier boomversieringen bestonden altijd uit slechts enkele stukken: appels, vergulde noten, messing en beschilderde tinnen figuurtjes, houten Erzgebirge speelgoedminiaturen en koekjes. De tweede traditie ontstond uit de kritiek op de weelde van de Wilhelminische periode, die de kerstboom bijna deed verdwijnen onder een overvloed aan kitsch. Het leidde tot de "witte boom", die recht trachtte te doen aan de symboliek van het "feest van het licht in de winter" met een sfeer van "ijs en sneeuw en vuur".

Kerstboomversieringen van Lauscha

Al meer dan 400 jaar is glas het materiaal van het stadje Lauscha in het Thüringer Woud. In 1597 bouwden de Zwaben Hans Greiner en de Bohemer Christoph Müller de eerste glasblazerij in Thüringen en legden daarmee de basis voor de wereldberoemde plaatselijke glasindustrie.

Filigraan werk. Ster silhouet techniek

De speciale vouw-snij-techniek, waarbij een vel papier dat verscheidene malen is gevouwen, wordt gesneden, is voor deze sterren van generatie op generatie doorgegeven. Tot op de dag van vandaag worden ze met de hand gemaakt, vouw na vouw, snede na snede, patroon rij na patroon rij en met opvallende nauwgezetheid - toch is elke ster uiteindelijk uniek. Meestal vrij werkend, heeft de maakster bij wijze van uitzondering verschillende patronen ontwikkeld volgens welke zij de sterren voor ons maakt (elk patroon krijgt een specifieke maat toegewezen).

De uiteinden zijn nauwkeurig aan elkaar gelijmd en genaaid, en elke ster is afgewerkt met een fijn laagje gekleurde lak dat hem extra stevigheid geeft. En filigraan als het is, maakt het niet alleen de kerstboom immens schoon, maar is het ook in staat om ramen, deuren en muren effectief te versieren als solitair.

Sterren gemaakt van sparrenhout

Ster hout scheren

De eerste sterren van dit type ontstonden toen boomversieringen zoals kostbare noten of appels niet voor iedereen betaalbaar waren. De mensen maakten dus van de nood een deugd en maakten versieringen van materialen die voorhanden waren en nauwelijks iets kostten. Zoals de glasblazers fijne bolletjes bliezen uit het glas waarmee zij dagelijks moesten werken, zo gebruikten de timmerlieden vers geschaafde spaanders, die als afvalproduct in overvloed in de werkplaats vielen, en legden die over de sparrentakken. Later vormden ze sterren van de spaanders. De sterrenfabrikant uit Fürth laat vandaag fijn schaafsel speciaal schaven volgens zijn specificaties en betrekt het hout daarvoor uit het Beierse Woud. De snippers worden in repen gesneden, met de hand tot zakjes gevormd en aan elkaar gelijmd tot een ster.

€ 4,90

Alle koperen. Van het cadeau idee tot de juwelen hanger

In de goud- en zilverstad Schwäbisch-Gmünd bestaat een zeer oude traditie van het vervaardigen van eenvoudige decoratieve hangers van bladmessing. Reeds in de Middeleeuwen vervaardigden de plaatselijke ambachtslieden dergelijke hangers. Ze werden met een figuurzaag uit plaatstaal gezaagd; aanvankelijk uitsluitend om ze goedkoop te kunnen weggeven. In de loop der jaren en decennia werden nieuwe motieven toegevoegd, zodat de nevenactiviteit met kleine geschenken een hoofdactiviteit kon worden. Voor onze leverancier was de productie van juwelenhangers in het begin zelfs niet meer dan een hobby. Nu in de 3de generatie, hebben lasertechnologie en machinaal ponsen sinds de jaren 1990 de fretzagen in het bedrijf vervangen. Alle afwerkingswerkzaamheden, vergulden en polijsten, worden echter nog steeds zorgvuldig met de hand gedaan.

Andere kerstboomversieringen

Andere onderwerpen

Advent decoratieAdvent decoratie

Adventversieringen kunnen zo veel dingen zijn. In de privésfeer varieert het van de adventskrans of de lichtjesboog voor het raam tot decoratieve elementen die sommigen liefdevol, anderen geringschattend "kleine gors" noemen (en waarvan de kwantitatieve afmetingen van persoon tot persoon aanzienlijk kunnen verschillen), tot het centrale element van het kerstfeest, de prachtig versierde boom. Ook de kerststal is op veel plaatsen een onmisbaar onderdeel van de kerstversiering.

Ontdek nu
Duurzame AdventskalenderDuurzame Adventskalender

Heb je ooit een adventskalender gekregen die je zelf gemaakt hebt? Dan weet u hoe groot de vreugde is en kunt u wel raden hoeveel tijd en ook vindingrijkheid het kost om een adventskalender te maken.

Ontdek nu
Menu