Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Goudsbloem (Calendula officinalis)Goudsbloem (Calendula officinalis)

De goudsbloemen zijn van juni tot oktober een lust voor het oog met hun zonnig gele tot oranje bloemen, en de bladeren en stengels hebben een balsamico harsachtige geur. Met een beetje geluk zal de eigenlijk eenjarige plant ook nog een jaar bloeien. De naam goudsbloem verwijst naar de opvallend gebogen en gedraaide vorm van zijn zaden; in sommige streken wordt hij ook wel goudsbloemroos genoemd, wat zijn weg heeft gevonden naar de vele varianten van het kinderrijmpje "Ring, ring, roos".

Oorsprong en teelt.

De goudsbloem is waarschijnlijk afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. Ze werd al vroeg gekweekt om haar geneeskrachtige eigenschappen en is nu niet alleen een populaire tuinbloem, maar wordt ook commercieel geteeld. Het loopt gemakkelijk in het wild en is nu wijdverspreid in Midden- en Zuid-Europa, de Britse eilanden, West-Azië en de VS. Omdat vooral de bloemblaadjes van de goudsbloem worden gebruikt, zijn er vaak dubbele vormen ontstaan. Om ervoor te zorgen dat de roggeroosjes hun kleur behouden, moeten ze in een ingewikkeld proces worden gedroogd.

Ingrediënten.

Calendula wordt vooral gebruikt voor wondbehandeling, omdat de stoffen in de bloemblaadjes (bijvoorbeeld triterpenen, saponinen en antioxidant flavonoïden) een antiseptische werking hebben en de vorming van nieuw, goed doorbloed weefsel bevorderen. Zelfs de regeneratie van slecht genezende wonden is mogelijk dankzij calendula. Er zijn aanwijzingen dat de bloemen ook het immuunsysteem stimuleren. De goudsbloem is uitgeroepen tot geneeskrachtige plant van het jaar 2009.

Gebruik van calendula.

Calendula zalfCalendula zalf
  • Calendula zalf mag in geen enkel medicijnkastje ontbreken. Het ondersteunt de genezing van slecht genezende wonden, kneuzingen, schaafwonden en kleine brandwonden, evenals brandwonden, zonnebrand en huiduitslag. Calendula brengt ook verlichting bij een droge, gestresste huid.
  • Als thee helpt goudsbloemen bij spijsverteringsstoornissen.
  • In de keuken, bijvoorbeeld als kleurspoeling in salades en als goedkoop vervangingsmiddel voor saffraan.
  • In de homeopathie wordt calendula in verschillende potenties gebruikt tegen brandwonden en voor wondgenezing.
Speciaal.

Tegenwoordig vervangt calendula in veel gevallen arnica, dat een vergelijkbaar werkingsspectrum heeft maar maar al te vaak ongewenste bijwerkingen kan ontwikkelen in de vorm van allergische reacties.

Andere onderwerpen

Mirre (Commiphora myrrha)Mirre (Commiphora myrrha)

De knoestige mirre met zijn spitse doornen behoort tot de balsemfamilie en groeit als struik of boom. Hij wordt slechts enkele meters hoog en is goed aangepast aan het droge struikgewas van zijn thuisland: De bladeren zijn zeer klein en verschijnen kort voor het begin van het regenseizoen samen met de hangende bloempluimen. De gladde en dunne bast is gebarsten en schilfert in kleine snippers af.

Ontdek nu
Sinaasappelboom (Citrus sinensis)Sinaasappelboom (Citrus sinensis)

De groenblijvende sinaasappelbomen worden tot 10 meter hoog met een korte stam en compacte kroon. Ze produceren bloemen en vruchten tegelijk - de combinatie van het donkergroene loof, de kleine witte bloemen, die al van verre geuren, en de feloranje vruchten is bijzonder aantrekkelijk. De groene vruchten worden pas levendig oranje wanneer de temperatuur 's nachts onder 17 °C daalt.

Ontdek nu
Roos (Rosa spec.)Roos (Rosa spec.)

Er zijn 100 tot 250 soorten wilde rozen op de gematigde breedten van het noordelijk halfrond, waarvan er vele door veredeling weer ontelbare variëteiten hebben voortgebracht. Alle rozensoorten produceren rozenbottels - maar alleen als bijen en andere insecten van tevoren het centrum van de bloem hebben kunnen vinden en daarin niet worden gehinderd, zoals het geval is bij cultivars met dicht gevulde bloemen.

Ontdek nu