Tot en met 3.12.23 bespaart u de verzendkosten t.h.v. 3,95 €.**

Menu
Niewsbrief

Geneeskrachtige planten A|B|C

Fijnspar (Picea abies)

Gewone spar (Picea abies)Gewone spar (Picea abies)

Vrijstaande sparren worden 30 tot 40 meter hoog, in dichte opstanden reiken ze zelfs tot 60 meter. Hun scherpe, priemende naalden staan op kleine steeltjes, en de hangende kegels vallen in de herfst als "dennenappels" op de grond. De spar is uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2017 omdat hij noch watertekort noch wateroverlast verdraagt. Hij zal daarom niet goed bestand zijn tegen de verwachte klimaatveranderingen - Duitslands meest voorkomende boomsoort zou binnenkort wel eens zeldzaam kunnen worden.

Oorsprong en teelt.

De spar is inheems in de Alpen en de hoger gelegen middelgebergten, en in het Zwarte Woud kenmerkt hij hele streken. Omdat hij een hoge houtopbrengst heeft, werd de "broodboom van de bosbouw" ook twee eeuwen lang aangeplant waar hij zich niet erg op zijn gemak voelt: in de vlakten. Hier is hij weinig bestand tegen stormen en schorskevers. Tegenwoordig wordt de spar meestal samen met de beuk en de den aangeplant. Als kerstboom, echter, is hij zo goed als uitgestorven. Hij is onder meer vervangen door de Nordmannspar, die bijna reukloos is, maar minder naalden heeft en minder prikt.

Ingrediënten.

De jonge, lichtgroene scheuten bevatten hoge concentraties vitamine C. Wie ze echter voor privé-gebruik wil verzamelen, bijvoorbeeld om er siroop van te maken, moet eerst de boseigenaar of de boswachter om toestemming vragen. Naast terpentijnolie, hars en looistoffen bevatten de bladnaalden ook de aangenaam naar het bos geurende sparrennaaldolie; het gehalte aan etherische olie van de naalden is echter slechts ongeveer 0,2 procent. Ondanks de magere opbrengst wordt het in een complex productieproces commercieel geëxtraheerd omdat het een welkome werking heeft bij hoest en verkoudheid.

Gebruik van sparrennaald olie.

Olie van sparrennaaldenOlie van sparrennaalden
  • Bijna alle middelen tegen verkoudheid bevatten olie van de sparrennaald, omdat deze slijmoplossend, hoeststillend en krampstillend werkt. Bovendien heeft het een mild antiseptisch effect, bevordert het de bloedsomloop en is het vochtafdrijvend en diaphoretisch. Als inhalatie bevordert het de slijmoplossende werking en maakt het de neus vrij.
  • De olie van de sparrennaald in een badtoevoeging heeft een verkwikkend effect en verlicht milde spierpijn en reumatische aandoeningen. Wanneer het in de huid wordt gemasseerd, heeft het een positief effect op verstuikingen en kneuzingen - dit is de reden waarom sparrennaaldolie een belangrijk ingrediënt is in wrijfalcohol.
  • De olie van de sparrennaald reinigt ook de luchtwegen als een sauna-infusie.
Hint.
Hier moet u op letten als u sparrennaaldolie gebruikt.

Sparrennaaldolie is niet geschikt voor kleine kinderen en ook niet voor volwassenen met astma of kinkhoest. Baden met toevoeging van sparrenhout wordt afgeraden bij ernstige huidverwondingen of acute huidziekten, bij hoge koorts en bij hartinsufficiëntie en ernstige hoge bloeddruk.

Andere onderwerpen

Eucalyptus (Eucalyptus spec.)Eucalyptus (Eucalyptus spec.)

De meer dan 600 soorten eucalyptus zijn inheems in Australië en Oost-Indonesië. Met hoogten tot 100 meter behoren sommige soorten van de altijdgroene en meestal snelgroeiende bomen tot de grootste op aarde. De blauwgroene, leerachtige bladeren van jonge bomen zijn nog eivormig, later ontwikkelen zij halvemaanvormige, afhangende vormen. De gevederde bloemen worden beschermd door een stevig deksel voordat ze bloeien, vandaar de naam: in het Grieks betekent "eu" goed en "kalyptos" betekent verborgen.

Ontdek nu
Venkel (Foeniculum vulgare)Venkel (Foeniculum vulgare)

De bladeren van de zonnende schermbloemige, die tot twee meter hoog kan worden, zijn sterk geveerd, zodat er maar weinig water verdampt over het kleine bladoppervlak. Een andere aanpassing van de venkel aan de droge plaatsen van zijn oorspronkelijke thuis aan de Middellandse Zee zijn de verdikte onderste bladstelen. Zij vormen een pseudobol met een bewaarfunctie, die bijzonder vlezig is in het geval van de groentevenkel. De gele bloemen van de venkel verschijnen van juli tot september in grote, plaatvormige dubbele bloemschermen.

Ontdek nu
Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)

De altijdgroene kruidnagelboom is een kind van de tropen; hitte en vochtigheid tot 100 procent zijn precies goed voor de boom, die zo'n 12 meter hoog en 130 jaar oud kan worden. De gedroogde bloemknoppen worden gebruikt als specerij en ook als geneesmiddel; omdat ze qua vorm op kleine spijkertjes lijken, werden ze vroeger "kleine spijkertjes" genoemd. De kracht van de geneeskrachtige plant van het jaar 2010 kan gemakkelijk worden getest: als u op een kruidnagel bijt, voelt u een branderig gevoel op uw tong en een lichte verdoving.

Ontdek nu