Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Heschung. Dubbelgenaaide schoenen uit Frankrijk

Kalfsleer voor de productie van de geitgenaaide Heschung schoenenKalfsleer voor de productie van de geitgenaaide Heschung schoenen

De in 1934 door Eugène Heschung in de Elzas opgerichte ateliers hebben zich vanaf het begin gespecialiseerd in schoenen voor wandelen en jagen. Daarom worden Heschung schoenen consequent dubbel gestikt - een proces dat het moeizame proces van het frame naaien mechanisch nabootst. Naast de zorgvuldige afwerking zorgt dit voor het comfort, de weerbestendigheid en de duurzaamheid waar Heschung schoenen om bekend staan.

Heschung schoenen: de modellen.

Draagcomfort, weerbestendigheid en robuustheid hebben bij Heschung altijd hoog in het vaandel gestaan, al was het maar omdat het bedrijf zich vanaf het begin heeft gespecialiseerd in gebruiksschoenen voor wandelen en jagen - aangevuld met een roemruchte uitstap naar de wereld van het alpineskiën van 1950 tot begin jaren zeventig. De modellen zijn ontleend aan de beroepspraktijk en hebben zich ook daar in het voortdurende gebruik moeten bewijzen.

Herenschoen suède, Donkerbruin

De allereerste chukka boot kan niet meer in detail worden gereconstrueerd, maar zeker is dat dit enkelhoge schoentype is gemaakt van suèdeleer, waarbij de veters door twee paar oogjes lopen en een kenmerkende crêpe zool als buitenzool dient. Wat ook zeker is, is dat de chukka comfortabel is.

Herenknecht, Bruin

De Blucher is een klassieke casual schoen met zijn typische, vastgemaakte vetersluiting. Hij heeft een nonchalante, maar sportieve vorm. Hij is dan ook uitgerust met een rubberen zool met weerbestendig profiel. De Blucher ontleent zijn naam aan de Pruisische veldmaarschalk prins Blücher von Wahlstatt.

Gebruikt materiaal: kalfsleer.

Het gebruikte leer is afkomstig van looierijen waarmee Heschung reeds lang een vertrouwensvolle samenwerking onderhoudt. Het bovenmateriaal van de modellen die wij aanbieden is gemengd gelooid kalfsleer van aanzienlijke dikte, dat slijtvast, waterafstotend en toch soepel is dankzij het hoge vetgehalte. De schoenen zijn gevoerd met fijn, zacht kalfsleer. Het kiezen van het juiste leder vereist een getraind oog.

Hoogwaardige afwerking: de details.

Het zijn tenslotte ook de details die een Heschung schoen maken. Of het nu gaat om verborgen veterogen van roestvrij staal of gevoerde stofkleppen met zijdelingse knikplooien van zeer fijn, zacht leder. Of het nu gaat om inlegzolen van gemengd gelooid kalfs- of runderleer, scharnierveren van essen- of beukenhout, of latexbultjes. Of het zijn doorgestikte profielzolen van slijtvast rubber: Heschung schoenen zijn altijd authentiek schoeisel dat zijn bestaansrecht ontleent aan zijn materialiteit, functionaliteit en afwerking - met andere woorden: aan zichzelf.

Een voet aan de grond krijgen. Het ontstaan van de firma Heschung.

Heschung SchoenmakerijHeschung Schoenmakerij

Ooit was het stadje Dettwiller in de Franse Elzas een echt centrum van schoenenproductie. Vóór de Tweede Wereldoorlog werkten bijna 900 mensen in twaalf verschillende schoenfabrieken, onder wie de jonge Eugène Heschung, die zijn loopbaan in 1920 als kleermaker begon. Geïnspireerd door de weelderige natuur van zijn vaderland, de rijk beboste heuvels en bizarre zandstenen kliffen van de noordelijke Vogezen en de daaruit voortvloeiende (schoen)behoeften van de mensen om hem heen, stichtte hij in 1934 zijn eigen bedrijf. Laarzen en schoenen voor wandelaars en jagers, gemaakt in de geitengenaaide stijl, waren zijn eerste producten - waterdicht en slijtvast.

