Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Olive Tree (Olea europaeus)

Olive Tree (Olea europaeus)Olive Tree (Olea europaeus)

De groenblijvende olieboom wordt tot 20 meter hoog en verdraagt droogte, hoe meer zon hij krijgt hoe beter. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn bizarre groeivormen en zilvergroene bladeren. Het is ook beroemd om zijn lange levensduur. Het oudst bekende exemplaar bevindt zich op Kreta en is naar schatting 3250 jaar oud - en het draagt nog steeds vruchten. Sinds de Olympische Spelen van 2004 in Athene worden de winnaars van de marathonwedstrijden geëerd met een tak van deze unieke olijfboom.

Oorsprong en teelt.

De kleinere wilde vorm van de olijfboom is inheems in het Middellandse-Zeegebied en het Midden-Oosten, maar ook in Zuid-Afrika. Hij wordt al sinds 4000 v. Chr. als oliebron geteeld, en vandaag zijn er meer dan duizend variëteiten. De olijfboom voelt zich het best thuis in de nabijheid van zijn eigen soort - hij kan niet goed overweg met andere boomsoorten. De belangrijkste olijfolieproducerende landen zijn Spanje, Griekenland, Italië en Turkije. Handelaren en consumenten moeten echter voorzichtig zijn: De hoeveelheid "extra olijfolie van de eerste persing" die wereldwijd wordt geproduceerd, is vele malen kleiner dan de hoeveelheid die in het kader van deze verklaring in de handel wordt gebracht.

Ingrediënten.

Olijven zijn niet rechtstreeks van de boom eetbaar; hun bittere bestanddelen moeten er eerst worden uitgefilterd door ze zorgvuldig in te leggen in pekel. In tegenstelling tot veel andere oliehoudende vruchten wordt de olie niet uit de pit maar uit het vruchtvlees gewonnen; rijpe olijven bevatten ongeveer 50 procent water en 22 procent olie. Het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren in olijfolie maakt het bijzonder waardevol voor de gezondheid. Oleocanthal (de ontstekingsremmende werking is vergelijkbaar met die van ibuprofen) en de antioxidant-polyfenolen komen echter alleen voor in koudgeperste olie.

Producten met olijfolie

Gebruik van de olijfboom.

OlijfolieOlijfolie
  • Voor lichaamsverzorging wordt olijfolie vaak gebruikt als basis voor vele geneeskrachtige plantenoliën, zalven, zepen, maskers en haarverzorgingsproducten, omdat zij bijzonder gemakkelijk te emulgeren is en goed door de huid wordt opgenomen. Het linolzuur dat het bevat, zorgt voor vocht en beschermt tegen uitdroging.
  • Olijfolie wordt gebruikt als smeersel tegen spier- en gewrichtspijn en inwendig om de galactiviteit te stimuleren en constipatie te behandelen.
  • De bladeren van de olijfboom die in het voorjaar worden verzameld, worden bereid als thee of extract en hebben een antipyretische, diuretische en krampstillende werking.
Speciaal.

De olijfpitten bevatten stoffen die de waardevolle secundaire bestanddelen van de olijfolie geleidelijk afbreken. Als de olijven vóór de persing worden ontpit, is de voedingswaarde dus hoger en is de olie ook veel langer houdbaar.

Andere onderwerpen

Citroenmelisse (Melissa officinalis)Citroenmelisse (Melissa officinalis)

De citrusgeurende citroenmelissestruik wordt tot 80 centimeter hoog en is 30 jaar oud. Als de citroenmelisse eenmaal een zonnige, windbeschutte plek in de tuin heeft gevonden, loopt hij steeds weer opnieuw uit en vormt hij van juni tot augustus kleine witgelipte bloemetjes. De naam is goed gekozen, want melisse betekent in het Grieks "honingbij"; in de oudheid werd de plant geteeld als weide voor bijen en vandaag de dag voorkomen imkers dat hun bijenvolken uitzwermen door de bijenkorf in te wrijven met citroenmelissebladeren.

Ontdek nu
Mirre (Commiphora myrrha)Mirre (Commiphora myrrha)

De knoestige mirre met zijn spitse doornen behoort tot de balsemfamilie en groeit als struik of boom. Hij wordt slechts enkele meters hoog en is goed aangepast aan het droge struikgewas van zijn thuisland: De bladeren zijn zeer klein en verschijnen kort voor het begin van het regenseizoen samen met de hangende bloempluimen. De gladde en dunne bast is gebarsten en schilfert in kleine snippers af.

Ontdek nu
Sinaasappelboom (Citrus sinensis)Sinaasappelboom (Citrus sinensis)

De groenblijvende sinaasappelbomen worden tot 10 meter hoog met een korte stam en compacte kroon. Ze produceren bloemen en vruchten tegelijk - de combinatie van het donkergroene loof, de kleine witte bloemen, die al van verre geuren, en de feloranje vruchten is bijzonder aantrekkelijk. De groene vruchten worden pas levendig oranje wanneer de temperatuur 's nachts onder 17 °C daalt.

Ontdek nu