Menu

Geneeskrachtige planten A|B|C

Sinaasappelboom (Citrus sinensis)

Sinaasappelboom (Citrus sinensis)Sinaasappelboom (Citrus sinensis)

De groenblijvende sinaasappelbomen worden tot 10 meter hoog met een korte stam en compacte kroon. Ze produceren bloemen en vruchten tegelijk - de combinatie van het donkergroene loof, de kleine witte bloemen, die al van verre geuren, en de feloranje vruchten is bijzonder aantrekkelijk. De groene vruchten worden pas levendig oranje wanneer de temperatuur 's nachts onder 17 °C daalt.

Oorsprong en teelt.

De naam sinaasappel, die veel voorkomt in Noord-Duitsland, geeft de oorsprong van de sinaasappel aan: het betekent "appel uit China". Daar is het waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen grapefruit en mandarijn. Rond 1500 brachten de Portugezen de zoete sinaasappel voor het eerst mee uit het Oosten. Tegenwoordig wordt hij wereldwijd geteeld in landen met een subtropisch klimaat; omdat hij niet tegen droogte kan, is een goede watervoorziening van cruciaal belang. De belangrijkste producenten zijn Brazilië, Californië, Florida en China; in Europa zijn Spanje en Italië toonaangevend. Het grootste deel van de oogst wordt verwerkt tot sinaasappelsap.

Ingrediënten.

Bij de sapproductie worden grote hoeveelheden sinaasappelschillen geproduceerd. De etherische olie wordt er koud uit geperst en vervolgens door distillatie gezuiverd. Met meer dan 15.000 ton per jaar is de dunne en geeloranje oranje olie veruit de meest gebruikte etherische olie. Het wordt gebruikt als additief in cosmetische producten en om levensmiddelen smaak te geven. Het geeft een aangename geur aan schoonmaakmiddelen, waar zijn vetoplossende eigenschappen ook van pas komen. Sinaasappelolie bestaat voor meer dan 90 procent uit limoneen, dat verantwoordelijk is voor de sinaasappelgeur en ook een insectendodende werking heeft.

Gebruik van de sinaasappelolie.

Sinaasappel olieSinaasappel olie
  • Veel mensen vinden de geur van sinaasappelolie zeer aangenaam; velen zweren bij het stemmingsverlichtende effect. Daarom wordt het ook gebruikt in de parfumerie, bijvoorbeeld als bestanddeel van eau de cologne (eau de cologne).
  • Sinaasappelolie heeft een mild ontstekingsremmend en ontsmettend effect. De circulatiebevorderende werking wordt gebruikt in massageoliën tegen cellulitis.
  • Omdat sinaasappelolie een sterk ontvettende werking heeft, mag het nooit onverdund op de huid worden aangebracht (en ook niet inwendig worden gebruikt). Als badtoevoeging moet het zeer spaarzaam worden gebruikt door mensen met een gevoelige huid.
Hint.
Dit is waar u rekening mee moet houden bij het gebruik van sinaasappelolie.
  • Sinaasappelolie wordt in enorme hoeveelheden geproduceerd. Oranjebloesemolie, ook wel neroli genoemd, is daarentegen veel zeldzamer. Het wordt niet geëxtraheerd uit sinaasappelbloesems, maar uit bittere oranjebloesems.
  • Sinaasappeloliën oxideren gemakkelijk en vertonen dan in toenemende mate een huidirriterend en fotosensibiliserend effect. Uiterlijk na één jaar mag de inhoud van geopende flessen alleen nog worden gebruikt als additief voor schoonmaakwater.

Andere onderwerpen

Citroenmelisse (Melissa officinalis)Citroenmelisse (Melissa officinalis)

De citrusgeurende citroenmelissestruik wordt tot 80 centimeter hoog en is 30 jaar oud. Als de citroenmelisse eenmaal een zonnige, windbeschutte plek in de tuin heeft gevonden, loopt hij steeds weer opnieuw uit en vormt hij van juni tot augustus kleine witgelipte bloemetjes. De naam is goed gekozen, want melisse betekent in het Grieks "honingbij"; in de oudheid werd de plant geteeld als weide voor bijen en vandaag de dag voorkomen imkers dat hun bijenvolken uitzwermen door de bijenkorf in te wrijven met citroenmelissebladeren.

Ontdek nu
Mirre (Commiphora myrrha)Mirre (Commiphora myrrha)

De knoestige mirre met zijn spitse doornen behoort tot de balsemfamilie en groeit als struik of boom. Hij wordt slechts enkele meters hoog en is goed aangepast aan het droge struikgewas van zijn thuisland: De bladeren zijn zeer klein en verschijnen kort voor het begin van het regenseizoen samen met de hangende bloempluimen. De gladde en dunne bast is gebarsten en schilfert in kleine snippers af.

Ontdek nu
PepermuntPepermunt

De munt (Mentha) is een plantengeslacht uit de muntfamilie (Lamiaceae). Afhankelijk van de bron zijn de meeste van de 20 tot meer dan 30 soorten inheems in de gematigde streken van het noordelijk halfrond; slechts enkele soorten komen voor op het zuidelijk halfrond (Australië en Afrika). Alle muntsoorten gedijen gewoonlijk op vochtige plaatsen.

Ontdek nu
Menu