Dubbel gestikt. Of ook: Noorse welt.

Terwijl de Duitse term "zwiegenäht" duidelijk verband houdt met de productie, verwijst het Engelse equivalent "Norwegian welt" naar de oorsprong van de manier waarop het is gemaakt - dat wil zeggen, de manier waarop het bovendeel en de zool zijn samengevoegd. Sommigen schrijven de uitvinding van deze variant van het klassieke stiksel zelfs toe aan de Inuit. De belangstelling van de inheemse volkeren die in het Arctische gebied woonden voor waterdicht schoeisel was, naar mag worden aangenomen, op zijn minst buitengewoon groot.

Bij deze methode wordt het frame, een smalle lederen strook die helemaal rondom loopt, aan de buitenkant van het bovendeel geplaatst, in een eerste fase aan de schoenbody en de binnenzool genaaid en in een tweede fase aan de buitenzool. Het 12-draads natuurlijk linnengaren dat bij Heschung wordt gebruikt, wordt in pek gedrenkt of met bijenwas ingewreven, waardoor de door de naald veroorzaakte gaatjes direct worden gedicht. Twee naden zijn ook constitutief voor het conventionele frame-naaien, maar alleen bij de geit-genaaide versie blijven ze van buitenaf zichtbaar.

Van ski tot chic. Hoe Heschung de sprong naar exclusieve schoenenfabrikant maakte.

Soms is een omweg de rechtste weg. In ieder geval was het niet de bedoeling dat de firma Heschung zich in de jaren 1950 zou vestigen als de nummer één van de Franse schoenfabrikanten voor skiën, dat toen net een populaire sport aan het worden was. Maar de stap was een natuurlijke: ze produceerden schoenen die bestand waren tegen het weer, en dat was precies wat skiën nodig had. In 1968 en 1972 werd Heschung zelfs de officiële leverancier van het Franse nationale skiteam en won - indirect, maar niettemin - in totaal zeventien Olympische wintersportmedailles. En dan, even snel als de vraag was ontstaan, was zij ook weer verdwenen, want het tijdperk van de lederen skischoen liep ten einde en maakte plaats voor modellen van plastic. Alleen de hoge herenschoen van Heschung met zijn regulerende enkelband getuigt vandaag de dag nog (of liever gezegd, opnieuw) van dit spannende ondernemingstijdperk. Beter buiten de pistes, dat wel.

Afgezien van dit duidelijk robuuste model bewegen de Heschung-schoenen in het gamma van Manufactum zich tegenwoordig vakkundig tussen casual-sportief en elegant. Het merk werd in 1994 opnieuw gelanceerd door de kleinzoon van de oprichter en richt zich vandaag de dag op de veeleisende koper van goede schoenen die prijs stelt op vakmanschap van hoge kwaliteit, een tijdloze uitstraling en duurzame materialen en afwerking. Bergschoenen en blucher zijn duidelijk twee paar schoenen, maar het bedrijf weet hun kenmerken vakkundig te combineren. En zo trad de nieuwe Heschung in de voetsporen van zijn voorvader en vond toch een heel eigen lijn - samenhang op een omslachtige manier.

Plicht of ritueel. Schoonmaken en verzorging van schoenen

Zorg goed voor je schoenenZorg goed voor je schoenen

Voor sommigen is het poetsen van schoenen een karwei, voor anderen een gekoesterd ritueel: de schoenen worden op een rij naast elkaar gezet, voorgepoetst, ingesmeerd of in de was gezet en ten slotte in strikte volgorde gepoetst. Maar regelmatig schoenonderhoud is niet alleen goed voor het uiterlijk, het houdt ook het leer soepel en verlengt de levensduur van uw schoenen vele malen. Het is belangrijk het juiste verzorgingsproduct te gebruiken, want niet elk product is geschikt voor elke schoen. Op de volgende pagina hebben wij een lijst met nuttige tips en geschikte producten voor u samengesteld.

Naar de instructies: Schoenpoetsen

Menu