Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Carnaubapalm (Copernicia prunifera)

Carnaubapalm (Copernicia prunifera)Carnaubapalm (Copernicia prunifera)

De Carnauba palm wordt tot 15 meter hoog. Als aanpassing aan de droge seizoenen scheiden de ongeveer twee meter lange waaierbladeren aan de boven- en onderzijde fijne wasschilfers af, die hen beschermen tegen te veel waterverdamping. Gedurende 100 jaar was deze was een belangrijk exportproduct van Brazilië, maar vanaf het midden van de 20e eeuw werd hij bijna verdrongen door synthetische, op aardolie gebaseerde vervangingsmiddelen. Tegenwoordig wordt de hernieuwbare grondstof weer herdacht en op allerlei manieren gebruikt.

Oorsprong en teelt.

Brazilië is de enige belangrijke producent van carnaubawas; het semi-aride noordoosten van het land is ook het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de carnaubapalm. Het is pas sinds 2003 aangeplant in het kader van herbebossing. Natuurlijke opstanden worden regelmatig geoogst door per palm zes tot acht waaierbladeren af te snijden, verschillende keren tijdens de droge helft van het jaar; op die manier wordt de boom niet beschadigd en kan hij verder groeien. Zodra de verzamelde bladeren uitdrogen, komen de wasschubben los en kunnen ze worden afgetapt en afgeschraapt.

Ingrediënten.

Carnauba is de hardste was die in de natuur voorkomt. Het veroorzaakt geen allergieën en wordt bij inwendig gebruik onveranderd door het lichaam uitgescheiden. Het feit dat het ook vrijwel reukloos is en, met zijn ongewoon hoge smeltpunt van meer dan 80 °C, ongevoelig voor warmte (d.w.z. ook voor te veel zon), maakt het tot een ideale consistentieverbeteraar in cosmetica. De beste kwaliteit wordt geleverd door jonge bladeren waarvan de was lichtgeel is; hoe ouder de bladeren, hoe donkerder de carnaubawas en hoe meer deze de kleur van crèmes en lippenstiften zou aantasten.

Gebruik van carnaubawas.

CarnaubawasCarnaubawas
  • Vooral bij de productie van decoratieve cosmetica wordt carnaubawas gebruikt om de consistentie aan te passen - zo worden lippenstiften vaak aan de gewenste stevigheid aangepast door toevoeging van passende hoeveelheden carnaubawas.
  • Omdat carnaubawas een dun laagje was op de huid achterlaat, voorkomt het dat vocht verdampt; het zit bijvoorbeeld in veel lipverzorgingsproducten.
  • Ingenomen carnaubawas heeft geen effect op het menselijk lichaam, dus kan het worden gebruikt om een beschermend laagje aan levensmiddelen toe te voegen - citrusvruchten, bijvoorbeeld. Het wordt ook gebruikt als afgiftemiddel voor geneesmiddelen, fruitgom, kauwgom, enz.
Speciaal.

In de levensmiddelenindustrie wordt carnaubawas aangeduid met het nummer E 903. Maar het is ook aanwezig in vele andere gebieden van het leven: in schoensmeer, boenwas en andere reinigings- en poetsmiddelen, kaarsen, vernis, platen, papier en nog veel meer, zorgt het voor een glad, glanzend en bestendig oppervlak.

Andere onderwerpen

Bergamot (Citrus bergamia)Bergamot (Citrus bergamia)

De altijdgroene bergamot is in de 16e eeuw ontstaan als een kruising tussen de bittere sinaasappel en de citroen. De boom, die tot vier meter hoog kan worden, bloeit slechts één keer per jaar - in tegenstelling tot andere citrusplanten. De vruchten zijn citroengeel wanneer ze rijp zijn, ongeveer zo groot als tennisballen en hebben een bijzonder dikke schil. Deze vruchtenschillen maken de bergamot zo gewild: de waardevolle bergamotolie wordt er door koude persing uit gewonnen - ook wel "groen goud" genoemd.

Ontdek nu
Kamille (Matricaria recutita)Kamille (Matricaria recutita)

Kamille groeit al sinds de late steentijd als culturele begeleider in de buurt van nederzettingen, bijvoorbeeld langs de randen van akkers en op braakliggende grond. Al vroeg vond het ook een plaats in de tuinen van boerderijen en kloosters als een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden. De gehele plant verspreidt de typische kamillegeur, de bladeren zijn veelvinnig en veerachtig van uiterlijk. Van mei tot september verschijnen de bloemen met een witte corona en een geel hart dat steeds boller wordt naarmate de bloeiperiode vordert.

Ontdek nu
Laurier (Laurus nobilis)Laurier (Laurus nobilis)

De echte laurier behoort tot de laurierfamilie en groeit als een meerstammige, groenblijvende struik tot 15 meter hoog. Er zijn vele andere plantensoorten die laurier worden genoemd maar tot andere plantenfamilies behoren; het enige wat ze gemeen hebben is dat hun bladeren ook aromatisch geuren. De bladeren van de echte laurier hebben een glanzend oppervlak en een licht golvende rand. De lichtgele bloemen verschijnen van mei tot juli, de vruchten zijn blauwzwarte glanzende bessen.

Ontdek nu
Menu