Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Eucalyptus (Eucalyptus spec.)

Eucalyptus (Eucalyptus spec.)Eucalyptus (Eucalyptus spec.)

De meer dan 600 soorten eucalyptus zijn inheems in Australië en Oost-Indonesië. Met hoogten tot 100 meter behoren sommige soorten van de altijdgroene en meestal snelgroeiende bomen tot de grootste op aarde. De blauwgroene, leerachtige bladeren van jonge bomen zijn nog eivormig, later ontwikkelen zij halvemaanvormige, afhangende vormen. De gevederde bloemen worden beschermd door een stevig deksel voordat ze bloeien, vandaar de naam: in het Grieks betekent "eu" goed en "kalyptos" betekent verborgen.

Oorsprong en teelt.

Het bomengeslacht Eucalyptus werd in 1792 in Tasmanië door Europeanen ontdekt. Pas in het midden van de 19e eeuw werd eucalyptusolie geëxtraheerd en op de markt gebracht. Voordien profiteerde men van het feit dat de waterhongerige boom zijn habitat tot op 20 meter diepte sterk uitdroogt; in vele landen van de wereld dienden de plantages om moerassen droog te leggen. Tegenwoordig worden eucalyptusplantages, die meestal voor de houtproductie worden aangelegd, ook in landbouwgebieden aangeplant, waar zij grote problemen veroorzaken voor de omwonenden wegens de verlaging van het grondwaterpeil.

Ingrediënten.

De alkaloïden in de eucalyptusbladeren maken ze oneetbaar voor dieren; alleen de koala kan zich met dit voedsel redden. De bladeren bevatten echter ook tot 3,5 procent etherische olie; medicinaal wordt vooral de olie van de blauwe eucalyptus, Eucalyptus globulus, gebruikt, maar in de handel zijn ook de oliën van ongeveer 50 andere soorten en mengsels daarvan te vinden. Eucalyptusolie heeft een ontsmettende (antimicrobiële en schimmeldodende), ontstekingsremmende en milde krampstillende werking. Het hoofdbestanddeel is het slijmoplossende middel cineool, vroeger eucalyptol genoemd.

Gebruik van eucalyptusolie.

Eucalyptus olieEucalyptus olie
  • Zowel inwendig als uitwendig gebruikt, verlicht eucalyptusolie ademhalingsklachten, hoest en hoofdpijn. Het heeft zelfs een positief effect op acute bronchitis en ontsteking van de sinussen. De toedieningsvormen variëren van mondspoeling tot smeersel.
  • Uitwendig gebruik bij artritische aandoeningen, bijvoorbeeld als badtoevoeging, heeft ook effect. Op de huid stimuleert de olie de doorbloeding en heeft een verkoelend effect.
  • Water gemengd met een paar druppels eucalyptusolie is een van de klassieke sauna-infusies. Het heeft een verkwikkend effect en zou het afweersysteem van het lichaam tegen hoest en verkoudheid versterken.
Hint.
Hier moet u op letten bij het gebruik van eucalyptusolie.

Zoals veel andere plantaardige oliën moet eucalyptusolie niet onverdund worden gebruikt. Het kan ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken bij baby's en kleine kinderen als het in de buurt van de mond en neus komt.

Andere onderwerpen

Kamille (Matricaria recutita)Kamille (Matricaria recutita)

Kamille groeit al sinds de late steentijd als culturele begeleider in de buurt van nederzettingen, bijvoorbeeld langs de randen van akkers en op braakliggende grond. Al vroeg vond het ook een plaats in de tuinen van boerderijen en kloosters als een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden. De gehele plant verspreidt de typische kamillegeur, de bladeren zijn veelvinnig en veerachtig van uiterlijk. Van mei tot september verschijnen de bloemen met een witte corona en een geel hart dat steeds boller wordt naarmate de bloeiperiode vordert.

Ontdek nu
Echte laurier (Laurus nobilis)Echte laurier (Laurus nobilis)

De echte laurier behoort tot de laurierfamilie en groeit als een meerstammige, groenblijvende struik tot 15 meter hoog. Er zijn vele andere plantensoorten die laurier worden genoemd maar tot andere plantenfamilies behoren; het enige wat ze gemeen hebben is dat hun bladeren ook aromatisch geuren. De bladeren van de echte laurier hebben een glanzend oppervlak en een licht golvende rand. De lichtgele bloemen verschijnen van mei tot juli, de vruchten zijn blauwzwarte glanzende bessen.

Ontdek nu
Venkel (Foeniculum vulgare)Venkel (Foeniculum vulgare)

De bladeren van de zonnende schermbloemige, die tot twee meter hoog kan worden, zijn sterk geveerd, zodat er maar weinig water verdampt over het kleine bladoppervlak. Een andere aanpassing van de venkel aan de droge plaatsen van zijn oorspronkelijke thuis aan de Middellandse Zee zijn de verdikte onderste bladstelen. Zij vormen een pseudobol met een bewaarfunctie, die bijzonder vlezig is in het geval van de groentevenkel. De gele bloemen van de venkel verschijnen van juli tot september in grote, plaatvormige dubbele bloemschermen.

Ontdek nu