Menu
Niewsbrief

Fabrikant portret

Zon leer. Leder uit de put

Lederwaren van SonnenlederLederwaren van Sonnenleder

De producten op deze pagina zijn afkomstig van Sonnenleder, gevestigd in Bodman-Ludwigshafen aan de Bodensee. Het bedrijf staat voor een consequent doelgericht, zuiver design en een zacht, puur plantaardig raffinement. Sonnenleder houdt nog steeds vast aan het traditionele proces van pitlooiing, waarbij de huiden van uitsluitend Zuid-Duitse runderen plantaardig worden gelooid en vervolgens aan de lucht worden gedroogd.

Adel door tijd en gebruik

Traditioneel gelooid leer leeft, ruikt en ademt. Gebruik, zon en regen veranderen het leder, het wordt soepeler en ook de kleurschakering verandert. Na verloop van tijd vormt zich een natuurlijke bescherming, het patina, dat het leer een kenmerkend uiterlijk geeft. Dit komt het best tot uiting in ongeverfd leer, zoals het rood gelooide leer van Sonnenleder.

De stoffen die voor het looien worden gebruikt, bestaan hoofdzakelijk uit afkooksels van schors, wortels en vruchten. In twaalf kuilen met licht stijgende concentraties looivloeistof zetten zij in zes tot twaalf weken de eiwitvezels van de runderhuiden om in ledervezels. Na het looien worden de huiden aan de lucht gedroogd en in een smeertvat ingevet volgens een goed bewaard recept. Het geverfde leder heeft een karakteristieke lichtbruin-roodachtige tint, waaraan het leder ook de naam "rood gelooid" dankt en die van partij tot partij verschilt. Je kunt het overgroeien van het patina bijzonder goed zien, maar zelfs het zwart geverfde leer in het vat ontwikkelt na verloop van tijd een glanzend patina.

Een heel leven

Sun Leather Case met PatinaSun Leather Case met Patina

Als tassen, portefeuilles en koffers van goed leer zijn gemaakt, hebben ze het in zich om een levenslange metgezel te zijn. Als het lederen etui of etui aanvankelijk met zorg wordt behandeld, elk krasje wordt weggepoetst en het zachte, gladde materiaal wordt bij elke gelegenheid gestreeld, verandert vroeg of laat de manier waarop ermee wordt omgegaan en laat het dagelijks gebruik steeds meer sporen na, Bijvoorbeeld omdat de eigenaar het pennenbakje weer eens tot de nok toe heeft gevuld met pennen en notities, omdat het kompas zichzelf met een scherpe punt heeft vereeuwigd, of omdat het eenvoudigweg steeds weer aan dezelfde behandeling is blootgesteld en daardoor een eigen patina is gaan vertonen.

Hoe u het leder ook behandelt - het zal sporen van de tijd en het samenleven met u opdoen en op zijn eigen manier bewaren. Gracieus ouder worden, interessanter en eigen worden, en u lang plezier schenken - dat is wat al onze lederen producten onderscheidt, naast al hun praktisch nut.

De producten van Sonnenleder in een oogopslag

Looiproces

Looien is het proces waarbij de dierenhuid zijn weerstand tegen water en bederf verwerft. Eiwitvezel wordt omgezet in ledervezel - een proces dat overigens niet synthetisch kan worden nagebootst. Naast de aard van de grondstof bepaalt ook het soort looiing de kwaliteit en de eigenschappen van het lederen eindproduct: sterkte, elasticiteit, watertolerantie, en ook de eigenschappen van het oppervlak zoals hardheid of soepelheid worden in hoge mate bepaald door het looiproces. De traditionele looiprocessen zijn eeuwenoud.
Lees meer

Menu