Menu

Notenkraker traditioneel

Nieuw
Notenkraker traditioneel
  € 159,00alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Leeverbaar vanaf eind april, nu beschikbaar voor bestelling

  Algemene informatie

  Toont houding. Kraakt noten

  De notenkraker als gespierde huzaar of koning is een van de klassieke figuren uit de volkskunst van het Erzgebergte. Hij maakt zijn functie echt waar - ook al verandert hij niet in een onweerstaanbaar knappe prins zoals in Tsjaikovski's "Notenkraker"-ballet. Tot ongeveer de grootte van hazelnoten kan deze notenkraker koning noten open kraken als dat nodig is. Het ziet er nog beter uit als traditionele kerstversiering, niet in de laatste plaats dankzij de zorgvuldige vervaardiging uit esdoorn-, beuken- en lindehout.

  Gemaakt in de fabriek Erzgebirgische Volkskunst Richard Glässer, die werd opgericht in 1932. De traditionele Seiffen-beeldjes, die gebaseerd zijn op de karakteristieke gedraaide vormen, worden hier voornamelijk met de hand gemaakt. Talrijke bewerkingen zijn nodig totdat het lokale hout - uitsluitend afkomstig uit duurzame bosbouw - zijn definitieve vorm heeft aangenomen.

  Erzgebirge volkskunst. Seiffen

  Dat zich in het van oorsprong dichtbeboste Erzgebirge een beroemde houtkunst ontwikkelde, is niet alleen te verklaren door de beschikbaarheid van het materiaal. Als industrietak werd kunst en ambacht des te belangrijker naarmate de plaatselijke mijnbouw snel aan middelen en winstgevendheid verloor. In deze leemte gleed de volkskunst van het Erzgebirge, die mijnbouw - niet minder dan Kerstmis - nog steeds vorm gaf met talrijke motieven. Rond Seiffen ontwikkelde zich een centrum van houtkunst, waar in 1853 een van de eerste vakscholen werd opgericht ter bevordering van het handwerk. In de zogenaamde "speelgoedhoek" produceren kleine en grote ambachtelijke bedrijven nog steeds de klassiekers van de Erzgebirge volkskunst: van hoepeldieren en rokende mannen tot mijnwerkersfiguren en notenkrakers tot kaarsenbogen en vleugelpiramides.

  Productinformatie

  Artikel nummer 203388

   Kleurrijk beschilderd esdoorn-, beuken- en lindehout; kunstbont. Hoogte 35,5 cm, breedte 12,5 cm, diepte 11 cm. Romp Ø 8 cm. Gewicht 740 g.
   Meer artikelen van de fabrikant:
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Wij helpen graag

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantencentrum helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Cadeaubon

   Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

   Cadeaubon kopen
   Menu