Menu

Geneeskrachtige planten A|B|C

Laurier (Laurus nobilis)

Laurier (Laurus nobilis)Laurier (Laurus nobilis)

De echte laurier behoort tot de laurierfamilie en groeit als een meerstammige groenblijvende struik tot 15 meter hoog. Er zijn vele andere plantensoorten die laurier worden genoemd maar tot andere plantenfamilies behoren; het enige wat ze gemeen hebben is dat hun bladeren ook aromatisch geuren. De bladeren van de echte laurier hebben een glanzend oppervlak en een licht golvende rand. De lichtgele bloemen verschijnen van mei tot juli, de vruchten zijn blauwzwarte glanzende bessen.

Oorsprong en teelt.

Echte laurier is inheems in zowel de Oude als de Nieuwe Wereld. Hij verdraagt weinig vorst en gedijt daarom vooral in subtropische klimaten, waar hij hele laurierbossen kan vormen - bijvoorbeeld op de Canarische Eilanden en in het noorden van Nieuw-Zeeland. In het hele Middellandse-Zeegebied komt de laurier in het wild voor, maar hij wordt ook als geneeskrachtige en specerijplant in plantages gekweekt; de grootste producent voor de wereldmarkt is Turkije. In Duitsland wordt hij commercieel geteeld aan de Bodensee en in het Rijnland, maar zonder winterbescherming zou hij hier de winter niet betrouwbaar doorkomen.

Ingrediënten.

Laurierolie is de naam die wordt gegeven aan twee zeer verschillende producten. In de eerste plaats bevatten de lauriervruchten ongeveer 25 procent vette olie; de laurierolie die door het persen ervan wordt verkregen, is wasachtig en heeft een diepgroene kleur door het hoge chlorofylgehalte. Het heeft een bloedsomloopstimulerende, licht pijnstillende en antiseptische werking. In de tweede plaats is laurierolie ook de etherische olie die door distillatie uit de bladeren wordt verkregen, en die kleurloos en dun is - er zijn ongeveer 70 kilogram laurierbladeren nodig om één kilogram etherische laurierolie te verkrijgen.

Gebruik van de laurier.

LaurierolieLaurierolie
  • Geperste laurierolie wordt alleen uitwendig gebruikt, bijvoorbeeld als ingrediënt in Aleppo-zeep of in zalven tegen reumatische aandoeningen.
  • Omdat het de bloedsomloop stimuleert, wordt het ook gebruikt als ingrediënt in zalven om kneuzingen en verstuikingen te behandelen.
  • De vochtregulerende eigenschappen van geperste laurierolie worden in cosmetica gebruikt. De licht antiseptische werking ondersteunt de regeneratie van de beschadigde huid.
  • De door distillatie verkregen etherische olie van laurier wordt bijvoorbeeld gebruikt als bestanddeel van kamergeuren. Het verjaagt muggen en vliegen en kan voor dit doel ook in verdunde vorm op de huid worden aangebracht.
Speciaal.

Laurierbladeren worden ook gebruikt als keukenkruid. Pas wanneer ze in de schaduw worden gedroogd, behouden ze hun groene kleur; het aroma neemt toe en de bittere stoffen worden afgebroken. Zelfs na het drogen is het belangrijk het product uit het licht te houden. Bleke of bruine bladeren zijn van mindere kwaliteit; ze zijn te oud of in de zon gedroogd.

Andere onderwerpen

Kamille (Matricaria recutita)Kamille (Matricaria recutita)

Kamille groeit al sinds de late steentijd als culturele begeleider in de buurt van nederzettingen, bijvoorbeeld langs de randen van akkers en op braakliggende grond. Al vroeg vond het ook een plaats in de tuinen van boerderijen en kloosters als een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden. De gehele plant verspreidt de typische kamillegeur, de bladeren zijn veelvinnig en veerachtig van uiterlijk. Van mei tot september verschijnen de bloemen met een witte corona en een geel hart dat steeds boller wordt naarmate de bloeiperiode vordert.

Ontdek nu
Salie (Salvia officinalis)Salie (Salvia officinalis)

De halfheester, die tot 80 centimeter hoog wordt, ruikt sterk aromatisch, en zijn zilvergroene bladeren vallen op door hun gerimpelde oppervlak en viltige haren. Dat salie een van de oudste en meest doeltreffende geneeskrachtige planten is, blijkt duidelijk uit de naam: Het komt van salvare, gezond maken. Salie wordt ook gebruikt als smaakmaker in de keuken; zelfs gedroogd behouden de bladeren hun aroma. De saliebloemen die van mei tot augustus verschijnen, zijn ook eetbaar.

Ontdek nu
Eucalyptus (Eucalyptus spec.)Eucalyptus (Eucalyptus spec.)

De meer dan 600 soorten eucalyptus zijn inheems in Australië en Oost-Indonesië. Met hoogten tot 100 meter behoren sommige soorten van de altijdgroene en meestal snelgroeiende bomen tot de grootste op aarde. De blauwgroene, leerachtige bladeren van jonge bomen zijn nog eivormig, later ontwikkelen zij halvemaanvormige, afhangende vormen. De gevederde bloemen worden beschermd door een stevig deksel voordat ze bloeien, vandaar de naam: in het Grieks betekent "eu" goed en "kalyptos" betekent verborgen.

Ontdek nu
Menu