Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Munich Originals. Schoeisel van Schuh-Bertl

Schoen BertlSchoen Bertl

Schuh-Bertl runt al meer dan 25 jaar zijn schoenmakerij in de wijk Gärtnerplatz in München. Maar het duurde nog lang voordat het zover was. Bertl liep eerst stage als melker, specialiseerde zich in de kaasmakerij, en bouwde filmfiguren in de Bavaria Film Studios. Hij kwam tot het schoenmaken door een vormende ervaring: toen hij in de bergen was, liet hij een paar bergschoenen maken door een oude, gevestigde schoenmaker. Ze hadden een fors prijskaartje, maar waren ook van uitstekende kwaliteit. Bij het tweede paar keek Bertl al geïnteresseerd over de schouder van de schoenmaker mee en keek goed naar zijn vingers - en hij besloot: Ik word ook schoenmaker.

De rest is snel verteld. Schuh-Bertl voltooide de desbetreffende opleiding en nam in 1989 het bedrijf over dat reeds 60 jaar in München bestond en waar hij nu nog steeds gevestigd is. In het begin maakte Bertl slechts enkele paren en meestal op maat gemaakte schoenen, maar vandaag kan hij de vraag uit de hele wereld niet meer alleen aan. Ongeveer 40 ambachtslieden werken dus voor hem en met hem - in Duitsland, Engeland, Spanje, Italië en Hongarije.

Ambachtsman en industrieel

Het feit dat hij niet meer al zijn schoenen zelf maakt en in zijn werk een evenwichtsoefening tussen ambacht en industrie moet uitvoeren, stoort Bertl geenszins - integendeel. Wat hij hierover zegt, kan sommige puristen aanvankelijk verbazen: "Op maat gemaakte schoenen zijn niet beter dan machinaal gemaakte schoenen.

Leren schoenLeren schoen

Maar als je het tot het einde doordenkt, is het logisch - tenminste als deze serieproductie gebaseerd is op een schone, goed doordachte constructie. Industrie heeft dus vakmanschap nodig, en Bertl heeft dit ingezien en zijn werkmethoden daarop afgestemd. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het ontwerpen van nieuwe schoenmodellen en leesten, het bouwen van prototypes en deze vervolgens in massaproductie te laten nemen. Alleen op die manier kan hij zijn claim waarmaken dat hij goede schoenen maakt die (bijna) iedereen zich kan veroorloven. Schoenen die gemaakt zijn van geselecteerde materialen en goed afgewerkt zijn. Schoenen die goed passen en comfortabel zijn, zelfs als je ze de hele dag draagt. En tenslotte, schoenen die altijd en overal gerepareerd kunnen worden.

Een schoen voor alle dagen - letterlijk. De Haferl schoen

Haver schoen

Over elk detail van de klassieke Haferl schoen is nagedacht: de verhoogde teen laat ruimte voor de tenen bij het bergaf lopen, de verhoogde, voorgevormde hiel houdt de voet in de schoen bij het bergop lopen. De uitsparingen aan de zijkanten voorkomen dat het bovenwerk tegen de enkels schuurt, en de gebogen zool zorgt voor comfortabel rollen bij elke stap. Bertl maakt het met rechte (Allgäuer) vetersluiting van 3,5-4 mm dik Juchtenleer van Zuid-Duitse oorsprong. De ruwe, ongevoelige vleeszijde van het leer is naar buiten gekeerd, de gladde nerfzijde naar binnen, hetgeen betekent dat de schoen, die uit één stuk is vervaardigd (met uitzondering van een kleine voering op de hiel), helemaal geen voering heeft. Bovenmateriaal: runderleer, plantaardig gelooid. Stof tong en hiel voering rundleer, plantaardig gelooid. Zwaar geprofileerde rubberen buitenzool. Gemaakt in Duitsland. Kleur bruin.

€ 299,00

Monumentaal. Werklaars Rusland leder

Werklaars Rusland leder

Deze werklaars is gemaakt van Juchtenleer van Zuid-Duitse runderen - afgeleid van een model uit de jaren 1920. Het met vet en was verzegelde leder is buitengewoon scheurvast, ongevoelig en bijna waterdicht. De schoen is gemaakt in Zuid-Duitsland op een haver leest. Bovenleer volnerf Zwitserse Gallusser runderhuid (Juchten), leerdikte 2,5-3 mm. Teenkap gevoerd met kalfsleer. Plantaardig gelooide binnenzool. Vilten balansmassa, rubberen tussenzool. Vibram® buitenzool. 3 paar haken, 2 paar oogjes, allemaal dubbel geklonken. 100% katoenen veters. De maat van de schoen moet zo worden gekozen dat hij 1 à 1,5 cm langer is dan de voet. Als de voet zich dan bij het rollen strekt, heeft hij voldoende ruimte en raken de tenen de stevige teenkap niet.

€ 349,00
Menu