Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Sojaboon (Glycine max)

Sojaboon (Glycine max)Sojaboon (Glycine max)

Zoals alle bonensoorten behoort de sojaboon tot de vlinderbloemenfamilie; uit de onopvallende bloemen komen peulen met elk twee tot zes sojabonen. De meeste variëteiten worden nauwelijks een meter hoog, maar hun wortelsysteem reikt tot 1,5 meter diep. Omdat zij stikstof uit de lucht kunnen opnemen via hun wortels, die gekoloniseerd zijn met nodulebacteriën, groeien zij ook in voedselarme bodems.

Oorsprong en teelt.

De sojaboon is afkomstig uit subtropisch Zuidoost-Azië en werd meer dan 5.000 jaar geleden reeds in Zuid-China verbouwd. Vandaag zijn de VS, Brazilië en Argentinië de grootste sojaproducenten. Soja is 's werelds belangrijkste oliegewas; zijn hoge eiwitgehalte van bijna 40 procent maakt het ook bijzonder waardevol - geen enkele andere plant produceert zoveel eiwit per oppervlakte. Slechts ongeveer twee procent van de geoogste sojabonen wordt rechtstreeks door de mens geconsumeerd (tofu, enz.). Het grootste deel van de oogst wordt verwerkt tot sojaolie; de geperste residuen worden gebruikt als eiwitrijk veevoeder.

Ingrediënten.

Omdat de bonen slechts ongeveer 20 procent olie bevatten, heeft koude persing niet veel zin; de sojabonen moeten worden verwarmd tot 45 °C en geperst met toevoeging van additieven. Minder zacht is de chemische extractie van de olie uit de bonen, waarbij temperaturen tot 120 °C in het spel zijn. Sojaolie is van zeer hoge kwaliteit: bijna 80 procent ervan bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren, plus vitamine E en K en het hoogste lecithinegehalte van alle plantaardige oliën. Het is rijk aan fyto-oestrogenen, die in cosmetische toepassingen een huidverzachtende werking hebben.

Gebruik van sojaolie.

SojaolieSojaolie
  • In cosmetica wordt sojaolie gebruikt in vochtbindende en lipideherstellende crèmes, die bijzonder goed zijn voor de droge en oudere huid.
  • Sojaolie heeft een mild ontstekingsremmend effect en is heilzaam voor een gebarsten en jeukende huid.
Speciaal.
  • Een groot deel van de sojabonen die wereldwijd worden geteeld, zijn genetisch gemodificeerd zodat zij ongevoelig zijn voor het herbicide glyfosaat - zodat "gen-soja" kan worden geteeld in gigantische monoculturen. Veel mensen zijn bezorgd over deze ontwikkeling. Omdat er een niet te verwaarlozen vraag is naar producten op basis van genetisch niet-gemodificeerde sojabonen, schommelt het aandeel van genetisch gemodificeerde soja op de wereldmarkt al enkele jaren rond de 80 procent.
  • In Duitsland wordt de sojateelt gestimuleerd, maar alleen in delen van Baden-Württemberg en Beieren vinden cultivars van de sojaboon het vereiste warme en vochtige klimaat.

Andere onderwerpen

Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)Witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

De bladverliezende boom, die tot 35 meter hoog kan worden, is gemakkelijk te herkennen aan zijn handvormig verdeelde bladeren en de groene, zachtgeveerde kapselvruchten, die één tot drie glanzend bruine zaden bevatten. Het gebladerte is bijzonder dicht, waardoor de paardekastanje zeer populair is als schaduwboom. De witte bloesems verschijnen in mei en juni. Gele sapvlekken aan de basis van de bloemen geven aan bijen en hommels aan dat hier voedsel op hen wacht, later worden de sapvlekken rood - er is geen nectar meer in deze bloemen.

Ontdek nu
Tea tree (Melaleuca alternifolia)Tea tree (Melaleuca alternifolia)

Op de Zuidzee-expeditie van James Cook in 1770 zou de bemanning haar thee hebben gemist en van de Aboriginals hebben geleerd hoe zij van bepaalde bladeren een drank konden brouwen. De botanicus Joseph Banks, die met hen meereisde, gaf de plant, die als een boom of struik groeit, zijn naam: Tea Tree. De opvallend lange meeldraden van zijn witte bloemen geven hem in bloei een gezwollen aanzien.

Ontdek nu
Zwarte zilverkaars (Cimicifuga racemosa)Zwarte zilverkaars (Cimicifuga racemosa)

Net als ridderspoor en akelei behoort zwarte zilverkaars tot de familie van de boterbloemen. Van juni tot september verschijnen er tot 60 centimeter lange, smalle en rechtopstaande bloemtrossen boven de meervoudig geveerde bladeren van de overblijvende en kruidachtige plant. De lange meeldraden van de kleine, witte afzonderlijke bloemen geven deze bloemtrossen een donzig uiterlijk.

Ontdek nu