Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Mirre (Commiphora myrrha)

Mirre (Commiphora myrrha)Mirre (Commiphora myrrha)

De knoestige myrrh met zijn spitse doornen behoort tot de balsemfamilie en groeit als struik of boom. Hij wordt slechts enkele meters hoog en is goed aangepast aan het droge struikgewas van zijn geboorteland: De bladeren zijn zeer klein en verschijnen kort voor het begin van het regenseizoen samen met de hangende bloempluimen. De gladde en dunne bast is gebarsten en schilfert in kleine snippers af.

Oorsprong en teelt.

De thuisbasis van mirre zijn de landen van Noordoost-Afrika en Arabië rond de Rode Zee. Mirre scheidt spontaan melkachtig sap uit de schors af, dat snel opdroogt tot onregelmatige, lichtgele tot roodbruine gomharsklonters op het schorsoppervlak en kan worden verzameld. Als de schors wordt bekrast, kan later tot vier kilo gestolde gomhars worden verzameld uit de stam en de takken van één enkele boom. De hoogste kwaliteit wordt echter bereikt met harsklompen die zijn gevormd zonder eerst de schors te beschadigen. De verhandelde mirre is hoofdzakelijk afkomstig uit Soedan en Jemen, en ook uit Eritrea en Somalië.

Ingrediënten.

Niet alleen de cultische betekenis, maar ook de ontstekingsremmende, samentrekkende en wondhelende werking maakten mirrehars al in de oudheid tot een kostbaar goed. Het ruikt aromatisch; als het in de mond wordt gestopt, kriebelt de keel en smaakt het zeer bitter door de bittere stoffen die het bevat. De in water oplosbare gom maakt ongeveer tweederde van de harsklonten uit; na verwijdering daarvan blijft de zuivere hars over, die farmaceutisch wordt gebruikt. Drie tot zes procent ervan bestaat uit etherische olie, die verantwoordelijk is voor de zoete en kruidige geur van de hars.

Gebruik van mirre.

Gebruik van mirreGebruik van mirre
  • Mondspoelingen met mirre hebben een ontsmettende en samentrekkende werking en worden gebruikt bij lichte ontstekingen van het tandvlees en het slijmvlies van de mond en de keel. Mirre verlicht ook de symptomen van drukpunten veroorzaakt door kunstgebitten.
  • Uitwendig wordt mirre plaatselijk gebruikt om kleine wondjes en schaafwonden te ontsmetten. Het heeft een hemostatisch effect en bevordert de vorming van littekens.
  • Bij inwendig gebruik heeft mirre een krampstillend effect en wordt daarom gebruikt bij darmstoornissen.
  • Omdat mirrehars andere geuren fixeert, wordt het aan parfums toegevoegd.
Speciaal.
  • Mirre is een essentieel ingrediënt van het Papier dʼArménie. De met styrax, mirre en wierookhars geïmpregneerde papierstroken neutraliseren hinderlijke geuren bij het verbranden. Ze worden al meer dan 120 jaar in ongewijzigde vorm geproduceerd in een Frans familiebedrijf.
  • Er zijn nog andere Commiphora-soorten waarvan de hars ook wordt gebruikt.

Andere onderwerpen

Amandelboom (Prunus dulcis)Amandelboom (Prunus dulcis)

Amandelen groeien in struik- of boomvorm en bereiken een hoogte van drie tot acht meter. De roze bloemen kunnen al eind januari verschijnen, maar dan mag het nog niet vriezen. In de midzomer rijpen de fluweelharige vruchten, waarvan de meestal keiharde pit het zaad - de eigenlijke amandel - beschermt. Er is veel kracht nodig om bij de amandel te komen; alleen de zogenaamde "gekraakte amandelen" kunnen relatief gemakkelijk worden gekraakt en de hamer kan in de lade blijven.

Ontdek nu
Citroenmelisse (Melissa officinalis)Citroenmelisse (Melissa officinalis)

De citrusgeurende citroenmelissestruik wordt tot 80 centimeter hoog en is 30 jaar oud. Als de citroenmelisse eenmaal een zonnige, windbeschutte plek in de tuin heeft gevonden, loopt hij steeds weer opnieuw uit en vormt hij van juni tot augustus kleine witgelipte bloemetjes. De naam is goed gekozen, want melisse betekent in het Grieks "honingbij"; in de oudheid werd de plant geteeld als weide voor bijen en vandaag de dag voorkomen imkers dat hun bijenvolken uitzwermen door de bijenkorf in te wrijven met citroenmelissebladeren.

Ontdek nu
Sinaasappelboom (Citrus sinensis)Sinaasappelboom (Citrus sinensis)

De groenblijvende sinaasappelbomen worden tot 10 meter hoog met een korte stam en compacte kroon. Ze produceren bloemen en vruchten tegelijk - de combinatie van het donkergroene loof, de kleine witte bloemen, die al van verre geuren, en de feloranje vruchten is bijzonder aantrekkelijk. De groene vruchten worden pas levendig oranje wanneer de temperatuur 's nachts onder 17 °C daalt.

Ontdek nu