Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Amandelboom (Prunus dulcis)

De iemondsoort groeit in struik- of boomvorm en kan een hoogte bereiken van drie tot acht meter. De roze bloemen kunnen al eind januari verschijnen, maar dan mag het nog niet vriezen. In de midzomer rijpen de fluweelharige vruchten, waarvan de meestal keiharde pit het zaad - de eigenlijke amandel - beschermt. Er is veel kracht nodig om bij de amandel te komen; alleen de zogenaamde "gekraakte amandelen" kunnen relatief gemakkelijk worden gekraakt en de hamer kan in de lade blijven.

Oorsprong en teelt.

De amandelboom wordt al 4.000 jaar gekweekt en is daarmee een van de oudste gekweekte fruitsoorten. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuidwest-Azië, veroverde hij via Klein-Azië en Egypte het Middellandse-Zeegebied in twee variëteiten - zoete amandelen en bittere amandelen. De belangrijkste teeltgebieden voor zoete amandelen zijn Californië, dat aan de helft van de wereldvraag voldoet, en Spanje en Italië. Spaanse amandelen worden meestal minder geïrrigeerd dan de Californische en hebben een intensere smaak. In Duitsland gedijen amandelbomen alleen in gebieden waar ook wijn kan worden verbouwd.

Ingrediënten.

Bittere amandelen bevatten tot acht procent amygdaline, een giftige bittere stof die in het lichaam blauwzuur doet vrijkomen. Zoete amandelen, die slechts onbeduidende hoeveelheden amygdalin bevatten en zonder beperkingen eetbaar zijn, werden al vroeg gekweekt. De mild geurende amandelolie, die voor ongeveer 55 procent in de amandelen zit, wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden. Bittere amandelen worden ook in plantages geteeld. De bittere amandelolie die daaruit wordt gewonnen, wordt chemisch verwerkt, ontdaan van amygdaline en gebruikt voor smaakstoffen (bijvoorbeeld in amaretto en marsepein) en als ingrediënt in parfums.

Producten met amandelolie

Gebruik van amandelolie.

  • Het hoge oliezuurgehalte in amandelolie maakt de huid glad en soepel. Zij is geschikt als massageolie en is bijzonder geschikt voor de droge en gevoelige huid. Baby's en kleine kinderen verdragen amandelolie ook heel goed.
  • Als haarolie zorgt amandelolie voor glans en gaat het roos en gespleten haarpunten tegen.
  • Amandelzemelen zijn de gemalen persresten en worden gebruikt als exfoliant.
  • In zonnebrandcrèmes filtert amandelolie de UV-A-straling; de uitschakeling van de UV-B-straling moet worden overgenomen door andere ingrediënten in de zonnebrandcrème.
Speciaal.

Ongeveer één op de honderd zoete amandelen "gaat uit zijn dak" en heeft een even hoog amygdalinegehalte als zijn voorouders, de bittere amandelen. U hoeft zich geen zorgen te maken, want voor volwassenen wordt alleen de consumptie van ongeveer 50 bittere amandelen levensbedreigend. Zelfs kinderen, die een blauwzuurvergiftiging krijgen na het eten van vijf tot tien bittere amandelen, zouden honderden amandelen moeten eten voordat hun gezondheid in gevaar zou komen.

Andere onderwerpen

Het plantengeslacht werd in de 19e eeuw ontdekt door de toenmalige directeur van de Melbourne Botanic Garden tijdens een van zijn vele expedities; hij vernoemde het naar zijn vriend John McAdam. Macadamia's kunnen tot 15 meter hoog worden. Ongeveer een dozijn ronde, groene vruchten rijpen aan hangende bloempluimen; wanneer ze openbarsten, vallen de noten op de grond. Macadamianoten in de handel zijn meestal afkomstig van de soorten M. integrifolia en M. tetraphylla en kruisingen daarvan.

Ontdek nu

De citrusgeurende citroenmelissestruik wordt tot 80 centimeter hoog en is 30 jaar oud. Als de citroenmelisse eenmaal een zonnige, windbeschutte plek in de tuin heeft gevonden, loopt hij steeds weer opnieuw uit en vormt hij van juni tot augustus kleine witgelipte bloemetjes. De naam is goed gekozen, want melisse betekent in het Grieks "honingbij"; in de oudheid werd de plant geteeld als weide voor bijen en vandaag de dag voorkomen imkers dat hun bijenvolken uitzwermen door de bijenkorf in te wrijven met citroenmelissebladeren.

Ontdek nu

De knoestige mirre met zijn spitse doornen behoort tot de balsemfamilie en groeit als struik of boom. Hij wordt slechts enkele meters hoog en is goed aangepast aan het droge struikgewas van zijn thuisland: De bladeren zijn zeer klein en verschijnen kort voor het begin van het regenseizoen samen met de hangende bloempluimen. De gladde en dunne bast is gebarsten en schilfert in kleine snippers af.

Ontdek nu