Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Sheaboom (Butyrospermum parkii)

Sheaboom (Butyrospermum parkii)Sheaboom (Butyrospermum parkii)

De caritéboom, ook kariténootboom genoemd, wordt tot 15 meter hoog; op de arme gronden van zijn thuisland groeit hij meestal als een solitaire boom. De boom begint pas te bloeien wanneer hij ongeveer 20 jaar oud is, en zijn volle opbrengst wordt bereikt wanneer hij 50 jaar oud is. De eetbare besvruchten groeien in trossen aan de uiteinden van de takken; elke vrucht bevat een ongeveer vier centimeter groot zaad, de kariténoot. Lange tijd mochten alleen vrouwen de vruchten plukken en de pitten verwerken nadat zij het vruchtvlees hadden verwijderd.

Oorsprong en teelt.

De karitéboom groeit alleen in de Sahel-streek in Afrika, waar zijn noten een belangrijke bron van vet zijn voor voeding en huidverzorging. Bij de traditionele, zeer ingewikkelde verwerking worden de kariténoten gedroogd, fijngestampt en verschillende malen verhit, met water gekneed en opnieuw ingedikt. Na enige tijd slaat de schuimende karitéboter neer op de vettige massa. Dit zware werk wordt steeds meer door machines gedaan. Er zijn geen karitéboomplantages - de gerichte vermeerdering ervan is nog niet gelukt; het is nog onbekend onder welke omstandigheden de zaailingen de hemel in groeien.

Ingrediënten.

Sheanoten bevatten ongeveer 50 procent vet. De karitéboter die daaruit wordt gewonnen, kan jarenlang worden bewaard, zelfs bij de hoge temperaturen die in de Sahel heersen, zonder dat conserveringsmiddelen nodig zijn. Het bevat waardevolle vetzuren, een hoog gehalte aan vitamine E heeft een antioxiderende werking, allantoïne ondersteunt de wondgenezing en remt ontstekingen. Natuurlijke karitéboter ruikt vettig-chocoladeachtig, beta-caroteen zorgt voor de lichtgele kleur. Voor de export geraffineerde karitéboter is daarentegen zuiver wit en reukloos.

Producten met karitéboter (sheaboter)

Gebruik van de shea boter.

Sheaboter (karitéboter) GebruikSheaboter (karitéboter) Gebruik
  • De toevoeging van karitéboter maakt crèmes en lotions gladder en duurzamer, maar het wordt ook in pure vorm gebruikt voor lichaamsverzorging.
  • Sheaboter is bijzonder geschikt voor de droge huid en biedt verlichting bij huidirritaties, kleine verwondingen, zonnebrand en zelfs neurodermitis en psoriasis.
  • Littekenweefsel wordt zachter en gladder, sheaboter wordt ook aanbevolen voor striae.
  • Sheaboter is ook geschikt voor haarverzorging, vooral voor droog haar en roos.
  • In het thuisland van de karitéboom wordt karitéboter traditioneel in de huid gemasseerd tegen spier- en gewrichtspijn en reuma.
Speciaal.

Sheaboter dient als vervanger voor cacaoboter bij de productie van chocolade. Grijze strepen, die op het oppervlak van de chocolade kunnen verschijnen als gevolg van opslag bij schommelende temperaturen, komen bij karitéboterchocolade niet voor.

Andere onderwerpen

Koffieboom (Coffea spec.)Koffieboom (Coffea spec.)

Het geslacht Coffea, dat tot de familie van de rode peper behoort, omvat meer dan 100 soorten; slechts twee daarvan zijn van belang voor de commerciële teelt: Arabica-koffie (C. arabica) en Robusta-koffie (C. caneophora). De groenblijvende bomen worden respectievelijk vijf en acht meter hoog. Uit hun kleine witte bloesems komen koffiebessen, waarvan het vruchtvlees twee zaden bevat: de koffiebonen. Omdat nieuwe bloesems over een lange periode worden gevormd, dragen de bomen bloesems en vruchten in alle graden van rijpheid op hetzelfde moment.

Ontdek nu
Cacaoboom (Theobroma cacao)Cacaoboom (Theobroma cacao)

Met een hoogte van "slechts" 15 meter behoort de altijdgroene cacaoboom tot het kreupelhout in het Amazonewoud. Hij houdt van schaduw, wortelt ondiep en heeft bomen in de buurt nodig om hem te ondersteunen; zelfs bij maximale grootte blijft zijn stam dun. Het hele jaar door verschijnen er gelige tot roodachtige bloemen direct aan de stam en aan de dikkere takken, waar ook de geelbruine cacaovruchten, ongeveer 30 centimeter lang, rijpen. In hun vlees zitten vijf rijen zaden - de cacaobonen.

Ontdek nu
Bergden (Pinus mugo)Bergden (Pinus mugo)

De boom wordt ook wel bergden genoemd, wordt ongeveer tien meter hoog en is bestand tegen extreme terreinomstandigheden: lange, besneeuwde winters, harde wind en zeer droge maar ook zeer vochtige bodems. Met hun wijd vertakte, ondiepe wortelstelsel overleven bergdennen ook op stenige steile hellingen, waar zij als belangrijke bescherming tegen lawines dienen. Exemplaren in de buurt van de boomgrens behoren vaak tot een bepaalde ondersoort: Als laaggelegen struikachtige groeiende "lodgepole pine" wordt hij soms maar één meter hoog.

Ontdek nu