Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Echte kamille (Matricaria recutita)

De echte kamille groeit al sinds het einde van de steentijd als culturele begeleider in de buurt van nederzettingen, bijvoorbeeld aan de rand van akkers en op braakliggende grond. Al vroeg vond het ook een plaats in de tuinen van boerderijen en kloosters als een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden. De gehele plant verspreidt de typische kamillegeur, de bladeren zijn veelvinnig en veerachtig van uiterlijk. Van mei tot september verschijnen de bloemen met een witte corona en een geel hart dat steeds boller wordt naarmate de bloeiperiode vordert.

Oorsprong en teelt

Zuid- en Oost-Europa waren de oorspronkelijke verspreidingsgebieden van kamille, maar tegenwoordig komt de plant voor in bijna heel Europa en in het westelijk deel van Azië; ook in Noord-Amerika en Australië is zij genaturaliseerd. De belangrijkste landen waar deze eenjarige plant wordt geteeld zijn Argentinië en Egypte. In Duitsland maakt zij het grootste deel uit van de ongeveer 75 geneeskrachtige plantensoorten die in dit land commercieel worden geteeld. Afhankelijk van de plaats en het weer varieert de kwaliteit van de oogst sterk; slechts een klein deel voldoet aan de norm voor verkoop in de apotheek.

Ingrediënten

Toen in 1987 voor het eerst een geneeskrachtige plant van het jaar moest worden gepresenteerd, werd kamille gekozen. En terecht, want het is een echte allrounder: de essentiële olie in de bloemhoofdjes is niet alleen antibacterieel en ontstekingsremmend, maar ook krampstillend, kalmerend en spierontspannend. Kamille wordt zelfs gebruikt om angststoornissen te behandelen. De kamille ontwikkelt zijn genezende werking door de essentiële olie die uit de bloemen wordt geëxtraheerd en die diepblauw gekleurd is door het chamazuleen dat zij bevat.

Gebruik van kamille

  • De kalmerende en licht antibacteriële werking van kamille wordt gebruikt in crèmes voor de huid die de neiging heeft ontstoken te raken of erg gestrest is. De eerder uitdrogende werking ondersteunt de verlichting van acne.
  • Kamille dampen helpen bij een verstopte neus en onzuivere huid. Om te inhaleren, buigt u zich over een kom hete kamillethee tot het water is afgekoeld, na ongeveer tien minuten. Een handdoek over het hoofd zorgt ervoor dat de stoom niet te snel ontsnapt.
  • In de vorm van thee heeft kamille een antibacteriële werking op mond en keel en ondersteunt zo de genezing van open zweertjes en tandvleesontsteking. Het verlicht ook buikkrampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
  • Blond haar wordt glanzend met kamille.
Speciaal

Een vriendin van Heinrich von Kleist, Sophie von Haza, klaagde eens gekscherend tegen hem dat dichters over alle soorten bloemen zingen, behalve over kamille, die zo geneeskrachtig is. Kleist deed haar onmiddellijk een plezier:

Andere onderwerpen

Er zijn ongeveer 100 berkensoorten in de gematigde klimaatzone van het noordelijk halfrond; de moerasberk (Betula pubescens) en de hellingberk (Betula pendula) worden farmaceutisch gebruikt. Beide hebben een typische wit-zwarte schors als ze jong zijn en zijn lichthongerige werfkunstenaars. De ene is echter geschikt voor bijzonder natte plaatsen, de andere voor zeer droge. Hun kleine, ruitvormige bladeren met hun opvallend fris, lichtgroen zijn perfecte voorbodes van de lente.

Ontdek nu

De carnaubapalm kan tot 15 meter hoog worden. Als aanpassing aan de droge seizoenen scheiden de ongeveer twee meter lange waaierbladeren aan de boven- en onderzijde fijne wasschilfers af, die hen beschermen tegen te veel waterverdamping. Gedurende 100 jaar was deze was een belangrijk exportproduct van Brazilië, maar vanaf het midden van de 20e eeuw werd hij bijna verdrongen door synthetische, op aardolie gebaseerde vervangingsmiddelen. Tegenwoordig wordt de hernieuwbare grondstof weer herdacht en op allerlei manieren gebruikt.

Ontdek nu

De echte laurier behoort tot de laurierfamilie en groeit als een meerstammige, groenblijvende struik tot 15 meter hoog. Er zijn vele andere plantensoorten die laurier worden genoemd maar tot andere plantenfamilies behoren; het enige wat ze gemeen hebben is dat hun bladeren ook aromatisch geuren. De bladeren van de echte laurier hebben een glanzend oppervlak en een licht golvende rand. De lichtgele bloemen verschijnen van mei tot juli, de vruchten zijn blauwzwarte glanzende bessen.

Ontdek nu