Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Valkruid (Arnica montana)

De zonnig gele, bijna palmgrote bloemen van **valkruid ** verschijnen van juni tot augustus en hebben de typische structuur van een samengestelde bloem. De hele plant heeft klierharen en een aromatische geur. Oorspronkelijk was hij overal in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika thuis op voedselarme (berg)weiden en moerassige plaatsen. Maar omdat er nauwelijks nog onbevruchte gebieden zijn en arnica eeuwenlang intensief werd verzameld vanwege zijn geneeskracht, is het zeer zeldzaam geworden.

Oorsprong en teelt

De geneeskrachtige eigenschappen van arnica zijn al bekend sinds de Middeleeuwen, maar in tegenstelling tot andere planten waarvan de waarde voor het medicijnkastje welbekend is, heeft arnica nooit zijn weg gevonden naar boerderijtuinen. Het is een echte "wilde plant" die zich niet op zijn gemak voelt in een gecultiveerde omgeving. Als gevolg van ongecontroleerde wilde verzamelingen is arnica op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten geplaatst. Pas de laatste jaren is het mogelijk geworden de "Geneeskrachtige plant van het jaar 2001" commercieel te telen.

Ingrediënten

Arnica bloemen bevatten onder andere bitterstoffen, flavonoïden en het actieve bestanddeel helenaline. De antiseptische en ontstekingsremmende werking van de bloemen kan zelfs die van synthetische ontstekingsremmende geneesmiddelen (bijv. diclofenac en ibuprofen) overtreffen. Het belangrijkste toepassingsgebied van arnica, naast spier- en gewrichtsklachten, zijn stompe verwondingen; de werkzame stoffen ervan bevorderen de doorbloeding, verlichten de pijn en ondersteunen de wondgenezing.

Gebruik van arnica

  • In kruidenzalven is arnica een waardevol ingrediënt dat een verzachtende werking heeft op pijnlijke spieren, rugpijn en gewrichtspijn. Pure arnica tincturen en oliën komen ook voor, maar deze moeten alleen in verdunde vorm worden gebruikt vanwege hun sterke werking.
  • Arnica toont zijn helende krachten ook bij de uitwendige behandeling van kneuzingen, bloeduitstortingen en hematomen. Omdat arnica de resorptie van bloed dat in het omliggende weefsel is gelekt, versnelt, is aangetoond dat blauwe plekken sneller verdwijnen wanneer ze met arnica-preparaten worden ingewreven dan zonder behandeling. Arnica heeft ook positieve effecten op zwakke aderen.
  • Inwendig gebruik als thee is tegenwoordig niet meer gebruikelijk.
Hint
Hier moet je op letten als je arnica gebruikt.

Het komt voor dat mensen gevoelig reageren op het buitengewoon krachtige arnica. In dit geval is de iets mildere calendula geschikt.

Andere onderwerpen

Aloë vera (Aloe barbadensis) behoort tot de asfodelfamilie, wat betekent dat zij nauwer verwant is aan toortslelies en steppekaarsen dan aan agaves. De getande bladeren, tot 90 centimeter lang, staan in rozetten en zijn vlezig en verdikt. In de bloeitijd groeit uit de grijsgroene rozet een tot drie meter hoge vertakte bloemstengel, die aan de uiteinden dicht bezet is met gele of rode afzonderlijke bloemen, afhankelijk van de variëteit.

Ontdek nu

De abrikoos (Prunus armeniaca), die in Oostenrijk en Beieren ook abrikoos wordt genoemd, groeit in boom- of struikvorm. De gele tot oranje vruchten hebben een glad, bijna onbehaard oppervlak. Als de gerimpelde pit van de abrikoos, die aan één kant puntig is, wordt gekraakt, komt het zaad ("pit") binnenin tevoorschijn. Het is ongeveer zo groot als een duimnagel en bevat veel olie. Net als bij amandelen is er een bittere en een zoete vorm. Uit beide soorten wordt waardevolle abrikozenpittenolie gewonnen.

Ontdek nu

De avocadoplant, die tot 20 meter hoog kan worden, is verwant aan de kaneelboom en de laurier en behoort, net als deze, tot de laurierfamilie. Hij houdt van warm en vochtig en voelt zich thuis in tropische en subtropische gebieden. Het duurt tien jaar voordat de avocadoboom voor het eerst vruchten draagt; botanisch gesproken zijn dit besvruchten. Afhankelijk van de variëteit zijn ze ei- tot peervormig. De Azteken hadden echter een andere associatie: hun naam voor de vrucht is ahuacatl en betekent testikel.

Ontdek nu