Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Grote Brandnetel (Urtica dioica L.)

Grote Brandnetel (Urtica dioica L.)Grote Brandnetel (Urtica dioica L.)

Brandnetels zijn onmiskenbaar vanwege hun brandharen - al in de Middeleeuwen grapte een botanicus: "De brandnetel is de enige plant die je zelfs 's nachts kunt herkennen". De grote brandnetel is overblijvend en plant zich hoofdzakelijk vegetatief voort door uitlopers. De plant is tweehuizig, d.w.z. er zijn mannelijke en vrouwelijke exemplaren - dus als u bijvoorbeeld brandnetelzaden wilt verzamelen, zult u die alleen in de vrouwelijke planten aantreffen.

Oorsprong en teelt.

De brandnetel is van oorsprong thuis in oeverbossen en langs beken. Omdat hij goed gedijt op plaatsen met een hoog gehalte aan voedingsstoffen, wordt hij nu bijna overal aangetroffen waar mensen in een gematigd klimaat zorgen voor een goed bemeste bodem. Het feit dat het vaak zelfs populaties vormt, vergemakkelijkt het stropen. Brandnetel wordt echter ook commercieel geteeld. Terwijl in het verleden de eigenschappen van de plant als vezelplant werden gewaardeerd (voor de productie van neteldoek), ligt de nadruk tegenwoordig meer op de heilzame bestanddelen van de bladeren.

Ingrediënten.

De grote brandnetel (geneeskrachtige plant van het jaar 1996) brengt het lichaam op gang: hij stimuleert de stofwisseling en bevordert de bloedsomloop, zijn hoge kaliumgehalte heeft een sterk diuretisch effect. De bestanddelen van de brandnetel hebben ook een ontstekingsremmende werking, reden waarom vlees, vis en boter vroeger in grote netelbladeren werden gewikkeld om deze levensmiddelen langer vers te houden. De werkzame stoffen van de brandnetelwortel hebben geheel andere eigenschappen dan die van de bladeren: zij beïnvloeden onder andere de testosteronhuishouding bij de mens.

Gebruik van de brandnetel.

BrandneteltheeBrandnetelthee
  • De bladeren zijn goedgekeurd als kruidengeneesmiddel tegen spier- of gewrichtspijn en voor het doorspoelen van de urinewegen. Er is ook een positief effect op reumatische aandoeningen geconstateerd. Brandnetelbladeren worden ook in de keuken gebruikt: als smakelijke spinazie, in soepen, smoothies, enz., en als ingrediënt in theemengsels.
  • De wortels bevatten werkzame stoffen die inwerken op het testosteron in het menselijk lichaam. Om deze reden wordt brandnetelwortel gebruikt in haartonics: Mannen met een hoog testosterongehalte hebben vaak last van hormoongerelateerde haaruitval; brandnetelwortelextract kan dit proces vertragen.
  • De zaden zijn, net als de bladeren, zeer rijk aan mineralen en vitaminen en worden in de keuken gebruikt als "superfood".
Speciaal
  • Naast de grote brandnetel is er in dit land ook de kleine brandnetel (Urtica urens). Terwijl de grote brandnetel gewoonlijk dichte opstanden vormt door middel van lopervorming, groeit de kleine brandnetel alleen, bijvoorbeeld in het midden van het tuinbed, en steekt nog pijnlijker dan haar grote zus.
  • De rupsen van veel vlindersoorten, bijvoorbeeld de kleine vossen- en pauwoogvlinder, voeden zich met brandnetelbladeren. Een klein hoekje van brandnetel in de tuin ondersteunt hen.

Andere onderwerpen

Fijnspar (Picea abies)Fijnspar (Picea abies)

Vrijstaande sparren worden 30 tot 40 meter hoog, in dichte opstanden reiken ze zelfs tot 60 meter. Hun scherpe, priemende naalden staan op kleine steeltjes, en de hangende kegels vallen in de herfst als "dennenappels" op de grond. De spar is uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2017 omdat hij noch watertekort noch wateroverlast verdraagt. Hij zal daarom niet goed bestand zijn tegen de verwachte klimaatveranderingen - Duitslands meest voorkomende boomsoort zou binnenkort wel eens zeldzaam kunnen worden.

Ontdek nu
Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)

De altijdgroene kruidnagelboom is een kind van de tropen; hitte en vochtigheid tot 100 procent zijn precies goed voor de boom, die zo'n 12 meter hoog en 130 jaar oud kan worden. De gedroogde bloemknoppen worden gebruikt als specerij en ook als geneesmiddel; omdat ze qua vorm op kleine spijkertjes lijken, werden ze vroeger "kleine spijkertjes" genoemd. De kracht van de geneeskrachtige plant van het jaar 2010 kan gemakkelijk worden getest: als u op een kruidnagel bijt, voelt u een branderig gevoel op uw tong en een lichte verdoving.

Ontdek nu
Hop (Humulus lupulus)Hop (Humulus lupulus)

De hennepplant is een van de weinige klimplanten waarvan de ranken met de klok mee winden (van bovenaf gezien). Ten noorden van de Alpen werd hop ten laatste vanaf de 8e eeuw in kloosters geteeld als een krachtig specerij- en bewaarmiddel. De doorbraak kwam met het Beierse reinheidsgebod van 1516, dat bepaalde dat bier alleen met hop mocht worden verduurzaamd. Andere bierbestanddelen, zoals het psychoactieve henbane, behoren sindsdien tot het verleden.

Ontdek nu