Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Amerikaanse toverhazelaar (Hamamelis virginiana)

Het geslacht Hamamelis omvat vijf soorten, waarvan er drie uit Amerika komen en telkens één uit Japan en China. Voor de farmacie en de cosmetica is echter alleen de Virginian witch hazel van belang. Het is een bladverliezende struik tot zeven meter hoog, die soms uitgroeit tot een boom met een korte stam en een brede kroon. De schors is lichtbruin en glad; de bladeren lijken op die van de hazelnoot. Sterk geurende, lichtgele bloemen met zeer smalle, bijna draadvormige bloemblaadjes verschijnen van september tot oktober.

Oorsprong en teelt.

De toverhazelaar is inheems in de loofbossen van de gematigde klimaatzone in het oosten van Noord-Amerika; de inheemse volkeren die daar woonden, gebruikten de bladeren en de schors om wonden en ontstekingen te behandelen. In de 18e eeuw bereikte toverhazelaar Europa, maar hier wordt hij bijna uitsluitend gebruikt als sierstruik in tuinen en parken. De grondstoffen van toverhazelaar voor farmaceutisch en cosmetisch gebruik worden meestal ingevoerd uit Noord-Amerika, waar de bladeren in de herfst en de schors in de lente bijna uitsluitend op wilde plaatsen worden verzameld.

Ingrediënten.

Toverhazelaarextract, dat rijk is aan tanninen, saponinen en flavonoïden, wordt verkregen uit de poedervormige bast van twijgen en takken van de toverhazelaar; ook de gedroogde en fijngehakte bladeren leveren een werkzaam extract op. Het hoge gehalte aan tannines en looistoffen in deze extracten heeft een samentrekkende, hemostatische, antiseptische en ontstekingsremmende werking. Als de schors of de bladeren worden gedistilleerd, verkrijgt men toverhazelaarwater. Het bevat nauwelijks tannines, maar wel de vluchtige bestanddelen, bijvoorbeeld de etherische olie, en heeft een antibacteriële en verzachtende werking.

Gebruik van toverhazelaar.

  • Toverhazelaar verzacht de droge en ontstoken huid, alsook de pijnlijke huid bij baby's en kleine kinderen. Het geeft ook verlichting bij kneuzingen, spataderen, insectenbeten en zonnebrand.
  • Toverhazelaar extract en water zijn geschikt voor de behandeling van kleine wondjes. Als ingrediënt in scheerlotions en gezichtstonics zorgen zij voor een snelle genezing van kleine verwondingen.
  • In crèmes en zalven verlicht toverhazelaarextract milde jeuk en branderigheid; men denkt dat het hoge tanninegehalte een zwak verdovend effect heeft op de zenuwen van de huid.
  • Toverhazelaarwater wordt gebruikt als mondspoeling en gorgeloplossing, bijvoorbeeld bij gingivitis, en wordt ook uitwendig gebruikt bij ontstekingen, zonnebrand en insectenbeten.
Speciaal.

Als sierheester worden meestal laatbloeiende vormen van toverhazelaar aangeplant - zij bloeien vanaf januari en geven geen rijpe vruchten.

Andere onderwerpen

Op de Zuidzee-expeditie van James Cook in 1770 zou de bemanning haar thee hebben gemist en van de Aboriginals hebben geleerd hoe zij van bepaalde bladeren een drank konden brouwen. De botanicus Joseph Banks, die met hen meereisde, gaf de plant, die als een boom of struik groeit, zijn naam: Tea Tree. De opvallend lange meeldraden van zijn witte bloemen geven hem in bloei een gezwollen aanzien.

Ontdek nu

Net als ridderspoor en akelei behoort zwarte zilverkaars tot de familie van de boterbloemen. Van juni tot september verschijnen er tot 60 centimeter lange, smalle en rechtopstaande bloemtrossen boven de meervoudig geveerde bladeren van de overblijvende en kruidachtige plant. De lange meeldraden van de kleine, witte afzonderlijke bloemen geven deze bloemtrossen een donzig uiterlijk.

Ontdek nu

De lijsterbes, die tot 15 meter hoog kan worden, is een van de weinige bomen in Midden-Europa met geveerde bladeren. Het dankt zijn tweede naam aan dit feit: Berg essen. Het komt van Aber-ash, wat "valse as" betekent - net zoals Aber-faith "vals geloof" is. De vruchten van de lijsterbes rijpen van augustus tot oktober en zien eruit als kleine, helderrode appeltjes met een doorsnede van ruim een halve centimeter.

Ontdek nu