Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Echte Salie (Salvia officinalis)

Salie (Salvia officinalis)Salie (Salvia officinalis)

De halfheester, die tot 80 centimeter hoog wordt, ruikt sterk aromatisch, en zijn zilvergroene bladeren vallen op door hun gerimpelde oppervlak en viltige haren. Dat de salie een van de oudste en meest doeltreffende geneeskrachtige planten is, blijkt duidelijk uit zijn naam: Het is afgeleid van salvare, gezond maken. Salie wordt ook gebruikt als smaakmaker in de keuken; zelfs gedroogd behouden de bladeren hun aroma. De saliebloemen die van mei tot augustus verschijnen, zijn ook eetbaar.

Oorsprong en teelt

De salie verdraagt droogte en houdt van veel zon en warmte - net zoals hij gewend is in zijn mediterrane thuis. Zoals vele andere geneeskrachtige en culinaire planten, werd salie door monniken over de Alpen meegebracht en in kloostertuinen in dit land verbouwd. Commerciële teelt komt voor in Dalmatië en Macedonië, bijvoorbeeld, en in mindere mate in Saksen, aan de Boven- en Middenrijn en in de uitlopers van het Harzgebergte. Als salie wordt geteeld op halfschaduwrijke plaatsen, produceert zij een bijzonder grote hoeveelheid etherische olie, maar is zij ook gevoeliger voor ziekten en plagen.

Ingrediënten

Saliebladeren bevatten hoge concentraties tannine en bittere stoffen. Door hun adstringerende werking zijn de slijmvliezen (bijvoorbeeld in de keelstreek) niet meer zo gemakkelijk door bacteriën en virussen te passeren; kleine wondjes sluiten sneller. De etherische olie die ook in de bladeren zit - met als hoofdbestanddelen thujon, cineool en kamfer - heeft een sterke antibacteriële en antivirale werking. Het feit dat salie naast al deze eigenschappen ook een krampstillend effect heeft, maakt het tot het ideale middel tegen droge hoest en verkoudheid.

Gebruik van salie

Salie gebruikSalie gebruik
  • Het is niet alleen de pittig-aromatische geur die salie tot een gewild additief maakt voor vele gezichtstoners en aftershaves. Het heeft ook een uitstekende invloed op het uiterlijk van de huid: salie verfijnt de poriën, verwijdert overtollige olie en heeft een antibacteriële werking - met deze eigenschappen is salie ook een perfect middel tegen milde acne.
  • Als thee of gorgeloplossing heeft salie een ontsmettende en samentrekkende werking bij keelpijn en ontstekingen in de mond en keel. Bij inwendig gebruik verlicht het niet-chronische maagklachten en bevordert het de spijsvertering.
  • De zweetafvoerende eigenschappen van salie helpen bij overmatige transpiratie van voeten en oksels en tegen opvliegers, waar veel vrouwen tijdens de menopauze last van hebben.
Speciaal

In 1586 schreef de Italiaanse botanicus Matthioli in zijn kruidenboek: "Het wrijven van de tanden en het tandvlees met verse salviabladeren maakt ze stijf en schoon. Voordat tandenborstels en tandpasta bestonden, wreven mensen hun tanden met een salieblad om hun adem te verfrissen. Vandaag weten we dat dit tandplak verwijdert, bacteriën doodt en het tandvlees versterkt.

Andere onderwerpen

Kamille (Matricaria recutita)Kamille (Matricaria recutita)

Kamille groeit al sinds de late steentijd als culturele begeleider in de buurt van nederzettingen, bijvoorbeeld langs de randen van akkers en op braakliggende grond. Al vroeg vond het ook een plaats in de tuinen van boerderijen en kloosters als een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden. De gehele plant verspreidt de typische kamillegeur, de bladeren zijn veelvinnig en veerachtig van uiterlijk. Van mei tot september verschijnen de bloemen met een witte corona en een geel hart dat steeds boller wordt naarmate de bloeiperiode vordert.

Ontdek nu
Echte laurier (Laurus nobilis)Echte laurier (Laurus nobilis)

De echte laurier behoort tot de laurierfamilie en groeit als een meerstammige, groenblijvende struik tot 15 meter hoog. Er zijn vele andere plantensoorten die laurier worden genoemd maar tot andere plantenfamilies behoren; het enige wat ze gemeen hebben is dat hun bladeren ook aromatisch geuren. De bladeren van de echte laurier hebben een glanzend oppervlak en een licht golvende rand. De lichtgele bloemen verschijnen van mei tot juli, de vruchten zijn blauwzwarte glanzende bessen.

Ontdek nu
Eucalyptus (Eucalyptus spec.)Eucalyptus (Eucalyptus spec.)

De meer dan 600 soorten eucalyptus zijn inheems in Australië en Oost-Indonesië. Met hoogten tot 100 meter behoren sommige soorten van de altijdgroene en meestal snelgroeiende bomen tot de grootste op aarde. De blauwgroene, leerachtige bladeren van jonge bomen zijn nog eivormig, later ontwikkelen zij halvemaanvormige, afhangende vormen. De gevederde bloemen worden beschermd door een stevig deksel voordat ze bloeien, vandaar de naam: in het Grieks betekent "eu" goed en "kalyptos" betekent verborgen.

Ontdek nu