Niewsbrief

Materiaal

Essenhout. Dragend, elastisch en decoratief

De es (Fraxinus excelsior) behoort tot de olijvenfamilie (Oleaceae). Het is een zeer snelgroeiende boom met een goede ecologische balans en is na de beuk en de eik een van de belangrijkste loofbossen in onze inheemse bossen. De es komt oorspronkelijk uit zuidelijke klimaten, maar is nu in heel Europa verspreid. Verwanten van de gewone es komen ook voor in Noord-Amerika en Azië. Essenhout wordt vooral gebruikt waar een hoge mate van sterkte en elasticiteit is vereist: bijvoorbeeld in meubels, sportuitrusting en gereedschapsgrepen.

De eigenschappen van essenhout

Essenhout is zeer langvezelig en een van de hardste en meest belastbare houtsoorten. Qua sterkte en elasticiteit overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. Bovendien bekoort het door zijn kleurvariatie en zijn karakteristieke tekening. Niet in de laatste plaats daarom is essenhout een van de meest gewilde houtsoorten voor huishoudelijk gebruik. De belangrijkste eigenschappen van essen: - Het hout van essen is zeer hard, taai en resistent en heeft een hoog draagvermogen. - Naast zijn taaiheid en hardheid is essenhout uitzonderlijk elastisch en flexibel. Meubels, sportuitrusting en gereedschapsgrepen van dit materiaal zijn daarom zeer duurzaam en trekken niet krom. Essenhout vertoont een breed kleurenspectrum en een gemarkeerde, levendige nerf met duidelijk zichtbare jaarringen. Kenmerkend zijn gemarmerde of gewolkte tekeningen. De kleur van het hout varieert van lichtgeel tot geelgrijs tot olijfgroen - Een klein nadeel: essenhout is slechts voorwaardelijk weerbestendig. Om het tegen verwering te beschermen, moet u buitenmeubelen - zoals tuinstoelen - regelmatig oliën, niet langdurig aan het weer blootstellen** en vooral in de wintermaanden op een droge plaats opslaan.

Geselecteerde producten met essenhout

Andere onderwerpen

Robiniahout is een van de taaiste en waardevolste Europese houtsoorten. In zijn technische en fysieke eigenschappen lijkt het sterk op eikenhout - in termen van ruwe dichtheid, druksterkte, trek- en buigsterkte overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. En de hoge weerstand tegen weersinvloeden maakt het vrijwel voorbestemd voor gebruik in de tuinmeubelmakerij en op het gebied van tuinuitrusting.

Ontdek nu

Eikenhout is een langzaam groeiend en daardoor bijzonder zwaar, dicht generfd en robuust hout, dat in zijn natuurlijke duurzaamheid alleen wordt overtroffen door robiniahout. Het harde en decoratieve kernhout wordt voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt - in de binnenafwerking, als bouw- en meubelhout, bij de vervaardiging van vaten en wijnvaten en in de (tuin)meubelbouw en tuininrichting.

Ontdek nu

Larikshout is een zeer dicht en hard hout - naast taxus is het een van de zwaarste en hardste inheemse zachthoutsoorten. Het is van nature extreem weerbestendig en duurzaam. Het is ook grotendeels bestand tegen ongedierte. Dit maakt het ideaal voor gebruik buitenshuis.

Ontdek nu