Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Theeboom (Melaleuca alternifolia)

Theeboom (Melaleuca alternifolia)Theeboom (Melaleuca alternifolia)

Op de Zuidzee-expeditie van James Cook in 1770 zou de bemanning haar thee hebben gemist en van de Aboriginals hebben geleerd hoe zij van bepaalde bladeren een drank konden brouwen. De botanicus Joseph Banks, die met hen meereisde, gaf de plant, die als een boom of struik groeit, zijn naam: Theeboom. De opvallend lange meeldraden van zijn witte bloemen geven hem in bloei een gezwollen aanzien.

Oorsprong en teelt.

Plantages in Oost-Australië leveren 90 procent van de verhandelde theeboomolie, maar de theeboom, die tot zeven meter hoog kan worden, wordt ook aangeplant in India en zuidelijk Afrika - hij gedijt goed op vochtige tot moerassige plaatsen in subtropische klimaten. De etherische olie, die een beetje sterk naar terpentijn ruikt, wordt gedistilleerd uit de uiteinden van de twijgen met de naaldachtige maar zachte blaadjes; ongeveer 100 kilo bladmateriaal levert één liter tea tree olie op.

Ingrediënten.

De lichtdoorschijnende tea tree olie bestaat voor meer dan 60 procent uit verbindingen die behoren tot de stofgroep van de terpenen. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de ontsmettende en antiseptische werking van tea tree olie. Het is aanzienlijk sterker dan dat van eucalyptusolie; toen er in de Tweede Wereldoorlog nog geen penicilline beschikbaar was, maakte tea tree olie deel uit van de nooduitrusting van Australische soldaten. Een relatief hoog cineoolgehalte (vijf procent) zorgt bovendien voor een slijmoplossend en bronchusverwijdend effect.

Gebruik van de tea tree olie.

Tea tree olieTea tree olie
  • De zeer werkzame tea tree olie is alleen geschikt voor uitwendig gebruik en mag niet worden ingeademd. Meestal worden preparaten met vijf tot tien procent tea tree olie gebruikt; bij ontstekingen in de mond en verkoudheid wordt het nog sterker verdund gebruikt als gorgeloplossing.
  • Tea tree olie heeft antibacteriële (tegen acne en andere huidontstekingen), antivirale (tegen herpes) en schimmelwerende (tegen huid- en nagelschimmel) effecten.
  • De geur van tea tree olie weert insecten - bijvoorbeeld muggen, vlooien, teken en luizen - en verzacht hun beten.
  • Als ongeveer 20 druppels worden toegevoegd aan de wasmachine of het schoonmaakwater, zorgt tea tree olie voor hygiëne in het huishouden.
Hint.
Dit is waar je rekening mee moet houden als je tea tree olie gebruikt.
  • Afgezien van de essentiële oliën van lavendel en roos is tea tree olie waarschijnlijk de enige essentiële plantolie die onverdund op de huid kan worden aangebracht - plaatselijk, bijvoorbeeld op insectenbeten. Kleine kinderen en vrouwen mogen het echter niet gebruiken tijdens de zwangerschap of de borstvoeding, en mensen met astma mogen het alleen gebruiken na overleg met hun arts.
  • Tea tree olie moet op een koele en donkere plaats worden bewaard, omdat het anders snel oxideert en dan de huid irriteert. Geoxideerde tea tree olie bleek onbedoeld te zijn gebruikt in studies waarbij de proefpersonen na behandeling met tea tree olie vaak contacteczeem kregen.

Andere onderwerpen

Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

De bladverliezende boom, die tot 35 meter hoog kan worden, is gemakkelijk te herkennen aan zijn handvormig verdeelde bladeren en de groene, zachtgeveerde kapselvruchten, die één tot drie glanzend bruine zaden bevatten. Het gebladerte is bijzonder dicht, waardoor de paardekastanje zeer populair is als schaduwboom. De witte bloesems verschijnen in mei en juni. Gele sapvlekken aan de basis van de bloemen geven aan bijen en hommels aan dat hier voedsel op hen wacht, later worden de sapvlekken rood - er is geen nectar meer in deze bloemen.

Ontdek nu
Zwarte zilverkaars (Cimicifuga racemosa)Zwarte zilverkaars (Cimicifuga racemosa)

Net als ridderspoor en akelei behoort zwarte zilverkaars tot de familie van de boterbloemen. Van juni tot september verschijnen er tot 60 centimeter lange, smalle en rechtopstaande bloemtrossen boven de meervoudig geveerde bladeren van de overblijvende en kruidachtige plant. De lange meeldraden van de kleine, witte afzonderlijke bloemen geven deze bloemtrossen een donzig uiterlijk.

Ontdek nu
Amerikaanse toverhazelaar (Hamamelis virginiana)Amerikaanse toverhazelaar (Hamamelis virginiana)

Het geslacht Hamamelis omvat vijf soorten, waarvan er drie uit Amerika komen en telkens één uit Japan en China. Voor de farmacie en de cosmetica is echter alleen de toverhazelaar van belang, een bladverliezende struik tot zeven meter hoog, die soms als boom groeit met een korte stam en brede kroon. De schors is lichtbruin en glad; de bladeren doen denken aan die van de hazelnoot. Sterk geurende, lichtgele bloemen met zeer smalle, bijna draadvormige bloemblaadjes verschijnen van september tot oktober.

Ontdek nu