Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Zwarte zilverkaars (Cimicifuga racemosa)

Net als ridderspoor en akelei behoort zwarte cohosh tot de familie van de boterbloemen. Van juni tot september verschijnen er tot 60 centimeter lange, smalle en rechtopstaande bloemtrossen boven de meervoudig geveerde bladeren van de overblijvende en kruidachtige plant. De lange meeldraden van de kleine, witte afzonderlijke bloemen geven deze bloemtrossen een donzig uiterlijk.

Oorsprong en teelt.

Zwarte cohosh is inheems in de schaduwrijke, vochtige en koele loofbossen van Oost-Canada en de VS; in Europa is hij populair als sierplant bij vijvers. De onregelmatig gevormde, donkerbruine wortelstokken (eigenlijk: rizomen), die ongeveer een hand lang en twee centimeter dik zijn, worden farmaceutisch gebruikt. In de late herfst worden ze zorgvuldig uitgegraven, grof gehakt en gedroogd. Een deel van de wortelstokken is afkomstig uit wilde collecties; in Europa wordt zwarte cohosh vooral in Noord-Italië gekweekt, maar ook in Hessen en Thüringen wordt hij geteeld.

Ingrediënten.

In zijn geboorteland is de zwarte cohosh bekend als squaw wortel. De wortel bevat de verbindingen acteïne en cimicifugoside, waarvan de oestrogeenachtige werking in de moderne geneeskunde wordt gebruikt. Wortelextracten beïnvloeden de temperatuurregeling van het menselijk lichaam en zouden dus vrouwen tijdens de menopauze ondersteunen. Acteïne heeft ook een vaatverwijdend effect. Wie op zwarte cohosh vertrouwt, moet echter nog even geduld hebben: de positieve effecten treden pas na enkele weken gebruik op.

Gebruik van Cimicifuga extract.

  • Mannen brengen Cimicifuga uitwendig aan. Een teveel aan mannelijke hormonen kan leiden tot een kortere levensduur van het haar. Als bestanddeel van shampoos zouden de actieve bestanddelen van black cohosh testosteron van de testosteronreceptoren bij de haarwortel verdringen en zo hormoongeïnduceerde haaruitval tegengaan.
  • Voor vrouwen met menopauzale symptomen worden geneesmiddelen met extracten van de plant beschouwd als een natuurlijk alternatief voor hormoonbehandeling met oestrogeen. Ze helpen bij opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Maar ook vrouwen met menstruatiekrampen en het premenstrueel syndroom kunnen baat hebben bij het wortelextract van zwarte cohosh.
Speciaal.
  • De inheemse bevolking van Noord-Amerika gebruikte zwarte cohosh tegen krampen en (geboorte)pijnen.
  • Naast de Cimicifuga-soorten die hun oorsprong vinden in Noord-Amerika, zijn er verwante soorten die inheems zijn in Azië en een vaste plaats hebben in de traditionele Chinese geneeskunde.

Andere onderwerpen

De bladverliezende boom, die tot 35 meter hoog kan worden, is gemakkelijk te herkennen aan zijn handvormig verdeelde bladeren en de groene, zachtgeveerde kapselvruchten, die één tot drie glanzend bruine zaden bevatten. Het gebladerte is bijzonder dicht, waardoor de paardekastanje zeer populair is als schaduwboom. De witte bloesems verschijnen in mei en juni. Gele sapvlekken aan de basis van de bloemen geven aan bijen en hommels aan dat hier voedsel op hen wacht, later worden de sapvlekken rood - er is geen nectar meer in deze bloemen.

Ontdek nu

Op de Zuidzee-expeditie van James Cook in 1770 zou de bemanning haar thee hebben gemist en van de Aboriginals hebben geleerd hoe zij van bepaalde bladeren een drank konden brouwen. De botanicus Joseph Banks, die met hen meereisde, gaf de plant, die als een boom of struik groeit, zijn naam: Tea Tree. De opvallend lange meeldraden van zijn witte bloemen geven hem in bloei een gezwollen aanzien.

Ontdek nu

Het geslacht Hamamelis omvat vijf soorten, waarvan er drie uit Amerika komen en telkens één uit Japan en China. Voor de farmacie en de cosmetica is echter alleen de toverhazelaar van belang, een bladverliezende struik tot zeven meter hoog, die soms als boom groeit met een korte stam en brede kroon. De schors is lichtbruin en glad; de bladeren doen denken aan die van de hazelnoot. Sterk geurende, lichtgele bloemen met zeer smalle, bijna draadvormige bloemblaadjes verschijnen van september tot oktober.

Ontdek nu