Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Cacaoboom (Theobroma cacao)

Cacaoboom (Theobroma cacao)Cacaoboom (Theobroma cacao)

Met een hoogte van "slechts" 15 meter behoort de altijdgroene cacaoboom tot het kreupelhout in het Amazonewoud. Hij houdt van schaduw, wortelt ondiep en heeft bomen in de buurt nodig om hem te ondersteunen; zelfs bij maximale grootte blijft zijn stam dun. Het hele jaar door verschijnen er gelige tot roodachtige bloemen direct aan de stam en aan de dikkere takken, waar ook de geelbruine cacaovruchten, ongeveer 30 centimeter lang, rijpen. In hun vlees zitten vijf rijen zaden - de cacaobonen.

Oorsprong en teelt.

De Olmeken aan de Golf van Mexico gebruikten reeds in 1100 v. Chr. cacao; via handelsroutes kwam het bij de Maya's terecht en pas in de 14e eeuw bij de Azteken van Centraal-Amerika. Ze noemden het "xocoatl" - bitter water. Vandaag komt de cacao hoofdzakelijk uit Ivoorkust, Ghana en Indonesië. Na de oogst worden de cacaovruchten opengebroken en worden de cacaobonen gefermenteerd, gedroogd en geroosterd; alleen door deze behandeling krijgen zij hun karakteristieke aroma en zwarte kleur. De waardevolle cacaoboter wordt verkregen door het malen en persen van de op deze wijze behandelde bonen.

Ingrediënten.

Ruim de helft van de cacaoboon bestaat uit een lichtgeel vet dat vloeibaar wordt bij lichaamstemperatuur - cacaoboter. Vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren is het tot twee jaar houdbaar, maar het wordt niet sterk aanbevolen om mee te koken. In de cosmetica daarentegen komen haar beste eigenschappen tot hun recht: zij wordt snel geabsorbeerd en maakt de huid soepel zonder een vettige film achter te laten. Tenslotte geeft het aan cosmetische producten een aangename geur die enigszins aan cacao doet denken.

Gebruik van de cacaoboter.

CacaoboterCacaoboter
  • Cacaoboter wordt gebruikt als ingrediënt of basis in cosmetica, zepen en zalven en laat de huid zacht aanvoelen.
  • Als additief in lotions, crèmes, badtoevoegingen en lipverzorgingsproducten, verzorgt het de droge en gebarsten huid. Het doet het bijzonder goed in antirimpelcrèmes. Cacaoboter is minder geschikt voor de vette huid.
  • Cacaoboter op de huid weert insecten.
Hint.
Dit is waar u op moet letten bij het gebruik van cacao.
  • Vroeger werd cacao in kleine hoeveelheden in de apotheek aangeboden als een tonicum, maar pas later heeft het zich gevestigd als een stimulerend middel. Een van de redenen hiervoor is waarschijnlijk de stemmingsverbeterende en stimulerende werking. Hiervoor zijn onder meer de alkaloïden theobromine en cafeïne verantwoordelijk. Samen zijn ze goed voor ongeveer twee procent van de cacao.
  • Zelfs kleine hoeveelheden theobromine zijn schadelijk voor honden (en katten, maar die laten zich niet zo gemakkelijk verleiden tot cacao). Met een stukje chocolade doe je dus jezelf een plezier, maar niet je metgezellen.

Andere onderwerpen

Jojoba (Simmondsia chinensis)Jojoba (Simmondsia chinensis)

De altijdgroene jojoba-struik groeit in de Sonorawoestijn, die delen van Mexico, Californië en Arizona beslaat. De enigszins ruig uitziende struik wordt ongeveer twee meter hoog en is perfect aangepast aan het droge klimaat: De penwortel, die tot tien meter diep kan reiken, voorziet de plant van water, en de leerachtige, mat grijsgroene bladeren worden door een waslaag beschermd tegen te veel verdampingsverlies. De kleine, gelige bloemen verschijnen van maart tot mei.

Ontdek nu
Koffieboom (Coffea spec.)Koffieboom (Coffea spec.)

Het geslacht Coffea, dat tot de familie van de rode peper behoort, omvat meer dan 100 soorten; slechts twee daarvan zijn van belang voor de commerciële teelt: Arabica-koffie (C. arabica) en Robusta-koffie (C. caneophora). De groenblijvende bomen worden respectievelijk vijf en acht meter hoog. Uit hun kleine witte bloesems komen koffiebessen, waarvan het vruchtvlees twee zaden bevat: de koffiebonen. Omdat nieuwe bloesems over een lange periode worden gevormd, dragen de bomen bloesems en vruchten in alle graden van rijpheid op hetzelfde moment.

Ontdek nu
Kamferboom (Cinnamomum camphora)Kamferboom (Cinnamomum camphora)

De altijdgroene kamferboom kan tot 30 meter hoog worden, behoort tot de laurierfamilie en is nauw verwant aan de kaneelboom. Alle delen van de plant hebben een aromatische geur. De bladeren zijn roodachtig als ze uitkomen, later worden ze glanzend groen en leerachtig; met een lengte van tien centimeter zijn ze even groot als laurierbladeren. De lichtgele bloemen staan in kleine trossen en produceren zwarte vruchten ter grootte van erwten.

Ontdek nu