Tot en met 3.12.23 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 3,95 €.**

Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Pepermunt (Mentha x piperita L.)

Pepermunt (Mentha x piperita L.)Pepermunt (Mentha x piperita L.)

De munt (Mentha) is een plantengeslacht uit de familie der Lamiaceae. De meeste van de 20 tot meer dan 30 soorten, afhankelijk van de bron, zijn inheems in de gematigde streken van het noordelijk halfrond; slechts enkele soorten komen voor op het zuidelijk halfrond (Australië en Afrika). Alle muntsoorten gedijen gewoonlijk op vochtige plaatsen.
Zoals alle Lamiaceae heeft pepermunt een duidelijk vierkante stengel met kruisgewijs tegenover elkaar staande bladeren en lichtroze bloemen. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 60 cm.

Oorsprong en teelt van munt.

Pepermunt is een kruising tussen Mentha longifolia en Mentha rotundifolia die waarschijnlijk bij toeval in Engeland is ontstaan, waarbij de laatste op haar beurt is voortgekomen uit Mentha spicata en Mentha aquatica. Pepermunt is uiterst zeldzaam in de natuur. Reeds in de Farmacopee van 1902 wordt vermeld dat de teelt reeds lang bestaat - preciezere informatie is niet voorhanden. Pepermunt plant zich vegetatief voort via uitlopers. Voor farmaceutisch gebruik wordt het op aanzienlijke schaal geteeld in Beieren en Thüringen.

Ingrediënten.

Pepermunt is bekend om zijn etherische olie, waarvan de Europese Farmacopee een minimumhoeveelheid van 1,2% in het hele geneesmiddel (d.w.z. de gedroogde plant) voorschrijft. De olie bevat voornamelijk menthol (vroeger bekend als pepermuntkamfer) en menthoon. Vanwege het hoge gehalte aan etherische olie moeten pepermuntblaadjes niet in plastic bakjes worden bewaard, maar in goed sluitende metalen of porseleinen blikken. Naast gedroogde pepermuntbladeren is ook zuivere pepermuntolie met een monografie in de farmacopee opgenomen.

Gebruik van muntblaadjes en oliën.

Pepermunt GebruikPepermunt Gebruik
  • Pepermuntbladeren en pepermuntolie hebben een krampstillend effect. Commissie E (een commissie van deskundigen voor de beoordeling van plantaardige stoffen) bereidde de fijngemaakte bladeren als thee-infusie en beoordeelde de werking ervan positief op krampachtige klachten in het maag-darmgebied, alsmede op de galblaas en de galwegen.
  • Pepermunt wordt ook gebruikt om het slijm in de luchtwegen los te maken.
  • De olie wordt uitwendig gebruikt bij spier- en zenuwpijn en bij inhalatie bij catarre van de bovenste luchtwegen.

Vroeger was pepermuntolie in elke apotheek te vinden in de vorm van Rotulae Menthae, de pepermuntvlokken die voor verfrissing en een aangename adem zorgen.

Hint.
Speciale kenmerken. Daar moet je op letten als je munt gebruikt.

Gebruikers van homeopathische middelen moeten preparaten met menthol vermijden, omdat deze het homeopathische effect kunnen aantasten of verhinderen. Kleine kinderen en zuigelingen mogen ook niet met pepermuntolie worden behandeld. Wanneer u pepermuntblaadjes koopt, let dan op het oliegehalte: Goederen die als voedingsmiddel in de handel worden gebracht, kunnen bijvoorbeeld slechts een minimale hoeveelheid etherische olie bevatten. Pepermuntolie moet ook alleen worden gekocht bij betrouwbare bronnen.

Andere onderwerpen

Citroenmelisse (Melissa officinalis)Citroenmelisse (Melissa officinalis)

De citrusgeurende citroenmelissestruik wordt tot 80 centimeter hoog en is 30 jaar oud. Als de citroenmelisse eenmaal een zonnige, windbeschutte plek in de tuin heeft gevonden, loopt hij steeds weer opnieuw uit en vormt hij van juni tot augustus kleine witgelipte bloemetjes. De naam is goed gekozen, want melisse betekent in het Grieks "honingbij"; in de oudheid werd de plant geteeld als weide voor bijen en vandaag de dag voorkomen imkers dat hun bijenvolken uitzwermen door de bijenkorf in te wrijven met citroenmelissebladeren.

Ontdek nu
Mirre (Commiphora myrrha)Mirre (Commiphora myrrha)

De knoestige mirre met zijn spitse doornen behoort tot de balsemfamilie en groeit als struik of boom. Hij wordt slechts enkele meters hoog en is goed aangepast aan het droge struikgewas van zijn thuisland: De bladeren zijn zeer klein en verschijnen kort voor het begin van het regenseizoen samen met de hangende bloempluimen. De gladde en dunne bast is gebarsten en schilfert in kleine snippers af.

Ontdek nu
Goudsbloem (Calendula officinalis)Goudsbloem (Calendula officinalis)

Goudsbloemen zijn van juni tot oktober een lust voor het oog met hun zonnig gele tot oranje bloemen, en de bladeren en stengels hebben een balsamico harsachtige geur. Met een beetje geluk zal de eigenlijk eenjarige plant ook nog een jaar bloeien. De naam goudsbloem verwijst naar de opvallend gebogen en gedraaide vorm van zijn zaden; in sommige streken wordt hij ook wel goudsbloemroos genoemd, wat zijn weg heeft gevonden naar de vele varianten van het kinderrijmpje "Ring, ring, roos".

Ontdek nu