Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Macadamia (Macadamia spec.)

Macadamia (Macadamia spec.)Macadamia (Macadamia spec.)

Het plantengeslacht werd in de 19e eeuw ontdekt door de toenmalige directeur van de Melbourne Botanic Garden tijdens een van zijn vele expedities; hij vernoemde het naar zijn vriend John McAdam. *Macadamia bomen** worden tot 15 meter hoog. Ongeveer een dozijn ronde, groene vruchten rijpen aan hangende bloempluimen; wanneer ze openbarsten, vallen de noten op de grond. Macadamianoten in de handel zijn meestal afkomstig van de soorten M. integrifolia en M. tetraphylla en kruisingen daarvan.

Oorsprong en teelt van de macadamia.

De "koningin der noten" is afkomstig uit de regenwouden van Australië en is, afgezien van de eucalyptus, de enige plant van commercieel belang die uit dit deel van de wereld komt. Tegenwoordig worden macadamia's ook geteeld in het subtropische en vochtige klimaat van onder andere Hawaï, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Door de zorgvuldig gedroogde notenpit te persen, wordt een olie verkregen met een delicate nootachtige geur. Maar voordat je bij de kern van de noot kunt komen, moet je eerst de extreem harde schil van de macadamianoot overwinnen. Menselijke kracht is niet genoeg, roterende stalen cilinders doen meestal het kraken.

Ingrediënten.

Met tot 78 procent olie is de macadamianoot even rijk aan vet als anders alleen de pecannoot. Macadamia-olie bestaat hoofdzakelijk uit onverzadigde vetzuren, waarvan palmitoleïnezuur er één is. Terwijl het gehalte ervan in planten bijna altijd minder dan één procent bedraagt, bevat macadamia-olie bijna 20 procent van dit uiterst huidvriendelijke vetzuur. Palmitoleïnezuur zorgt ervoor dat macadamia-olie gemakkelijk smeerbaar is en bijzonder goed door de huid wordt opgenomen. Over het algemeen wordt macadamia-olie zeer goed verdragen, maar door het ingewikkelde extractieproces is het duur en wordt het zelden in zuivere vorm gebruikt.

Gebruik van de macadamia olie.

Macadamia olieMacadamia olie
  • Macadamia-olie verzorgt de droge en gevoelige huid. Macadamia-olie kan na een bad of douche spaarzaam op de nog vochtige huid worden gemasseerd en is een uitstekende speciale verzorging voor de rijpere huid.
  • Broos haar wordt verzorgd; de olie werkt het best wanneer ze in het nog vochtige haar wordt gemasseerd. Als je de neiging hebt om vettig haar te hebben, moet je alleen de uiteinden van je haar met macadamia-olie behandelen.
  • Macadamia-olie heeft een licht keratolytisch effect, d.w.z. het verwijdert eelt. Het maakt dus ook de belaste huid van voeten en ellebogen soepel.
Speciaal.

Het hoge vetgehalte mag niemand ervan weerhouden van geroosterde macadamianoten te genieten (in verstandige hoeveelheden). De bijzondere samenstelling van de vetzuren in macadamia-olie zorgt voor een verlaging van het cholesterolgehalte en voorkomt zo hart- en vaatziekten.

Andere onderwerpen

Amandelboom (Prunus dulcis)Amandelboom (Prunus dulcis)

Amandelen groeien in struik- of boomvorm en bereiken een hoogte van drie tot acht meter. De roze bloemen kunnen al eind januari verschijnen, maar dan mag het nog niet vriezen. In de midzomer rijpen de fluweelharige vruchten, waarvan de meestal keiharde pit het zaad - de eigenlijke amandel - beschermt. Er is veel kracht nodig om bij de amandel te komen; alleen de zogenaamde "gekraakte amandelen" kunnen relatief gemakkelijk worden gekraakt en de hamer kan in de lade blijven.

Ontdek nu
Citroenmelisse (Melissa officinalis)Citroenmelisse (Melissa officinalis)

De citrusgeurende citroenmelissestruik wordt tot 80 centimeter hoog en is 30 jaar oud. Als de citroenmelisse eenmaal een zonnige, windbeschutte plek in de tuin heeft gevonden, loopt hij steeds weer opnieuw uit en vormt hij van juni tot augustus kleine witgelipte bloemetjes. De naam is goed gekozen, want melisse betekent in het Grieks "honingbij"; in de oudheid werd de plant geteeld als weide voor bijen en vandaag de dag voorkomen imkers dat hun bijenvolken uitzwermen door de bijenkorf in te wrijven met citroenmelissebladeren.

Ontdek nu
Mirre (Commiphora myrrha)Mirre (Commiphora myrrha)

De knoestige mirre met zijn spitse doornen behoort tot de balsemfamilie en groeit als struik of boom. Hij wordt slechts enkele meters hoog en is goed aangepast aan het droge struikgewas van zijn thuisland: De bladeren zijn zeer klein en verschijnen kort voor het begin van het regenseizoen samen met de hangende bloempluimen. De gladde en dunne bast is gebarsten en schilfert in kleine snippers af.

Ontdek nu