Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Aloë vera (Aloe barbadensis)

Aloë vera (Aloe barbadensis)Aloë vera (Aloe barbadensis)

De Aloe vera (Aloe barbadensis) behoort tot de asfodelfamilie, wat betekent dat hij nauwer verwant is aan toortslelies en steppekaarsen dan aan agaves. De getande bladeren, tot 90 centimeter lang, staan in rozetten en zijn vlezig en verdikt. In de bloeitijd groeit uit de grijsgroene rozet een tot drie meter hoge vertakte bloemstengel, die aan de uiteinden dicht bezet is met gele of rode afzonderlijke bloemen, afhankelijk van de variëteit.

Oorsprong en teelt

Reeds in de oudheid werd aloë vera zeer gewaardeerd om zijn wondhelende eigenschappen. Zijn thuisland is waarschijnlijk Soedan en het Arabisch Schiereiland. Tegenwoordig wordt aloë vera overal ter wereld geteeld waar een droog tropisch of subtropisch klimaat heerst; de grootste exporteurs van aloë vera gel zijn de VS en Mexico. De plant wordt vermeerderd door de wortelscheuten die rond de moederplant groeien. Ze worden gescheiden en verhuizen naar hun eigen plek. Als slechts drie of vier van de buitenste bladeren tegelijk worden geoogst, kan een aloë vera plant tot tien jaar worden gebruikt.

Ingrediënten

Omdat de werkzame bestanddelen snel hun kracht verliezen, moeten de geoogste bladeren binnen enkele uren worden verwerkt. Onder de leerachtige buitenste schil van de aloëbladeren zit een dunne, vezelige laag die een zeer bitter, geel sap bevat. De bladschors en de saplaag worden voorzichtig verwijderd, zodat de binnenste gel overblijft, die transparant en enigszins slijmerig is. Als u thuis een aloë vera heeft, kunt u de gel vers aanbrengen, voor gebruik in crèmes moet de gel op een complexe manier gestabiliseerd worden. In het algemeen heeft aloë vera een wondhelend en huidregenererend effect, het verlicht jeuk en bevordert de bloedcirculatie.

Gebruik van de aloë vera gel

Aloë vera gelAloë vera gel
  • In de cosmetica is aloë vera gel een echte allrounder en een van de meest gebruikte plantaardige ingrediënten in haar- en huidverzorgingsproducten.
  • Bij acute huidverwondingen van allerlei aard - zonnebrand, brandwonden, verstuikingen, kneuzingen, snijwonden en insectenbeten - wordt de verkoelende en wondhelende gel op de huid aangebracht. Er wordt ook gezegd dat het de menselijke immuunrespons stimuleert.
Speciaal
  • In het droge seizoen worden de bladeren van de aloë vera rechtop gezet, zodat ze als smalle uienschillen op elkaar liggen en elkaar beschermen tegen te veel waterverlies door transpiratie. In het regenseizoen daarentegen liggen de bladeren plat op de grond om door het water te worden bevochtigd.
  • De boom-alkoë, Aloë arborescens, die nauw verwant is aan Aloë vera, is niet zo gemakkelijk te vermeerderen en bevat minder gel in zijn bladeren, maar zou nog doeltreffender zijn dan Aloë vera. Hij vormt een vertakte stengel en de bloemen zijn rood, nooit geel.

Andere onderwerpen

Abrikoos (Prunus armeniaca)Abrikoos (Prunus armeniaca)

De abrikoos (Prunus armeniaca), die in Oostenrijk en Beieren ook abrikoos wordt genoemd, groeit in boom- of struikvorm. De gele tot oranje vruchten hebben een glad, bijna onbehaard oppervlak. Als de gerimpelde pit van de abrikoos, die aan één kant puntig is, wordt gekraakt, komt het zaad ("pit") binnenin tevoorschijn. Het is ongeveer zo groot als een duimnagel en bevat veel olie. Net als bij amandelen is er een bittere en een zoete vorm. Uit beide soorten wordt waardevolle abrikozenpittenolie gewonnen.

Ontdek nu
Arganboom (Argania spinosa)Arganboom (Argania spinosa)

De uitgespreide takken van de arganboom, die tot twaalf meter hoog kan worden en inheems is in de halfwoestijn, zorgen voor schaduw voor mens en dier. Om de twee jaar, en alleen als er geen droogte is, produceert de arganboom geelachtige vruchten. Ze zijn nauwelijks zo groot als een pruim en hebben een bitter vruchtvlees dat voor de mens oneetbaar is. Een uiterst harde schil omsluit de kern van de vrucht en beschermt de twee tot drie zaden binnenin, waaruit de kostbare arganolie wordt gewonnen.

Ontdek nu
Valkruid (Arnica montana)Valkruid (Arnica montana)

De zonnig gele, bijna palmgrote bloemen van valkruid verschijnen van juni tot augustus en hebben de typische structuur van een samengestelde bloem. De hele plant heeft klierharen en een aromatische geur. Oorspronkelijk was hij overal in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika thuis op voedselarme (berg)weiden en moerassige plaatsen. Maar omdat er nauwelijks nog onbevruchte gebieden zijn en arnica eeuwenlang intensief werd verzameld vanwege zijn geneeskracht, is het zeer zeldzaam geworden.

Ontdek nu