Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Jojoba (Simmondsia chinensis)

Jojoba (Simmondsia chinensis)Jojoba (Simmondsia chinensis)

De groenblijvende jojoba-struik groeit in de Sonorawoestijn, die delen van Mexico, Californië en Arizona beslaat. De enigszins ruig uitziende struik wordt ongeveer twee meter hoog en is perfect aangepast aan het droge klimaat: De penwortel, die tot tien meter diep kan reiken, voorziet de plant van water, en de leerachtige, mat grijsgroene bladeren worden door een waslaag beschermd tegen te veel verdampingsverlies. De kleine, gelige bloemen verschijnen van maart tot mei.

Oorsprong en teelt.

Er zijn vrouwelijke en mannelijke jojoba struiken. De onopvallende, witte bloemen van de vrouwelijke exemplaren brengen vruchten voort die aanvankelijk qua vorm, kleur en grootte lijken op grote, groene olijven. Wanneer ze rijp zijn, barsten de bruine en gerimpelde capsules open om de roodbruine zaden binnenin te onthullen. De teeltgebieden van de ziektebestendige jojoba-struik omvatten de VS, Israël, India en Kenia. Omdat de jojoba zeer droge plaatsen aankan, is hij van groot belang als cultuurplant voor onherbergzame streken.

Ingrediënten.

Jojobazaden bestaan voor ongeveer 50% uit jojobaolie, die eigenlijk geen olie is, maar de enige in de natuur voorkomende was die bij kamertemperatuur in vloeibare vorm aanwezig is. De chemische structuur lijkt sterk op die van spermaceti, dat uit potvissen wordt gewonnen en niet langer wordt gebruikt, met goede reden. Jojobaolie oxideert niet, en kan dus niet ranzig worden. Het heeft een ontstekingsremmende en bacteriostatische werking; het bevat onder andere ook vitamine E, provitamine A en andere antioxidanten. Koudgeperste jojobaolie is helder goudgeel en licht geurend; geraffineerde olie daarentegen is kleurloos en reukloos.

Gebruik van de jojoba olie.

Jojoba olieJojoba olie
  • Jojobaolie is een van de belangrijkste natuurlijke basisoliën voor cosmetica die huid en haar verzorgen. Producten met jojobaolie hebben een balancerend effect op de vet-vochtverhouding van de huid; zelfs schilferige en vette hoofdhuid reageren positief.
  • Omdat jojobaolie gemakkelijk wordt geabsorbeerd en geen storende vettige film op de huid achterlaat, is zij bijzonder geschikt voor de verzorging van de vette huid. Overtollige talgproductie wordt gereguleerd, een onmerkbaar wasachtig laagje blijft op de huid achter maar sluit haar niet af en beschermt haar tegen uitdrogen.
  • Jojobazaden zijn niet geschikt om te koken, ze zijn onverteerbaar en bevatten de glycoside simmondsin, waaruit blauwzuur vrijkomt. Jojobaolie zelf is ook onverenigbaar gebleken bij inwendige inname.
Speciaal.

De jojoba kreeg zijn misleidende naam "chinensis", d.w.z. "afkomstig uit China", omdat de botanicus Johann Link per ongeluk de etikettering van een doos plantaardig materiaal las als "China" in plaats van "Calif". Om de verwarring compleet te maken, is er de Chinese jujube (Ziziphus jujuba), die veel in Oost-Azië (en nu ook in Zuid-Europa) wordt gekweekt en waarvan de eetbare vruchten uiterlijk op jojoba lijken, maar die tot een geheel andere plantenfamilie behoort.

Andere onderwerpen

Groenblijvende Magnolia (Magnolia grandiflora)Groenblijvende Magnolia (Magnolia grandiflora)

Meer dan 130 miljoen jaar geleden behoorden magnolia's tot de eerste planten die bloemen voortbrachten. In die tijd waren er geen bijen, maar wel kevers; tot op de dag van vandaag worden magnolia's bestoven door kevers. Een van de ongeveer 250 soorten is de groenblijvende Magnolia grandiflora. Als boom of meerstammige struik wordt hij tot 25 meter hoog, en zijn roomwitte bloemen behoren met 25 centimeter tot de grootste boombloemen van allemaal.

Ontdek nu
IJslands mos (Cetraria islandica)IJslands mos (Cetraria islandica)

IJslands mos heeft een dubbel misleidende naam: Het is noch typisch voor IJsland, noch is het een mos. Het is een korstmos - een hermafrodiet van schimmel en alg die in symbiose samenleven. De kussentjes van het korstmos, die ongeveer een handbreed hoog zijn, kunnen grote gebieden bedekken, vandaar dat het in Scandinavische landen "rotsgras" wordt genoemd. De bruingroene, leerachtige lobben krullen op in droge omstandigheden en vormen witgroene, gewei-achtige vertakte vormen.

Ontdek nu
Koffieboom (Coffea spec.)Koffieboom (Coffea spec.)

Het geslacht Coffea, dat tot de familie van de rode peper behoort, omvat meer dan 100 soorten; slechts twee daarvan zijn van belang voor de commerciële teelt: Arabica-koffie (C. arabica) en Robusta-koffie (C. caneophora). De groenblijvende bomen worden respectievelijk vijf en acht meter hoog. Uit hun kleine witte bloesems komen koffiebessen, waarvan het vruchtvlees twee zaden bevat: de koffiebonen. Omdat nieuwe bloesems over een lange periode worden gevormd, dragen de bomen bloesems en vruchten in alle graden van rijpheid op hetzelfde moment.

Ontdek nu
Menu