Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

De bladverliezende boom, die tot 35 meter hoog kan worden, is gemakkelijk te herkennen aan zijn handvormig verdeelde bladeren en de groene, zachtgeveerde kapselvruchten, die één tot drie glanzend bruine zaden bevatten. Het gebladerte is bijzonder dicht, waardoor de Rosse Kastanje zeer populair is als schaduwboom. De witte bloemkronen verschijnen in mei en juni. Gele sapvlekken aan de basis van de bloemen geven aan bijen en hommels aan dat hier voedsel op hen wacht, later worden de sapvlekken rood - er is geen nectar meer in deze bloemen.

Oorsprong en teelt.

De paardekastanje overleefde de ijstijd alleen in twee kleine, afzonderlijke gebieden in de Balkan. Toen het klimaat weer gunstiger werd, kon de boom zijn oude verspreidingsgebied niet op eigen kracht heroveren - zijn zaden zijn te zwaar en "immobiel". Maar met de hulp van de mens is het toch gelukt: in 1557 brachten de Turken de boom naar Constantinopel, van waaruit hij de tuinen van de Europese adel veroverde. Vandaag domineert de paardekastanje vele parken, biertuinen en lanen. Hij wordt echter nauwelijks in bossen aangetroffen omdat hij veel ruimte en licht nodig heeft.

Ingrediënten.

De bast van de paardekastanje wordt in de volksgeneeskunde gebruikt. Het bevat onder andere complexe saponinemengsels; een daarvan, aesculine, onderschept ultraviolette straling, en als ingrediënt in zalven beschermt het tegen zonnebrand. Aescine, ook een saponinenmengsel, wordt uit de zaden geëxtraheerd. Door zijn vaatversterkende, bloedstollingsremmende, ontstekingsremmende en drainerende werking is het kastanje-extract een belangrijk geneesmiddel bij vaatziekten - daarom werd de paardenkastanje uitgeroepen tot geneeskrachtige plant van het jaar 2008.

Gebruik van paardenkastanje.

Paardekastanje GebruikPaardekastanje Gebruik
  • Aescine maakt de vaatwanden ondoorlaatbaarder en zorgt er zo voor dat er niet te veel water in het omringende weefsel terechtkomt. Op die manier biedt de paardenkastanje verlichting bij zware benen en licht gezwollen enkels.
  • De paardenkastanje brengt ook verlichting bij chronische veneuze zwakte, spataderen en flebitis.
  • Andere toepassingsgebieden van kastanje-extracten zijn nachtelijke krampen in de kuiten en jeuk.
  • Het schorsextract heeft een algemeen stimulerend effect op de bloedsomloop.
Speciaal.

Al vele jaren hebben kastanjebomen te lijden van de mineermot. De voedertunnels van de larven beschadigen de bladeren zo erg dat ze voortijdig afsterven. Dan ziet de boom er in de zomer al net zo uit als in de herfst, kort voordat de bladeren vallen. Om de mineermot in toom te houden, moeten de gevallen bladeren worden verzameld en verbrand - en nooit op de composthoop worden gegooid. Natuurlijke predatoren van de mineervlieg zijn de mezen, die geleerd hebben de larven uit hun tunnels te pikken.

Andere onderwerpen

Roos (Rosa spec.)Roos (Rosa spec.)

Er zijn 100 tot 250 soorten wilde rozen op de gematigde breedten van het noordelijk halfrond, waarvan er vele door veredeling weer ontelbare variëteiten hebben voortgebracht. Alle rozensoorten produceren rozenbottels - maar alleen als bijen en andere insecten van tevoren het centrum van de bloem hebben kunnen vinden en daarin niet worden gehinderd, zoals het geval is bij cultivars met dicht gevulde bloemen.

Ontdek nu
Sojaboon (Glycine max)Sojaboon (Glycine max)

Zoals alle bonensoorten behoort de sojaboon tot de vlinderbloemenfamilie; uit de onopvallende bloemen komen peulen met elk twee tot zes sojabonen. De meeste variëteiten worden nauwelijks een meter hoog, maar hun wortelsysteem reikt tot 1,5 meter diep. Omdat zij stikstof uit de lucht kunnen opnemen via hun wortels, die gekoloniseerd zijn met nodulebacteriën, groeien zij ook in voedselarme bodems.

Ontdek nu
Tea tree (Melaleuca alternifolia)Tea tree (Melaleuca alternifolia)

Op de Zuidzee-expeditie van James Cook in 1770 zou de bemanning haar thee hebben gemist en van de Aboriginals hebben geleerd hoe zij van bepaalde bladeren een drank konden brouwen. De botanicus Joseph Banks, die met hen meereisde, gaf de plant, die als een boom of struik groeit, zijn naam: Tea Tree. De opvallend lange meeldraden van zijn witte bloemen geven hem in bloei een gezwollen aanzien.

Ontdek nu