Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Lijsterbes (Sorbus aucuparia)

De vogelbes, die tot 15 meter hoog kan worden, is een van de weinige bomen in Midden-Europa met geveerde bladeren. Het dankt zijn tweede naam aan dit feit: Berg essen. Het komt van Aber-ash, wat "valse as" betekent - net zoals Aber-faith "vals geloof" is. De vruchten van de lijsterbes rijpen van augustus tot oktober en zien eruit als kleine, helderrode appeltjes met een doorsnede van ruim een halve centimeter.

Oorsprong en teelt.

De lijsterbes is een weinig veeleisende en vorstbestendige pionierboomsoort en komt oorspronkelijk uit Europa en Noord-Azië. De wilde vorm bevat de bittere stof parasorbinezuur, die een mild laxerend en diuretisch effect heeft. Omdat de vruchten vers van de boom bitter en oneetbaar zijn, grijpt niemand ze meer dan één keer en komen diarree en braken niet in de eerste plaats voor. Rond 1810 werd een spontaan gemuteerde vorm gevonden: De vruchten van de Moravische lijsterbes zijn aanzienlijk groter en bijna vrij van bitterstoffen. Net als andere edele bergesdoorns wordt hij geteeld in middelgebergten waar andere fruitbomen geen opbrengst meer geven.

Ingrediënten.

Bij verhitting en na de eerste vorst zet parasorbinezuur zich om in sorbinezuur, dat onschadelijk is voor de gezondheid. Niets belet dus het gebruik van wilde lijsterbessen voor jam ("viervruchtenjam") en sterke drank zoals schnaps en likeuren. Lijsterbessen zijn rijk aan vitamine C en provitamine A, en ook de suikervervanger sorbitol, die geschikt is voor diabetici, is in grotere hoeveelheden aanwezig. Het smaak- en reukloze sorbinezuur werkt betrouwbaar als conserveermiddel tegen gisten, schimmels en vele bacteriestammen. Tegenwoordig wordt het uitsluitend synthetisch geproduceerd.

Gebruik van sorbinezuur.

  • In cosmetica en geneesmiddelen zorgt sorbinezuur voor microbiologische stabiliteit en dus voor een langere levensduur.
  • Sorbinezuur doet ook iets voor de chemische stabiliteit. Als een natuurlijke antioxidant onderschept het vrije radicalen. Dit betekent dat oliën en vetten in cosmetica en geneesmiddelen niet zo snel ranzig worden en dat enzymen langer werkzaam blijven.
  • Sorbinezuur is een betrekkelijk mild conserveermiddel. Het voorkomt nieuwe kolonisatie van een hygiënisch substraat (bijvoorbeeld een substraat dat vooraf is verwarmd) gedurende een bepaalde periode, maar het kan de kiemen niet doden. Als het substraat massaal verontreinigd is, is het praktisch ondoeltreffend.
Speciaal.
  • Omdat de lijsterbessen in de late herfst en winter zo lang aan de boom blijven hangen zonder te rotten, werd sorbinezuur ontdekt als bewaarmiddel.
  • Sorbinezuur is het meest gebruikte conserveermiddel voor levensmiddelen (E 200). De zouten ervan, de sorbaten (E 201, 202 en 203), worden of werden ook gebruikt als conserveermiddelen.

Andere onderwerpen

Net als ridderspoor en akelei behoort zwarte zilverkaars tot de familie van de boterbloemen. Van juni tot september verschijnen er tot 60 centimeter lange, smalle en rechtopstaande bloemtrossen boven de meervoudig geveerde bladeren van de overblijvende en kruidachtige plant. De lange meeldraden van de kleine, witte afzonderlijke bloemen geven deze bloemtrossen een donzig uiterlijk.

Ontdek nu

Het geslacht Hamamelis omvat vijf soorten, waarvan er drie uit Amerika komen en telkens één uit Japan en China. Voor de farmacie en de cosmetica is echter alleen de toverhazelaar van belang, een bladverliezende struik tot zeven meter hoog, die soms als boom groeit met een korte stam en brede kroon. De schors is lichtbruin en glad; de bladeren doen denken aan die van de hazelnoot. Sterk geurende, lichtgele bloemen met zeer smalle, bijna draadvormige bloemblaadjes verschijnen van september tot oktober.

Ontdek nu

De wonderboom is een overblijvende wolfsmelk uit de tropen en subtropen die in een paar jaar tot twaalf meter hoog kan worden. In Europa ten noorden van de Alpen groeit hij slechts eenjarig en bereikt hij een hoogte van twee meter. Hier wordt hij in tuinen aangeplant vanwege zijn decoratieve, handvormig verdeelde bladeren, die tot ongeveer een halve meter hoog worden.

Ontdek nu