Bespaar de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (geldig t/m 31-10-2022, niet geldig voor volumineuze goederen)

Menu

Geneeskrachtige planten A|B|C

Roos (Rosa spec.)

Roos (Rosa spec.)Roos (Rosa spec.)

Er zijn 100 tot 250 soorten wilde rozen op de gematigde breedten van het noordelijk halfrond, waarvan er vele door veredeling weer ontelbare variëteiten hebben voortgebracht. Alle rozensoorten produceren rozenbottels - maar alleen als bijen en andere insecten van tevoren het centrum van de bloem hebben kunnen vinden en daarin niet worden gehinderd, zoals het geval is bij cultivars met dicht gevulde bloemen.

Oorsprong en teelt.

4.000 jaar geleden waren de Perzen de eersten die niet genoeg konden krijgen van de heerlijke rozenbloesems en eraan konden ruiken. De eerste Damascener rozen kwamen naar Europa met de terugkeer van de kruisvaarders uit het Oosten. Vandaag zijn Bulgarije en Zuid-Frankrijk de belangrijkste producenten in Europa. De versgebloeide rozen worden meestal vroeg in de ochtend met de hand verzameld, wanneer hun gehalte aan etherische oliën het hoogst is. Tegen de avond bevatten de rozenbloesems nog maar een derde van de kostbare olie, de rest wordt uitgeademd.

Ingrediënten.

Rozenolie is een van de meest gedifferentieerde plantenoliën met ongeveer 400 verschillende bestanddelen. Het wordt gewoonlijk verkregen als een distillaat van verse rozenblaadjes; de damastroos (R. damascena), de azijnroos (R. gallica) en de centifolia (R. centifolia) zijn de meest productieve. De belangrijkste bestanddelen van rozenolie zijn de antibacteriële stoffen citronellol en geraniol. Het water dat overblijft na distillatie, het rozenwater, bevat de in water oplosbare bestanddelen van de rozenbloesem en wordt ook gebruikt in cosmetica.

Gebruik van de rozenolie.

RozenolieRozenolie
  • Rozenolie is een belangrijk basisingrediënt in de parfumindustrie; van de geur wordt gezegd dat hij een vitaliserende en harmoniserende invloed heeft.
  • In gezichtscrèmes, bodylotions, massageoliën, badtoevoegingen, douchegels, enz. is rozenolie geschikt voor alle huidtypes; de antiseptische werking beschermt de huid.
  • Rozenwater wordt vooral gebruikt in gezichtstonics voor de gevoelige huid.
Speciaal.
  • Voor één liter rozenolie worden drie ton bloemblaadjes verwerkt, wat rozenolie tot een van de meest waardevolle oliën maakt. In 2016 kostte een kilo echte Bulgaarse rozenolie meer dan 10.000 euro in de groothandel, een kilo Turkse rozenolie ongeveer 3.000 euro. Synthetische rozenolie, die niet kan tippen aan de geur en complexiteit van echte rozenolie, brengt prijzen van 60 tot 70 euro per kilo op.
  • In Kenia zijn rozen veruit het belangrijkste exportartikel. Maar de hier geteelde variëteiten zijn geschikt voor lang transport en zijn geurloos - ze zijn niet geschikt voor de productie van rozenolie.
  • Rozenhoutolie wordt niet gewonnen uit rozen, maar uit de rozenhoutboom die inheems is in het Amazonegebied.

Andere onderwerpen

Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

De bladverliezende boom, die tot 35 meter hoog kan worden, is gemakkelijk te herkennen aan zijn handvormig verdeelde bladeren en de groene, zachtgeveerde kapselvruchten, die één tot drie glanzend bruine zaden bevatten. Het gebladerte is bijzonder dicht, waardoor de paardekastanje zeer populair is als schaduwboom. De witte bloesems verschijnen in mei en juni. Gele sapvlekken aan de basis van de bloemen geven aan bijen en hommels aan dat hier voedsel op hen wacht, later worden de sapvlekken rood - er is geen nectar meer in deze bloemen.

Ontdek nu
Sojaboon (Glycine max)Sojaboon (Glycine max)

Zoals alle bonensoorten behoort de sojaboon tot de vlinderbloemenfamilie; uit de onopvallende bloemen komen peulen met elk twee tot zes sojabonen. De meeste variëteiten worden nauwelijks een meter hoog, maar hun wortelsysteem reikt tot 1,5 meter diep. Omdat zij stikstof uit de lucht kunnen opnemen via hun wortels, die gekoloniseerd zijn met nodulebacteriën, groeien zij ook in voedselarme bodems.

Ontdek nu
Tea tree (Melaleuca alternifolia)Tea tree (Melaleuca alternifolia)

Op de Zuidzee-expeditie van James Cook in 1770 zou de bemanning haar thee hebben gemist en van de Aboriginals hebben geleerd hoe zij van bepaalde bladeren een drank konden brouwen. De botanicus Joseph Banks, die met hen meereisde, gaf de plant, die als een boom of struik groeit, zijn naam: Tea Tree. De opvallend lange meeldraden van zijn witte bloemen geven hem in bloei een gezwollen aanzien.

Ontdek nu
Menu