Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Hop (Humulus lupulus)

Hop (Humulus lupulus)Hop (Humulus lupulus)

De hennepplant is een van de weinige klimplanten waarvan de ranken met de klok mee winden (van bovenaf gezien). Ten noorden van de Alpen werden hops ten laatste vanaf de 8e eeuw in kloosters geteeld als een krachtig specerij- en bewaarmiddel. De doorbraak kwam met het Beierse reinheidsgebod van 1516, dat bepaalde dat bier alleen met hop mocht worden verduurzaamd. Andere bierbestanddelen, zoals het psychoactieve henbane, behoren sindsdien tot het verleden.

Oorsprong en teelt.

Overal waar een gematigd klimaat heerst in Eurazië en Noord-Amerika, komt de wilde vorm van de hop voor in oeverbossen en langs bosranden. Hop is tweehuizig, d.w.z. er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Deze laatste vormen schubvormige vruchttrossen ("hopbellen") die eind augustus, begin september rijpen. De overblijvende plant wordt geteeld in hoptuinen; een van de grootste hopteeltgebieden ter wereld is het Beierse Hallertau, ook bekend als Holledau. Daar groeit de hop, onder optimale omstandigheden, tot acht meter hoog aan draden - tot 30 cm per dag.

Ingrediënten.

Hildegard von Bingen schreef over hop: "De bitterheid ervan voorkomt rotting". De harsachtige, kleverige vruchtschubben zijn namelijk bijzonder rijk aan bitterstoffen met een antibiotische werking; de bitterzuren humulon en lupulon vormen het grootste bestanddeel. Bittere en looistoffen zijn ook verantwoordelijk voor de eetlustopwekkende en spijsvertering bevorderende eigenschappen van hop. Andere bestanddelen van hopbellen zijn werkzame plantenpigmenten (flavonoïden). Sommige nieuwere hopvariëteiten bevatten minder bitterstoffen en meer etherische oliën ("aromahop").

Gebruik van de hop.

HopHop
  • Het bekendste gebruik is natuurlijk bij de productie van bier. Hop maakt het duurzaam en is verantwoordelijk voor de typische bittere smaak.
  • In natuurlijke cosmetica wordt hop gebruikt als additief in haarconditioners en shampoos; het geeft het haar volume en glans. De fytohormonen in hop werken ongeveer zoals oestrogeen en kunnen het haar sterker doen groeien.
  • Hopkussens zijn een ideaal hulpmiddel om in slaap te vallen, omdat de stoffen die verantwoordelijk zijn voor het kalmerende effect van hop zeer vluchtig zijn en via de ademhalingswegen kunnen worden opgenomen. Het speciale kenmerk: Hop ontspant zonder het verloop van de slaapfasen te verstoren. Volgens recente studies helpt hopextract autistische personen te ontspannen en hun cognitie te verhogen.
Hint.
Dit is waar je op moet letten bij het gebruik van hop.

Het is niet alleen het hoge caloriegehalte van bier dat zorgt voor rondere rondingen bij regelmatige bierdrinkers - het fytohormoongehalte van hop draagt hier waarschijnlijk ook toe bij.

Andere onderwerpen

Fijnspar (Picea abies)Fijnspar (Picea abies)

Vrijstaande sparren worden 30 tot 40 meter hoog, in dichte opstanden reiken ze zelfs tot 60 meter. Hun scherpe, priemende naalden staan op kleine steeltjes, en de hangende kegels vallen in de herfst als "dennenappels" op de grond. De spar is uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2017 omdat hij noch watertekort noch wateroverlast verdraagt. Hij zal daarom niet goed bestand zijn tegen de verwachte klimaatveranderingen - Duitslands meest voorkomende boomsoort zou binnenkort wel eens zeldzaam kunnen worden.

Ontdek nu
Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)

De altijdgroene kruidnagelboom is een kind van de tropen; hitte en vochtigheid tot 100 procent zijn precies goed voor de boom, die zo'n 12 meter hoog en 130 jaar oud kan worden. De gedroogde bloemknoppen worden gebruikt als specerij en ook als geneesmiddel; omdat ze qua vorm op kleine spijkertjes lijken, werden ze vroeger "kleine spijkertjes" genoemd. De kracht van de geneeskrachtige plant van het jaar 2010 kan gemakkelijk worden getest: als u op een kruidnagel bijt, voelt u een branderig gevoel op uw tong en een lichte verdoving.

Ontdek nu
Groenblijvende Magnolia (Magnolia grandiflora)Groenblijvende Magnolia (Magnolia grandiflora)

Meer dan 130 miljoen jaar geleden behoorden magnolia's tot de eerste planten die bloemen voortbrachten. In die tijd waren er geen bijen, maar wel kevers; tot op de dag van vandaag worden magnolia's bestoven door kevers. Een van de ongeveer 250 soorten is de groenblijvende Magnolia grandiflora. Als boom of meerstammige struik wordt hij tot 25 meter hoog, en zijn roomwitte bloemen behoren met 25 centimeter tot de grootste boombloemen van allemaal.

Ontdek nu