Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Kamferboom (Cinnamomum camphora)

Kamferboom (Cinnamomum camphora)Kamferboom (Cinnamomum camphora)

De altijdgroene kamferboom wordt tot 30 meter hoog, behoort tot de laurierfamilie en is een nauwe verwant van de kaneelboom. Alle delen van de plant hebben een aromatische geur. De bladeren zijn roodachtig als ze uitkomen, later worden ze glanzend groen en leerachtig; met een lengte van tien centimeter zijn ze even groot als laurierbladeren. De lichtgele bloemen staan in kleine trossen en produceren zwarte vruchten ter grootte van erwten.

Oorsprong en teelt.

De thuisbasis van de kamferboom ligt in de subtropische streken van het Verre Oosten. In alle delen bevat het de kleurloze kamfer (of ook: kamfer), die al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt. Het hoogste kamfergehalte wordt aangetroffen in het hout en de schors van het onderste deel van de stam en de wortels van bomen; exemplaren van een halve eeuw en ouder zijn het productiefst. De kamferboom wordt gekweekt in India, Sri Lanka, maar ook in Oost-Afrika.

Ingrediënten.

Kamfer wordt verkregen door destillatie uit het gekneusde hout van de kamferboom. De geur is onmiskenbaar: het is de "medicinale", enigszins doordringende geur van verkoudheidszalven, die ook een beetje aan een tandartspraktijk doet denken. Niet alleen de kamferboom, maar ook andere leden van de laurierfamilie en sommige samengestelde planten en lipbloemigen bevatten deze merkwaardige stof, die kleurloze of witte kristallen vormt, maar die zacht zijn als was. In zijn zuivere vorm moet het in goed gesloten recipiënten worden bewaard, omdat het aan de lucht verdampt.

Gebruik van de vechter.

Gebruik van kamferGebruik van kamfer
  • In zeer kleine doses zorgt kamfer in cosmetica zoals zalven, zepen en deodorants voor een frisse geur, maar ook voor een betere doorbloeding van de huid. Omdat het de koude-receptoren irriteert, ontstaat een verkoelend effect. Een licht, plaatselijk verdovend effect verlicht pijn en jeuk.
  • De bloedcirculatiebevorderende en pijnstillende werking van kamfer wordt ook gebruikt bij zwellingen, verrekkingen en verstuikingen, reumatische aandoeningen, tendovaginitis, chronische artritis en ontstekingsoedeem.
  • In de tandheelkunde wordt kamfer gebruikt om geïnfecteerde wortelkanalen te ontsmetten.
  • De krampstillende werking van kamfer wordt gebruikt bij verkoudheid en aandoeningen van de luchtwegen.
  • Kamfer geeft een frisse geur aan sauna-infusies en schoonmaakproducten.
Hint.
Dit is wat u in gedachten moet houden bij het gebruik van kamfer.

Kamfer heeft een zeer sterk effect, zodat de gebruikte hoeveelheden zorgvuldig moeten worden aangepast.

Andere onderwerpen

Koffieboom (Coffea spec.)Koffieboom (Coffea spec.)

Het geslacht Coffea, dat tot de familie van de rode peper behoort, omvat meer dan 100 soorten; slechts twee daarvan zijn van belang voor de commerciële teelt: Arabica-koffie (C. arabica) en Robusta-koffie (C. caneophora). De groenblijvende bomen worden respectievelijk vijf en acht meter hoog. Uit hun kleine witte bloesems komen koffiebessen, waarvan het vruchtvlees twee zaden bevat: de koffiebonen. Omdat nieuwe bloesems over een lange periode worden gevormd, dragen de bomen bloesems en vruchten in alle graden van rijpheid op hetzelfde moment.

Ontdek nu
Cacaoboom (Theobroma cacao)Cacaoboom (Theobroma cacao)

Met een hoogte van "slechts" 15 meter behoort de altijdgroene cacaoboom tot het kreupelhout in het Amazonewoud. Hij houdt van schaduw, wortelt ondiep en heeft bomen in de buurt nodig om hem te ondersteunen; zelfs bij maximale grootte blijft zijn stam dun. Het hele jaar door verschijnen er gelige tot roodachtige bloemen direct aan de stam en aan de dikkere takken, waar ook de geelbruine cacaovruchten, ongeveer 30 centimeter lang, rijpen. In hun vlees zitten vijf rijen zaden - de cacaobonen.

Ontdek nu
Sheaboom (Butyrospermum parkii)Sheaboom (Butyrospermum parkii)

De karitéboom, ook wel kariténootboom genoemd, wordt tot 15 meter hoog; op de arme gronden van zijn thuisland groeit hij meestal als een solitaire boom. De boom begint pas te bloeien wanneer hij ongeveer 20 jaar oud is, en zijn volle opbrengst wordt bereikt wanneer hij 50 jaar oud is. De eetbare besvruchten groeien in trossen aan de uiteinden van de takken; elke vrucht bevat een ongeveer vier centimeter groot zaad, de kariténoot. Lange tijd mochten alleen vrouwen de vruchten plukken en de pitten verwerken nadat zij het vruchtvlees hadden verwijderd.

Ontdek nu