Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Bergden (Pinus mugo)

Bergden (Pinus mugo)Bergden (Pinus mugo)

De boom wordt ook wel bergden genoemd, wordt ongeveer tien meter hoog en is bestand tegen extreme terreinomstandigheden: lange, besneeuwde winters, harde wind en zeer droge, maar ook zeer vochtige bodems. Met hun wijd vertakte, ondiepe wortelstelsel overleven bergdennen ook op stenige steile hellingen, waar zij als belangrijke bescherming tegen lawines dienen. Exemplaren in de buurt van de boomgrens behoren vaak tot een bepaalde ondersoort: Als laaggelegen struikachtige groeiende "lodgepole pine" wordt hij soms maar één meter hoog.

Oorsprong en teelt.

Bergdennen voelen zich thuis in de berglandschappen van Midden- en Zuid-Europa; zij hebben veel licht nodig maar weinig voedingsstoffen en ook hun warmtebehoefte is gering. In de buurt van de boomgrens vormen zij ondoordringbaar struikgewas met hun schrale groei; de alpenden is bestand tegen extreme omstandigheden tot op een hoogte van 2.700 meter. Onder het gebergte groeit hij meestal op plaatsen waar lawines zijn neergedaald, maar zijn soberheid komt ook tot zijn recht in hoogveengebieden. In Duitsland is de alpenden beschermd, en daarom wordt hij gekweekt - bijvoorbeeld in de Allgäu rond Sonthofen.

Ingrediënten.

De kruipdenolie wordt gewonnen uit de verse naalden, twijgjes en takken van de kruipden door stoomdestillatie; uit een ton plantaardig materiaal wordt tot 2,5 liter etherische olie gewonnen. Het is kleurloos tot lichtgeel van kleur en heeft een aangename kruidig-houtachtige geur die door parfumeurs vaak wordt gebruikt voor mannelijke geurmengsels. De olie heeft een slijmoplossende, bloedsomloopbevorderende en licht antiseptische werking. Bepaalde ingrediënten hebben een soortgelijke ontstekingsremmende werking als cortisone. In de bergstreken wordt hij traditioneel gebruikt als bestanddeel van Franzbranntwein.

Gebruik van de berg dennenolie.

PijnboomoliePijnboomolie
  • Bij hoest, verkoudheid en bronchitis brengt de slijmoplossende en ontstekingsremmende bergdennenolie verlichting, toepassingsvormen zijn inhalaties, zalven, siropen, snoepjes.
  • Uitwendig gebruikt bevordert de pijnboomolie de doorbloeding en wordt gebruikt bij spierpijn, rugpijn en gewrichtspijn - de huidzone die wordt ingewreven wordt onmiddellijk warm. De circulatiebevorderende werking ondersteunt ook de behandeling van niet-acute reumatische aandoeningen, bijvoorbeeld in de vorm van badolie of reumatische zalven.
  • Het brede scala van toepassingen omvat ook deodorants, zepen, sauna-infusies en luchtverfrissers, alsmede likeuren, schnaps en bitters.
Hint.
Hierop moet u letten bij het gebruik van bergdennenolie.

De etherische olie van de alpenden is zeer effectief - daarom mag ze niet in contact komen met de mond en neus van kleine kinderen. Volwassenen met astma, hart- en vaatziekten of koortsontstekingen moeten het gebruik ook met hun apotheker of huisarts bespreken. Dit geldt ook voor mensen met spataderen die badtoevoegingen met alpenden willen gebruiken.

Andere onderwerpen

Sheaboom (Butyrospermum parkii)Sheaboom (Butyrospermum parkii)

De karitéboom, ook wel kariténootboom genoemd, wordt tot 15 meter hoog; op de arme gronden van zijn thuisland groeit hij meestal als een solitaire boom. De boom begint pas te bloeien wanneer hij ongeveer 20 jaar oud is, en zijn volle opbrengst wordt bereikt wanneer hij 50 jaar oud is. De eetbare besvruchten groeien in trossen aan de uiteinden van de takken; elke vrucht bevat een ongeveer vier centimeter groot zaad, de kariténoot. Lange tijd mochten alleen vrouwen de vruchten plukken en de pitten verwerken nadat zij het vruchtvlees hadden verwijderd.

Ontdek nu
Lavendel (Lavandula spec.)Lavendel (Lavandula spec.)

Alle lavendelsoorten groeien als halfstruiken, d.w.z. dat zij in hun onderste delen ontbotten en daaruit elk jaar opnieuw uitlopen. Echte lavendel (L. angustifolia) wordt ongeveer een halve meter hoog; de smalle bladeren zijn in hun jeugd bedekt met witte, viltige haartjes om ze tegen te veel verdamping te beschermen. Lavandin (L. intermedia) is een natuurlijke kruising tussen de echte lavendel en de aarlavendel; als hybride plant kan zij zich niet door zaad voortplanten en moet zij door stekken worden vermeerderd.

Ontdek nu
Macadamia (Macadamia spec.)Macadamia (Macadamia spec.)

Het plantengeslacht werd in de 19e eeuw ontdekt door de toenmalige directeur van de Melbourne Botanic Garden tijdens een van zijn vele expedities; hij vernoemde het naar zijn vriend John McAdam. Macadamia's kunnen tot 15 meter hoog worden. Ongeveer een dozijn ronde, groene vruchten rijpen aan hangende bloempluimen; wanneer ze openbarsten, vallen de noten op de grond. Macadamianoten in de handel zijn meestal afkomstig van de soorten M. integrifolia en M. tetraphylla en kruisingen daarvan.

Ontdek nu