Bespaar de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (geldig t/m 31-10-2022, niet geldig voor volumineuze goederen)

Menu

Geneeskrachtige planten A|B|C

Lavendel (Lavandula spec.)

Lavendel (Lavandula spec.)Lavendel (Lavandula spec.)

Alle lavendelsoorten groeien als halfstruiken, d.w.z. dat zij in hun onderste delen ontbotten en daaruit elk jaar opnieuw uitlopen. Echte lavendel (L. angustifolia) wordt ongeveer een halve meter hoog; de smalle bladeren zijn in hun jeugd bedekt met witte, viltige haartjes om ze te beschermen tegen overmatige verdamping. Lavandin (L. intermedia) is een natuurlijke kruising tussen de echte lavendel en de aarlavendel; als hybride plant kan zij zich niet door zaad voortplanten en moet zij door stekken worden vermeerderd.

Oorsprong en teelt.

Echte lavendel is afkomstig van de hete en droge bergkusten van het westelijke Middellandse-Zeegebied. De uitgestrekte lavendelvelden die van juni tot augustus de Provence in een diepblauwe kleur hullen, bestaan echter meestal niet uit echte lavendel, maar uit lavandin. Deze plant gedijt ook in het laagland, wordt veel groter dan de echte lavendel en de bloemen geven een veel grotere opbrengst aan etherische olie. Echte lavendel daarentegen kan alleen worden geteeld boven 800 meter. De kwaliteit van de olie neemt toe met de hoogte van het teeltgebied; wilde oogsten tot op een hoogte van 1800 meter leveren de hoogste prijzen op.

Ingrediënten.

Alle delen van de lavendelplant bevatten etherische olie, maar de hoogste concentratie wordt gevonden in de bloemen. Er is minstens 150 kilo bloempluimen van de echte lavendel nodig om één kilo lavendelolie te verkrijgen door distillatie (lavandin: 35 kilo). Lavendelwater blijft over als bijproduct van het distillatieproces. De etherische olie die uit lavandin wordt verkregen, ruikt intenser dan die van de echte lavendel en wordt voornamelijk gebruikt als parfum. Dankzij het kamfergehalte heeft het eerder een opwekkend dan een kalmerend effect. Alleen de olie van echte lavendel, die geen kamfer bevat, is geschikt voor medicinaal gebruik.

Gebruik van de lavendel.

Lavendel olieLavendel olie
  • Echte lavendel is een bewezen wondermiddel met een decongestieve, ontspannende, kiemdodende en ontstekingsremmende werking. De ontspannende en balancerende werking wordt gebruikt bij slaapstoornissen, hoofdpijn en migraine.
  • Net als de etherische olie van de echte lavendel, heeft ook het lavendelwater een kalmerende werking.
  • Van lavendelolie is bewezen dat het een pijnstillende werking heeft en onverdund kan worden toegepast bij kiespijn, oorpijn en hoofdpijn. Het kan ook plaatselijk worden toegepast op insectenbeten, brandwonden en brandwonden.
  • Lavandin ("poetslavendel") wordt gebruikt als geurstof in zeep en andere cosmetica, maar doet het ook goed in het huishouden, bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen. De bijzonder intense geur verjaagt motten, reden waarom de Romeinen al gedroogde lavendelbloemen tussen hun wasgoed stopten.
Speciaal.

Lavendelolie is een van de weinige essentiële oliën die onverdund op de huid kan worden aangebracht.

Andere onderwerpen

Sheaboom (Butyrospermum parkii)Sheaboom (Butyrospermum parkii)

De karitéboom, ook wel kariténootboom genoemd, wordt tot 15 meter hoog; op de arme gronden van zijn thuisland groeit hij meestal als een solitaire boom. De boom begint pas te bloeien wanneer hij ongeveer 20 jaar oud is, en zijn volle opbrengst wordt bereikt wanneer hij 50 jaar oud is. De eetbare besvruchten groeien in trossen aan de uiteinden van de takken; elke vrucht bevat een ongeveer vier centimeter groot zaad, de kariténoot. Lange tijd mochten alleen vrouwen de vruchten plukken en de pitten verwerken nadat zij het vruchtvlees hadden verwijderd.

Ontdek nu
Bergdennen (Pinus mugo)Bergdennen (Pinus mugo)

De boom wordt ook wel bergden genoemd, wordt ongeveer tien meter hoog en is bestand tegen extreme terreinomstandigheden: lange, besneeuwde winters, harde wind en zeer droge maar ook zeer vochtige bodems. Met hun wijd vertakte, ondiepe wortelstelsel overleven bergdennen ook op stenige steile hellingen, waar zij als belangrijke bescherming tegen lawines dienen. Exemplaren in de buurt van de boomgrens behoren vaak tot een bepaalde ondersoort: Als laaggelegen struikachtige groeiende "lodgepole pine" wordt hij soms maar één meter hoog.

Ontdek nu
Macadamia (Macadamia spec.)Macadamia (Macadamia spec.)

Het plantengeslacht werd in de 19e eeuw ontdekt door de toenmalige directeur van de Melbourne Botanic Garden tijdens een van zijn vele expedities; hij vernoemde het naar zijn vriend John McAdam. Macadamia's kunnen tot 15 meter hoog worden. Ongeveer een dozijn ronde, groene vruchten rijpen aan hangende bloempluimen; wanneer ze openbarsten, vallen de noten op de grond. Macadamianoten in de handel zijn meestal afkomstig van de soorten M. integrifolia en M. tetraphylla en kruisingen daarvan.

Ontdek nu
Menu