Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Citroen (Citrus limon)

Citroen (Citrus limon)Citroen (Citrus limon)

De drie tot zes meter hoge citroenbomen produceren het hele jaar door witte, roze overbloeiende en aromatisch geurende bloemen. Hun vruchten worden - net als die van alle andere citrusvruchten - botanisch ingedeeld bij de bessen. Aangenomen wordt dat alle citrussoorten zijn ontstaan als kruisingen van slechts drie soorten: Grapefruit, mandarijn en citroen.

Oorsprong en teelt.

Net als de sinaasappel komt ook de citroen uit China, waar hij al 2.500 jaar wordt geteeld. Pas met de kruisvaarders kwam het vanuit het Oosten naar Europa ten noorden van de Alpen. Na sinaasappelen zijn citroenen vandaag de belangrijkste citrusvruchten. Zij worden overal ter wereld geteeld in de zogenaamde Agrumen Belt, d.w.z. ruwweg tussen de 40e breedtegraad ten noorden en de 25e breedtegraad ten zuiden. De citroen voelt zich het best thuis op stenige grond en in de volle zon, maar het mag er niet te warm zijn en het mag er niet vriezen. De uit de schillen geperste citroenolie wordt hoofdzakelijk ingevoerd uit Italië, Spanje en Argentinië.

Ingrediënten.

Wie aan citroenen denkt, denkt ook aan vitamine C. Citroenen bevatten echter niet buitengewoon veel van deze vitamine - veel koolsoorten bevatten meer vitamine C. Naast citroensap is ook de gele citroenolie, die meestal wordt verkregen door persing van de schil, belangrijk voor de gezondheid. Citroenolie verkregen door stoomdistillatie is viskeuzer dan koudgeperste citroenolie. Hoewel het geen vitaminen en flavonoïden bevat, is het veel langer houdbaar. Citroenolie bestaat voor 90 procent uit limoneen; de aangename frisse citroengeur wordt veroorzaakt door het ingrediënt citral.

Gebruik van citroenolie.

Citroen olieCitroen olie
  • Citroenolie heeft een huidverstevigende werking en zit in veel gezichtsmaskers en crèmes tegen cellulitis.
  • Shampoos met citroenolie maken het haar lichter, overmatige vettigheid en roos van de hoofdhuid worden beperkt.
  • Citroenolie heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. De antivirale werking wordt gebruikt bij verkoudheid.
  • De fruitige en fijn ruikende citroenolie wordt gebruikt als geur- en smaakstof in parfums, reinigingsmiddelen en voedingsmiddelen.
Hint.
Dit is wat u in gedachten moet houden bij het gebruik van citroenolie.
  • Citroenolie behoort tot de minder duurzame etherische oliën. Indien koel en donker bewaard, behoudt het zijn werking gedurende zes tot twaalf maanden.
  • Omdat het een sensibiliserend effect op de huid kan hebben, moet een massage met een massageolie die citroenolie bevat niet worden gevolgd door zonnebaden.
  • Tussen haakjes: 's werelds grootste afnemer van citroenolie is de Coca-Cola Company.

Andere onderwerpen

Amerikaanse toverhazelaar (Hamamelis virginiana)Amerikaanse toverhazelaar (Hamamelis virginiana)

Het geslacht Hamamelis omvat vijf soorten, waarvan er drie uit Amerika komen en telkens één uit Japan en China. Voor de farmacie en de cosmetica is echter alleen de toverhazelaar van belang, een bladverliezende struik tot zeven meter hoog, die soms als boom groeit met een korte stam en brede kroon. De schors is lichtbruin en glad; de bladeren doen denken aan die van de hazelnoot. Sterk geurende, lichtgele bloemen met zeer smalle, bijna draadvormige bloemblaadjes verschijnen van september tot oktober.

Ontdek nu
lijsterbes (Sorbus aucuparia)lijsterbes (Sorbus aucuparia)

De lijsterbes, die tot 15 meter hoog kan worden, is een van de weinige bomen in Midden-Europa met geveerde bladeren. Het dankt zijn tweede naam aan dit feit: Berg essen. Het komt van Aber-ash, wat "valse as" betekent - net zoals Aber-faith "vals geloof" is. De vruchten van de lijsterbes rijpen van augustus tot oktober en zien eruit als kleine, helderrode appeltjes met een doorsnede van ruim een halve centimeter.

Ontdek nu
Wonderboom (Ricinus communis)Wonderboom (Ricinus communis)

De wonderboom is een overblijvende wolfsmelk uit de tropen en subtropen die in een paar jaar tot twaalf meter hoog kan worden. In Europa ten noorden van de Alpen groeit hij slechts eenjarig en bereikt hij een hoogte van twee meter. Hier wordt hij in tuinen aangeplant vanwege zijn decoratieve, handvormig verdeelde bladeren, die tot ongeveer een halve meter hoog worden.

Ontdek nu