Bestel u cadeaus voor 30/11 en ontvang ze voor Sinterklaas*

Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Polshorloges: Handgemaakt door Nomos in Glashütte

Handgemaakte polshorloges van Nomos GlashütteHandgemaakte polshorloges van Nomos Glashütte

In 1991 werd het horlogemerk Nomos opnieuw opgericht in Glashütte - en het maakte snel naam. Vanaf het allereerste begin werden de ontwerpen voor Nomos Glashütte geïnspireerd door de ideeën van de Deutscher Werkbund: De uurwerken moeten kwaliteit betaalbaar maken door het gebruik van moderne produktiemiddelen en de duurzaamheid van de produkten loskoppelen van mode en hedendaagse smaak door een goed ontwerp. Tegelijkertijd was en is de invloed van het Bauhaus onmiskenbaar: "Vorm volgt functie."

Vandaag kan het bedrijf zich met recht een "horlogefabrikant" noemen. Sinds enkele jaren maakt Nomos uitsluitend gebruik van handgewikkelde uurwerken uit Glashütte, die in eigen beheer zijn ontwikkeld en bijna volledig bestaan uit afzonderlijke onderdelen die in Glashütte zijn gemaakt. Maar daar mag het niet bij blijven - dankzij een tekort van een speciaal soort.

De raaklijn. Een moderne klassieker

De Tangente wordt sinds zijn verschijning in het begin van de jaren negentig beschouwd als een meesterwerk van design. Jaren geleden, toen we het horloge voor het eerst aanboden, waren we terughoudend om de Tangente, die toen nog relatief nieuw was, een klassieker te noemen. Dat dit vandaag de dag anders is, blijkt ook uit het grote aantal horloges dat naar zijn voorbeeld is gemaakt en vooral uit de lijst van onderscheidingen die nog eeuwenlang doorloopt.

Tangent stalen bodem mannen

Het ontwerp van de Nomos Tangente is gebaseerd op een ontwerp uit de jaren 1920 dat indertijd geen aandacht trok - Nomos Glashütte heeft het geperfectioneerd en vertaald naar vandaag. We brengen de Tangente met saffierglas cover en stalen achterkant. Handgedraaid Nomos α kaliber, 17 jewels, 43 uur gangreserve. Gegalvaniseerde wijzerplaat, wit verzilverd, temperatuur geblauwde wijzers. Saffier kristallen omhulsel. Kast van gepolijst roestvrij staal met stalen achterkant. Kasthoogte 6,2 mm, Ø 35 mm. Drukbestendig tot 3 bar. Zwarte Cordovan lederen band, breedte 18 mm. Gewicht met riem 38 g.

€ 1.460,00
Naar het product
Tangente 33 stalen bodem dames

Het Nomos α uurwerk, dat al vele jaren beproefd was, opende de mogelijkheid om een iets kleinere versie van de beroemde Nomos Tangente te bouwen. Met dit horloge kwam de manufactuur van Glashütte tegemoet aan de vaak geuite wens naar een damespolshorloge met de proporties van de Tangente. De diameter van 33 millimeter is net wat het kaliber toelaat, dus de kast is er letterlijk op maat voor gemaakt. Handgedraaid Nomos α uurwerk, 17 jewels, 43 uur gangreserve. Gegalvaniseerde wijzerplaat, wit verzilverd, temperatuur geblauwde wijzers. Saffier kristallen omhulsel. Kast van gepolijst roestvrij staal met stalen achterkant. Kasthoogte 6,8 mm, Ø 33 mm. Drukbestendig tot 3 bar. Grijs suede band, breedte 17 mm. Gewicht met riem 32 g.

€ 1.350,00
Naar het product

We gaan onze eigen weg. Schaarste als impuls

Nomos horlogesNomos horloges
Nomos horlogesNomos horloges
Nomos horlogesNomos horloges

De grote vraag naar mechanische horloges had de laatste jaren tot een ernstig knelpunt geleid: voor de montage van de echappement.

Het echappement - bestaande uit de balans en de balansveer, het ontsnappingswiel en het palet - is het hart van elk mechanisch uurwerk en doorslaggevend voor de nauwkeurigheid van het uurwerk. Tot op heden is het alleen vervaardigd door de Swatch dochteronderneming Nivarox. Volgens een streng bewaakt recept produceerde deze Zwitserse fabrikant voor de hele horlogewereld - en is nu van plan zijn leveringen te beperken tot de eigen fabrieken van de groep, wat de industrie de nodige hoofdbrekens bezorgt. Een gelijkwaardige vervanging is niet in zicht - behalve bij Nomos Glashütte.

Kort na de val van het communisme besloot Nomos Glashütte aan het dilemma van deze afhankelijkheid te ontsnappen en al zijn uurwerken zelf te vervaardigen. Om dit te bereiken zijn zij een weg ingeslagen die veel geld en energie heeft gekost, maar die nu vruchten heeft afgeworpen: De Saksen bouwen nu niet alleen het uurwerk zelf, maar ook het echappement, ook wel het assortiment genoemd en, bij Nomos Glashütte, het slingersysteem.

Swingende doorbraak. Het Swing Systeem

Een kwantumsprong op weg naar deze onafhankelijkheid - door sommigen omschreven als een ware sensatie - is dit schommelsysteem dat Nomos Glashütte heeft ontwikkeld en gereed gemaakt voor serieproductie. Het is niet voor niets dat zelfs horlogemakers die hun eigen uurwerken bouwen, de ingewikkelde echappement assemblage links laten liggen: de weinige experts op dit gebied bewaken hun kennis, die grotendeels empirisch werd verworven, als hun oogappel. Ook de relevante technische literatuur is schaars.

Nomos Glashütte moest deze uitdaging helemaal alleen aangaan. Wetenschappelijke steun werd gezocht en gevonden bij de Technische Universiteit van Dresden en het Fraunhofer-Institut. Stap voor stap naderden zij het doel van een eigen echappement - over een periode van zeven jaar.

Het echappement werd volledig wiskundig herberekend. Alleen al de constructie van het ontsnappingswiel en het anker is een kunst op zich, waarvoor speciale machines, precisiegereedschap en goed opgeleid personeel nodig zijn: alle tanden van het wiel en de poten van het anker moeten tot op de micrometer nauwkeurig worden vervaardigd.

Menu