Menu

Geneeskrachtige planten A|B|C

Arganboom (Argania spinosa)

Arganboom (Argania spinosa)Arganboom (Argania spinosa)

De uitgespreide takken van de arganboom, die tot twaalf meter hoog kan worden en inheems is in de halfwoestijn, zorgen voor schaduw voor mens en dier. Om de twee jaar, en alleen als er geen droogte is, produceert de arganboom geelachtige vruchten. Ze zijn nauwelijks zo groot als een pruim en hebben een bitter vruchtvlees dat voor de mens oneetbaar is. Een uiterst harde schil omsluit de kern van de vrucht en beschermt de twee tot drie zaden binnenin, waaruit de kostbare arganolie wordt gewonnen.

Oorsprong en teelt.

Oorspronkelijk was de arganboom wijdverspreid in grote delen van Noord-Afrika en Zuid-Europa, maar tegenwoordig komt hij alleen nog voor in een beschermd gebied van slechts ongeveer 8.200 km2 in het zuidwesten van Marokko. Elke arganboom is officieel eigendom van de Marokkaanse staat, maar het gebruik van de bomen wordt overgelaten aan de inwonende Berberfamilies. Wegens de grote vraag naar arganolie wordt intensief gewerkt aan de herintroductie van arganbomen in landen met een geschikt klimaat, bijvoorbeeld in Israël en Saudi-Arabië. Maar tot nu toe komen zij alleen in Marokko tot wasdom en vruchtbaarheid.

Ingrediënten.

Arganolie is goudgeel en ruikt intens nootachtig. Het heeft een hoog gehalte aan essentiële onverzadigde vetzuren. Ook de stofgroep van de antioxidant tocoferolen (vitamine E) is in ongewoon hoge concentraties aanwezig: Vergeleken met olijfolie bevat arganolie bijna tweemaal zoveel. Bepaalde fytosterolen, die zelden in andere plantaardige oliën worden aangetroffen, zitten ook in arganolie in een unieke samenstelling en hebben een verzorgende werking op huid en haar. Ingrediënten die een milde ontsmettende werking hebben en de stofwisseling stimuleren, maken het werkingsspectrum compleet.

Gebruik van arganolie.

ArganolieArganolie
  • In de Marokkaanse keuken wordt arganolie - verkregen uit geroosterde pitten en dus met een bijzonder intens aroma - geserveerd met brood en couscous. In dit land wordt het vooral gebruikt om salades, groenten, vlees en vis te veredelen.
  • Milde arganolie van ongeroosterde pitten wordt gebruikt voor cosmetische doeleinden. Traditioneel verzorgt het de gestreste huid en helpt het bij huidziekten zoals eczeem, psoriasis en zonnebrand. Het wordt puur gebruikt of gemengd met bijvoorbeeld amandelolie en in de huid gemasseerd.
  • Arganolie kan ook met succes worden gebruikt voor de behandeling van ontstekingsacne, omdat het de overmatige productie van huidolie kalmeert zonder de huidporiën te verstoppen.
Speciaal

Om één liter arganolie te verkrijgen, worden 30 kilogram vruchten verwerkt - dit komt overeen met de oogst van een volgroeide arganboom. Bovendien is de productie ervan zeer arbeidsintensief. Dit maakt arganolie tot een buitengewoon waardevol voedingsmiddel en cosmeticum, met een prijs per liter van soms meer dan 100 euro.

Andere onderwerpen

Aloë vera (Aloe barbadensis)Aloë vera (Aloe barbadensis)

Aloë vera (Aloe barbadensis) behoort tot de asfodelfamilie, wat betekent dat zij nauwer verwant is aan toortslelies en steppekaarsen dan aan agaves. De getande bladeren, tot 90 centimeter lang, staan in rozetten en zijn vlezig en verdikt. In de bloeitijd groeit uit de grijsgroene rozet een tot drie meter hoge vertakte bloemstengel, die aan de uiteinden dicht bezet is met gele of rode afzonderlijke bloemen, afhankelijk van de variëteit.

Ontdek nu
Abrikoos (Prunus armeniaca)Abrikoos (Prunus armeniaca)

De abrikoos (Prunus armeniaca), die in Oostenrijk en Beieren ook abrikoos wordt genoemd, groeit in boom- of struikvorm. De gele tot oranje vruchten hebben een glad, bijna onbehaard oppervlak. Als de gerimpelde pit van de abrikoos, die aan één kant puntig is, wordt gekraakt, komt het zaad ("pit") binnenin tevoorschijn. Het is ongeveer zo groot als een duimnagel en bevat veel olie. Net als bij amandelen is er een bittere en een zoete vorm. Uit beide soorten wordt waardevolle abrikozenpittenolie gewonnen.

Ontdek nu
Arnica (Arnica montana)Arnica (Arnica montana)

De zonnig gele, bijna palmgrote bloemen van arnica verschijnen van juni tot augustus en hebben de typische structuur van een samengestelde bloem. De hele plant heeft klierharen en een aromatische geur. Oorspronkelijk was hij overal in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika thuis op voedselarme (berg)weiden en moerassige plaatsen. Maar omdat er nauwelijks nog onbevruchte gebieden zijn en arnica eeuwenlang intensief werd verzameld vanwege zijn geneeskracht, is het zeer zeldzaam geworden.

Ontdek nu
Menu