Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Venkel (Foeniculum vulgare)

Venkel (Foeniculum vulgare)Venkel (Foeniculum vulgare)

De bladeren van de zonnende schermbloemige, die tot twee meter hoog kan worden, zijn sterk geveerd, zodat er maar weinig water verdampt over het kleine bladoppervlak. Een andere aanpassing van de venkel aan de droge plaatsen van zijn oorspronkelijke thuis aan de Middellandse Zee zijn de verdikte onderste bladstelen. Zij vormen een pseudo-tuber met een opslagfunctie, die bijzonder vlezig is in het geval van groentevenkel. De gele bloemen van de venkel verschijnen van juli tot september in grote, plaatvormige dubbele bloemschermen.

Oorsprong en teelt.

Wilde venkel komt slechts sporadisch voor in Italië en op het Iberisch schiereiland. Venkel wordt echter al sinds mensenheugenis geteeld, en drie ondersoorten zijn het resultaat van voortdurende selectie. De lichtgroene tot witachtige knollen van de groente venkel worden gebruikt in de keuken. Ook de zaden van de venkel - botanisch gezien zijn het vruchten omdat het zaad nog met een zaadvlies aan elkaar zit - vinden gretig aftrek: de zaden van de zoete venkel (ook "Romeinse venkel" genoemd) worden als specerij gebruikt; van de bittere venkel worden zaden voor medicinaal gebruik geoogst.

Ingrediënten.

Venkelolie wordt slechts in zeer kleine hoeveelheden in de bladeren aangetroffen, terwijl de zaden tot zes procent van deze essentiële olie bevatten, afhankelijk van de teelt. Het bestaat voor meer dan 50 procent uit anethol, dat verantwoordelijk is voor het typische venkelaroma. Anethol heeft niet alleen een krampstillende en slijmoplossende werking, maar ondersteunt ook de spieren van maag en darmen en stimuleert de melkproductie. Een ander bestanddeel van venkelolie is het kiemremmende fenchon, dat verantwoordelijk is voor de bittere smaak. Bittere venkel bevat ongeveer 10 tot 20 procent fenchon, zoete venkel minder dan een procent.

Gebruik van venkelolie.

Venkel olieVenkel olie
  • Thee van venkelzaad verlicht winderigheid en andere spijsverteringsklachten bij baby's en jonge kinderen. De meeste kinderen houden van de smaak van venkel, die veel milder en zoeter is dan die van het even effectieve karwij.
  • De slijmoplossende werking van venkel komt bijzonder goed tot uiting in de vorm van het oude huismiddel venkelhoning: het mengsel van honing en venkel of venkelolie helpt kinderen en volwassenen bij verkoudheid en hoest. Sommige kant-en-klare producten bestaan echter alleen uit een suikeroplossing met een beetje honing en venkelextract. Voor zangers is venkelhoning een insider tip tegen heesheid.
  • Het fijne aroma van venkelolie wordt ook gewaardeerd in snoepjes, likeuren, zepen en tandpasta. Een paar gekauwde venkelzaadjes helpen tegen slechte adem.
Speciaal.

Hildegard von Bingen (1098-1179) was een groot liefhebber van venkel: "Hoe men het ook eet, het maakt vrolijk en geeft een aangename warmte en een goede zweet- en spijsvertering."

Andere onderwerpen

Salie (Salvia officinalis)Salie (Salvia officinalis)

De halfheester, die tot 80 centimeter hoog wordt, ruikt sterk aromatisch, en zijn zilvergroene bladeren vallen op door hun gerimpelde oppervlak en viltige haren. Dat salie een van de oudste en meest doeltreffende geneeskrachtige planten is, blijkt duidelijk uit de naam: Het komt van salvare, gezond maken. Salie wordt ook gebruikt als smaakmaker in de keuken; zelfs gedroogd behouden de bladeren hun aroma. De saliebloemen die van mei tot augustus verschijnen, zijn ook eetbaar.

Ontdek nu
Eucalyptus (Eucalyptus spec.)Eucalyptus (Eucalyptus spec.)

De meer dan 600 soorten eucalyptus zijn inheems in Australië en Oost-Indonesië. Met hoogten tot 100 meter behoren sommige soorten van de altijdgroene en meestal snelgroeiende bomen tot de grootste op aarde. De blauwgroene, leerachtige bladeren van jonge bomen zijn nog eivormig, later ontwikkelen zij halvemaanvormige, afhangende vormen. De gevederde bloemen worden beschermd door een stevig deksel voordat ze bloeien, vandaar de naam: in het Grieks betekent "eu" goed en "kalyptos" betekent verborgen.

Ontdek nu
Fijnspar (Picea abies)Fijnspar (Picea abies)

Vrijstaande sparren worden 30 tot 40 meter hoog, in dichte opstanden reiken ze zelfs tot 60 meter. Hun scherpe, priemende naalden staan op kleine steeltjes, en de hangende kegels vallen in de herfst als "dennenappels" op de grond. De spar is uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2017 omdat hij noch watertekort noch wateroverlast verdraagt. Hij zal daarom niet goed bestand zijn tegen de verwachte klimaatveranderingen - Duitslands meest voorkomende boomsoort zou binnenkort wel eens zeldzaam kunnen worden.

Ontdek nu