Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)

De altijdgroene clove tree is een kind van de tropen; hitte en vochtigheid tot 100 procent zijn precies goed voor de boom, die zo'n 12 meter hoog en 130 jaar oud kan worden. De gedroogde bloemknoppen worden gebruikt als specerij en ook als geneesmiddel; omdat ze qua vorm op kleine spijkertjes lijken, werden ze vroeger "kleine spijkertjes" genoemd. De kracht van de geneeskrachtige plant van het jaar 2010 kan gemakkelijk worden getest: als u op een kruidnagel bijt, voelt u een branderig gevoel op uw tong en een lichte verdoving.

Oorsprong en teelt.

De oorspronkelijke thuishaven van de kruidnagelboom is de Molukken, die ten westen van Nieuw-Guinea liggen en vroeger bekend stonden als de "specerijeneilanden"; hier worden nog steeds wilde exemplaren aangetroffen. Reeds in de late oudheid kwamen de roodbruine bloemknoppen, gedroogd in de zon, als kostbare specerij via karavaanroutes naar Europa. Tegenwoordig worden de bomen gekweekt op Madagaskar, Zanzibar, Sri Lanka en in vele andere kuststreken. De knoppen, die op het punt staan te bloeien, worden twee keer per jaar geoogst: een keer van juli tot oktober, en dan nog een keer in december.

Ingrediënten.

Alle delen van de kruidnagelboom bevatten kruidnagelolie, maar de bloemknoppen hebben het hoogste gehalte: tot 20 procent; bovendien is er een hoog gehalte aan antioxidanten. Kruidnagels van goede kwaliteit zijn te herkennen aan het feit dat ze een beetje olie afscheiden wanneer ze met de vingernagel worden ingedrukt. Omdat kruidnagelolie zwaarder is dan water, zinken kruidnagels naar de bodem van een glas water of staan ze rechtop in het water. Als ze plat aan de oppervlakte drijven, zijn het oude en inferieure goederen waarvan de olie reeds is verdampt. Het hoofdbestanddeel van kruidnagelolie is eugenol, dat een ontsmettende, antiseptische en plaatselijke verdovende werking heeft.

Gebruik van kruidnagelolie.

  • De ontsmettende werking van kruidnagelolie wordt bijvoorbeeld gebruikt in mondspoelingen en gorgeloplossingen. Een oud huismiddeltje tegen acute kiespijn is om met de aangetaste tand op een kruidnagel te bijten tot deze bijna is opgelost. Dit helpt ook bij ontstekingen in de mond.
  • Kruidnagelolie stimuleert de spijsvertering, dus het helpt ook tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel.
  • Uitwendig wordt het gebruikt tegen acne veroorzaakt door bacteriën.
  • Kruidnagelolie wordt toegevoegd aan parfums en insectenwerende middelen, in het eerste geval om tweevoeters aan te trekken, in het tweede geval om vervelende zespotigen te verjagen.
Speciaal.

Wie zich ooit heeft afgevraagd waarom in het slaapliedje "Guten Abend, gute Nacht" ("Goedenavond, goede nacht") op muziek van Johannes Brahms staat: "... mit Näglein besteckt, schlupf unter die Deck" ("Kruidnagels bedekt met kleine spijkertjes, glijden onder het dek") - wat bedoeld wordt, zijn natuurlijk de kostbare kruidnagels.

Andere onderwerpen

De bladeren van de zonnende schermbloemige, die tot twee meter hoog kan worden, zijn sterk geveerd, zodat er maar weinig water verdampt over het kleine bladoppervlak. Een andere aanpassing van de venkel aan de droge plaatsen van zijn oorspronkelijke thuis aan de Middellandse Zee zijn de verdikte onderste bladstelen. Zij vormen een pseudobol met een bewaarfunctie, die bijzonder vlezig is in het geval van de groentevenkel. De gele bloemen van de venkel verschijnen van juli tot september in grote, plaatvormige dubbele bloemschermen.

Ontdek nu

Vrijstaande sparren worden 30 tot 40 meter hoog, in dichte opstanden reiken ze zelfs tot 60 meter. Hun scherpe, priemende naalden staan op kleine steeltjes, en de hangende kegels vallen in de herfst als "dennenappels" op de grond. De spar is uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2017 omdat hij noch watertekort noch wateroverlast verdraagt. Hij zal daarom niet goed bestand zijn tegen de verwachte klimaatveranderingen - Duitslands meest voorkomende boomsoort zou binnenkort wel eens zeldzaam kunnen worden.

Ontdek nu

Brandnetels zijn onmiskenbaar vanwege hun brandharen - al in de Middeleeuwen grapte een botanicus: "De brandnetel is de enige plant die je zelfs 's nachts kunt herkennen". De grote brandnetel is overblijvend en plant zich hoofdzakelijk vegetatief voort via uitlopers. De plant is tweehuizig, wat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren zijn - dus als u bijvoorbeeld brandnetelzaden wilt verzamelen, zult u die alleen in de vrouwelijke planten aantreffen.

Ontdek nu