Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Wonderboom (Ricinus communis)

Wonderboom (Ricinus communis)Wonderboom (Ricinus communis)

De wonderboom is een overblijvende wolfsmelk uit de tropen en subtropen die in een paar jaar tot twaalf meter hoog kan worden. In Europa ten noorden van de Alpen groeit hij slechts eenjarig en bereikt hij een hoogte van twee meter. Hier wordt hij in tuinen aangeplant vanwege zijn decoratieve, handvormig verdeelde bladeren, die tot ongeveer een halve meter hoog worden.

Oorsprong en teelt.

De wonderboom wordt al duizenden jaren gecultiveerd en het is niet meer mogelijk vast te stellen of zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied in India of in Ethiopië lag. In het Middellandse-Zeegebied is hij verwilderd en groeit hij op bermen en puin. De stekelige capsulevruchten bevatten drie olieachtige, roodbruin gemarmerde zaden die ricinusolie bevatten. Op de plantages doet de wonderboom zijn naam alle eer aan: al na enkele maanden wordt de eerste oogst binnengehaald. De belangrijkste exporteurs van ricinusolie zijn India, Brazilië en China.

Ingrediënten.

De zaden van de wonderboom bestaan voor 40 tot 50 procent uit castorolie. Koudgeperste ricinusolie is kleurloos tot lichtgeel, zeer viskeus en, dankzij de buitengewoon hoge dichtheid, bijna even zwaar als water. Het bestaat voor ten minste 85% uit ricinolzuur, dat verantwoordelijk is voor de sterk laxerende werking van ricinusolie. De zaden bevatten ook het eiwit ricine, dat na botulisme en tetanustoxine de giftigste biogene stof is. Aangezien ricine niet oplost in vet, blijft het gif achter in het persresidu; het wordt niet aangetroffen in ricinusolie.

Gebruik van de ricinusolie.

RicinusolieRicinusolie
  • In deodorants, crèmes en voetzalf omhult ricinusolie ongewenste geurstoffen en bindt zo onaangename geurtjes.
  • Shampoos bevatten tot 30 procent castorolie omdat die het haar zachter en elastischer zou maken.
  • De zachtheid van lippenstiften en eyeliners wordt vaak bepaald door de hoeveelheid castorolie die ze bevatten.
  • Castorolie verhoogt het vochtgehalte van de huid en maakt haar glad. Schrale en gebarsten huid trekt niet meer samen en kan beter genezen.
Speciaal.

Als ricinusolie met zwavelzuur wordt gesulfateerd, ontstaat een heldere, roodbruine vloeistof, de Turkse rode olie. Het is een gemakkelijk biologisch afbreekbare oppervlakteactieve stof die volledig oplost in water en dus bijvoorbeeld wordt gebruikt als emulgator van etherische oliën in badwater.

Andere onderwerpen

Zwarte cohosh (Cimicifuga racemosa)Zwarte cohosh (Cimicifuga racemosa)

Net als ridderspoor en akelei behoort zwarte cohosh tot de familie van de boterbloemen. Van juni tot september verschijnen er tot 60 centimeter lange, smalle en rechtopstaande bloemtrossen boven de meervoudig geveerde bladeren van de overblijvende en kruidachtige plant. De lange meeldraden van de kleine, witte afzonderlijke bloemen geven deze bloemtrossen een donzig uiterlijk.

Ontdek nu
Toverhazelaar (Hamamelis virginiana)Toverhazelaar (Hamamelis virginiana)

Het geslacht Hamamelis omvat vijf soorten, waarvan er drie uit Amerika komen en telkens één uit Japan en China. Voor de farmacie en de cosmetica is echter alleen de toverhazelaar van belang, een bladverliezende struik tot zeven meter hoog, die soms als boom groeit met een korte stam en brede kroon. De schors is lichtbruin en glad; de bladeren doen denken aan die van de hazelnoot. Sterk geurende, lichtgele bloemen met zeer smalle, bijna draadvormige bloemblaadjes verschijnen van september tot oktober.

Ontdek nu
Citroen (Citrus limon)Citroen (Citrus limon)

De drie tot zes meter hoge citroenbomen produceren het hele jaar door witte, roze overbloeiende en aromatisch geurende bloemen. Hun vruchten worden - net als die van alle andere citrusvruchten - botanisch ingedeeld bij de bessen. Aangenomen wordt dat alle citrussoorten zijn ontstaan als kruisingen van slechts drie soorten: Grapefruit, mandarijn en citroen.

Ontdek nu
Menu