Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Koffieboom (Coffea spec.)

Het geslacht Coffea, dat tot de familie van de rode peper behoort, omvat meer dan 100 soorten; slechts twee daarvan zijn van belang voor de commerciële teelt: Arabica (C. arabica) en Robusta-koffie (C. caneophora). De groenblijvende bomen worden respectievelijk vijf en acht meter hoog. Uit hun kleine witte bloemen komen de koffiebessen, waarvan het vruchtvlees elk twee zaden bevat: de koffiebonen. Omdat nieuwe bloesems over een lange periode worden gevormd, dragen de bomen bloesems en vruchten in alle graden van rijpheid op hetzelfde moment.

Oorsprong en teelt.

Arabica-koffie komt oorspronkelijk uit de Ethiopische hooglanden, terwijl robustakoffie van oorsprong uit West- en Centraal-Afrika komt en beter bestand is tegen de klimatologische omstandigheden in de laaglanden. Tegenwoordig worden overal ter wereld in de tropen en subtropen koffieplantages aangelegd, op voorwaarde dat de bodem rul is en goed van voedingsstoffen wordt voorzien. De oogst van de rode koffiebessen neemt drie maanden in beslag. Ze worden in de zon gedroogd tot de zaden erin "rammelen". Daarna worden de koffiebonen uit hun peulen bevrijd en als groene koffie verkocht.

Ingrediënten.

Naast het typische aroma van geroosterde zaden, is cafeïne de stof waar het bij koffie allemaal om draait. Verrassend genoeg heeft koffie aanvankelijk een kalmerend effect: als je gaat liggen na een kop koffie, val je goed in slaap; daarom schenken veel ziekenhuizen graag koffie voordat je naar bed gaat. Als u wakker blijft, voelt u het verkwikkende en stimulerende effect van cafeïne - slapen is er dan niet meer bij. Aangezien cafeïne ook via de slijmvliezen van de mond wordt geabsorbeerd, is het effect sneller als de slok koffie (of een product dat cafeïne bevat) langer in de mond wordt gehouden.

Gebruik van de cafeïne.

  • De consumptie per hoofd van de bevolking in Duitsland toont aan hoezeer het stimulerende effect van de stimulerende koffie wordt gewaardeerd: het gaat om bijna een halve liter koffie per dag.
  • Cafeïne wordt ook gebruikt in cosmetica. Het bevordert de bloedsomloop en stimuleert de stofwisseling. Door de ontzwellende werking ziet de huid er steviger uit.
  • Cafeïne schijnt haaruitval tegen te gaan en wordt daarom vaak gebruikt in haarverzorgingsproducten.
  • Cafeïne werkt ook als een milde pijnstiller; omdat het vaatverwijdend werkt, kan het migraine en hoofdpijn verlichten.
Speciaal.

Koffieconsumptie is niet zo schadelijk als lange tijd werd aangenomen. Een verband tussen koffieconsumptie en hoge bloeddruk is niet bewezen; de antioxidantbestanddelen in koffie lijken eerder een positief effect te hebben op het lichaam.

Andere onderwerpen

Meer dan 130 miljoen jaar geleden behoorden magnolia's tot de eerste planten die bloemen voortbrachten. In die tijd waren er geen bijen, maar wel kevers; tot op de dag van vandaag worden magnolia's bestoven door kevers. Een van de ongeveer 250 soorten is de groenblijvende Magnolia grandiflora. Als boom of meerstammige struik wordt hij tot 25 meter hoog, en zijn roomwitte bloemen behoren met 25 centimeter tot de grootste boombloemen van allemaal.

Ontdek nu

IJslands mos heeft een dubbel misleidende naam: Het is noch typisch voor IJsland, noch is het een mos. Het is een korstmos - een hermafrodiet van schimmel en alg die in symbiose samenleven. De kussentjes van het korstmos, die ongeveer een handbreed hoog zijn, kunnen grote gebieden bedekken, vandaar dat het in Scandinavische landen "rotsgras" wordt genoemd. De bruingroene, leerachtige lobben krullen op in droge omstandigheden en vormen witgroene, gewei-achtige vertakte vormen.

Ontdek nu

Met een hoogte van "slechts" 15 meter behoort de altijdgroene cacaoboom tot het kreupelhout in het Amazonewoud. Hij houdt van schaduw, wortelt ondiep en heeft bomen in de buurt nodig om hem te ondersteunen; zelfs bij maximale grootte blijft zijn stam dun. Het hele jaar door verschijnen er gelige tot roodachtige bloemen direct aan de stam en aan de dikkere takken, waar ook de geelbruine cacaovruchten, ongeveer 30 centimeter lang, rijpen. In hun vlees zitten vijf rijen zaden - de cacaobonen.

Ontdek nu