Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Bergamot (Citrus bergamia)

Bergamot (Citrus bergamia)Bergamot (Citrus bergamia)

De altijdgroene bergamot is in de 16e eeuw ontstaan als een kruising tussen de bittere sinaasappel en de citroen. De boom, die tot vier meter hoog kan worden, bloeit slechts één keer per jaar - in tegenstelling tot andere citrusplanten. De vruchten zijn citroengeel wanneer ze rijp zijn, ongeveer zo groot als tennisballen en hebben een bijzonder dikke schil. Deze vruchtenschillen maken de bergamot zo gewild: de waardevolle bergamotolie wordt er door koude persing uit gewonnen - ook wel "groen goud" genoemd.

Oorsprong en teelt

Hoewel de naamgever waarschijnlijk de Noord-Italiaanse stad Bergamo is, wordt de bergamot bijna uitsluitend geteeld in een nauw afgebakend kustgebied in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Alleen hier bieden de bodem en het klimaat de beste voorwaarden voor deze veeleisende boom. Als ook zijn grote dorst naar water wordt gelest zonder dat er wateroverlast optreedt, staat niets de oogst van de beste vruchten meer in de weg. Handelaren moeten echter waakzaam zijn: Omdat de begeerde bergamotolie duurder is dan andere citrusoliën, is zij in het verleden herhaaldelijk in versneden vorm op de markt verschenen.

Ingrediënten

Van alle citrusoliën wordt gezegd dat ze verfrissend werken, maar bergamotolie kan nog meer: ze verkwikt en heeft zelfs een sterk antidepressief effect. Als een zogenaamde serotonine heropnameremmer zorgt bergamot ervoor dat het feel-good hormoon serotonine langer vrij beschikbaar blijft in het lichaam. Geen wonder bijvoorbeeld dat het vaak wordt gebruikt om nervositeit voor examens te verlichten. "De geur maakt je euforisch", zeggen ze - Calabrische producenten weten te melden dat mensen veel vrolijker lachen bij het oogsten van bergamot dan bij het oogsten van olijven, bijvoorbeeld.

Gebruik van bergamotolie

BergamotolieBergamotolie
  • Dankzij zijn bijzonder complexe aroma's heeft bergamotolie een vaste plaats verworven in de parfumerie; bijna geen enkel geparfumeerd water of parfum kan zonder bergamotolie als bepalend ingrediënt. Het is ook bekend als het aroma-aandeel van de Engelse thee Earl Grey.
  • De verkwikkende geur wordt ook toegevoegd aan douchegels, deodorants, zepen en tandpasta. In tegenstelling tot andere citrusoliën is bergamotolie mild en vriendelijk voor de huid.
  • Een gorgeloplossing van zeezout, theeboomolie en bergamotolie is zeer effectief gebleken bij keelpijn en verkoudheid.
  • In Italië worden de gekonfijte en ingemaakte schillen als bijgerecht bij de maaltijd geserveerd. De zeer zure en bittere pulp wordt gebruikt om jam te maken - maar meestal met een matige hoeveelheid sinaasappel- of citroensap.
Hint
Hier moet je op letten als je bergamotolie gebruikt.

Bergamotolie heeft een fotosensibiliserende werking door de furanocoumarines die het bevat. Daarom moet tussen het uitwendig aanbrengen en het zonnebaden een periode van ten minste vier uur verstrijken.

Andere onderwerpen

Valkruid (Arnica montana)Valkruid (Arnica montana)

De zonnig gele, bijna palmgrote bloemen van valkruid verschijnen van juni tot augustus en hebben de typische structuur van een samengestelde bloem. De hele plant heeft klierharen en een aromatische geur. Oorspronkelijk was hij overal in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika thuis op voedselarme (berg)weiden en moerassige plaatsen. Maar omdat er nauwelijks nog onbevruchte gebieden zijn en arnica eeuwenlang intensief werd verzameld vanwege zijn geneeskracht, is het zeer zeldzaam geworden.

Ontdek nu
Avocadoplant (Persea americana)Avocadoplant (Persea americana)

De avocadoplant, die tot 20 meter hoog kan worden, is verwant aan de kaneelboom en de laurier en behoort, net als deze, tot de laurierfamilie. Hij houdt van warm en vochtig en voelt zich thuis in tropische en subtropische gebieden. Het duurt tien jaar voordat de avocadoboom voor het eerst vruchten draagt; botanisch gesproken zijn dit besvruchten. Afhankelijk van de variëteit zijn ze ei- tot peervormig. De Azteken hadden echter een andere associatie: hun naam voor de vrucht is ahuacatl en betekent testikel.

Ontdek nu
Berk (Betula spec.)Berk (Betula spec.)

Er zijn ongeveer 100 berkensoorten in de gematigde klimaatzone van het noordelijk halfrond; de moerasberk (Betula pubescens) en de hellingberk (Betula pendula) worden farmaceutisch gebruikt. Beide hebben een typische wit-zwarte schors als ze jong zijn en zijn lichthongerige werfkunstenaars. De ene is echter geschikt voor bijzonder natte plaatsen, de andere voor zeer droge. Hun kleine, ruitvormige bladeren met hun opvallend fris, lichtgroen zijn perfecte voorbodes van de lente.

Ontdek nu