Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

De naar citrus geurende muntstruik wordt tot 80 centimeter hoog en 30 jaar oud. Als de citroenmelisse eenmaal een zonnige, windbeschutte plek in de tuin heeft gevonden, loopt hij steeds weer opnieuw uit en vormt hij van juni tot augustus kleine witgelipte bloemetjes. De naam is goed gekozen, want melisse betekent in het Grieks "honingbij"; in de oudheid werd de plant geteeld als weide voor bijen en vandaag de dag voorkomen imkers dat hun bijenvolken uitzwermen door de bijenkorf in te wrijven met citroenmelissebladeren.

Oorsprong en teelt.

Melisse, ook wel citroenmelisse genoemd, komt oorspronkelijk uit het Oosten en de landen ten oosten van de Middellandse Zee, maar is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze tuinen als geurige plant en keukenkruid. In de schaduw produceert de plant betrekkelijk weinig etherische olie in haar bladeren, reden waarom zij vooral in het zonnige zuiden van de VS, in Mexico en in Noord-Afrika commercieel wordt geteeld. De door distillatie verkregen olie wordt gebruikt voor cosmetische en medicinale doeleinden. Vanwege de vele geneeskrachtige effecten werd citroenmelisse al in 1988 uitgeroepen tot geneeskrachtige plant van het jaar.

Ingrediënten.

De krampstillende en kalmerende werking van de etherische olie die uit de bladeren wordt geëxtraheerd, kan worden toegeschreven aan sesquiterpenen, die het hoofdbestanddeel van de olie vormen. Tegelijkertijd ontvouwt citroenmelisse-olie verkwikkende eigenschappen door monoterpeen aldehyden. En citroenmelisse heeft nog een ander effect: Het is een antiviraal middel dat de blaasjes van koortslip bestrijdt en ze snel laat genezen. De maagkalmerende (door de etherische olie) en eetlustopwekkende (door de looi- en bitterstoffen) eigenschappen van citroenmelisse ronden het spectrum van effecten van deze evenwichtsherstellende geneeskrachtige plant af.

Gebruik van citroenmelisse.

  • Bij slapeloosheid en hartkloppingen heeft citroenmelisseolie een kalmerend en angststillend effect. Er wordt ook gedacht dat het een dempend effect heeft op de schildklierfunctie.
  • Als mondspoeling, ook gebruikt bij ontstekingen in de mondholte en kiespijn, komen de bacterie- en schimmelremmende eigenschappen van citroenmelisse in het spel.
  • De alcoholische citroenmelisse-eau-de-vie - in 1611 uitgevonden in een Frans karmelietenklooster - wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt als tonicum; citroenmelisse heeft ook een gunstige invloed op kneuzingen en pijnlijke ledematen.
  • Citroenmelisse heeft ook een kalmerend effect als badtoevoeging.
Speciaal.

Het gehalte aan etherische olie van citroenmelissebladeren is zeer laag; zuivere citroenmelisseolie is dan ook duur (ongeveer 6.000 euro per kilo) en zelden op de markt verkrijgbaar. Meestal zijn het vervangende oliën zoals citronella-olie en citroengrasolie die als "Indische Melisse-olie" op de markt komen, maar niet het tegelijk kalmerende en verkwikkende effect hebben van echte citroenmelisse.

Andere onderwerpen

Het plantengeslacht werd in de 19e eeuw ontdekt door de toenmalige directeur van de Melbourne Botanic Garden tijdens een van zijn vele expedities; hij vernoemde het naar zijn vriend John McAdam. Macadamia's kunnen tot 15 meter hoog worden. Ongeveer een dozijn ronde, groene vruchten rijpen aan hangende bloempluimen; wanneer ze openbarsten, vallen de noten op de grond. Macadamianoten in de handel zijn meestal afkomstig van de soorten M. integrifolia en M. tetraphylla en kruisingen daarvan.

Ontdek nu

De knoestige mirre met zijn spitse doornen behoort tot de balsemfamilie en groeit als struik of boom. Hij wordt slechts enkele meters hoog en is goed aangepast aan het droge struikgewas van zijn thuisland: De bladeren zijn zeer klein en verschijnen kort voor het begin van het regenseizoen samen met de hangende bloempluimen. De gladde en dunne bast is gebarsten en schilfert in kleine snippers af.

Ontdek nu

De altijdgroene olijfboom wordt tot 20 meter hoog en verdraagt droogte, hoe meer zon hij krijgt hoe beter. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn bizarre groeivormen en zilvergroene bladeren. Het is ook beroemd om zijn lange levensduur. Het oudst bekende exemplaar bevindt zich op Kreta en is naar schatting 3250 jaar oud - en het draagt nog steeds vruchten. Sinds de Olympische Spelen van 2004 in Athene worden de winnaars van de marathonwedstrijden geëerd met een tak van deze unieke olijfboom.

Ontdek nu