Menu
Niewsbrief

Materiaal

Paardenleer

PaardenleerPaardenleer

Paardenleer - de term "paardenhuid" wordt ook vaak gebruikt - kan worden gemaakt van de huiden van verschillende paardensoorten. Aangezien paarden tegenwoordig zelden in de landbouw worden gebruikt, behoort het tot de zeldzame en luxueuze leersoorten. Afhankelijk van de te vervaardigen lederwaren worden verschillende delen van de huid gebruikt. Voor leren jassen en tassen wordt vaak het zogenaamde paardenleer uit de borststreek van het dier gebruikt. Voor zeer hoogwaardige leren schoenen is Shell Cordovan het materiaal bij uitstek. Dit exquise leer wordt gemaakt van speciale kleine stukjes huid (de zogenaamde croup of "schelpen") van een bepaald koudbloedpaardenras. Paardenleer wordt bijna altijd nerfzijde verwerkt, met uitzondering van cordovan: hier vormt de vleeszijde de dekzijde.

De eigenschappen van paardenhuid

Paardenleer is een van de bijzonder taaie, resistente en duurzame leersoorten met een hoge treksterkte. Vergeleken met koeienhuid is paardenleer wat stugger, maar wordt bij gebruik steeds zachter en soepeler en ontwikkelt een mooi individueel patina. Omdat wij Shell Cordovan in een apart portret presenteren, verwijzen wij hierna naar paardenleer dat verwerkt is als glad leer - d.w.z. met de nerfzijde naar buiten - Paardenleer is een extreem taai leer en heeft een hoge treksterkte. Door zijn dichte en stevige vezelstructuur is paardenleer extreem slijtvast, robuust en duurzaam - De sterkte geeft paardenleer zijn typische stabiliteit. Vergeleken met koeienhuid is het vaak wat stugger en bokhariger. Paardenleer wordt gekenmerkt door zijn gladde en glanzende oppervlak. De fijne glans ontstaat tijdens het veredelingsproces door middel van het zogenaamde glansduwen, waarbij glas- of agaatrollen onder druk over het leer glijden - Als paardenleer als anilineleer wordt verwerkt (zie Nappaleer), blijven het natuurlijke nerfpatroon met zijn kenmerkende, fijnporige structuur en de sporen van het paardenleven zoals insectenbeten of doornscheuren zichtbaar - Paardenleer bevat van nature al vet. Vaak wordt tijdens de afwerking een olieachtige of wasachtige laag aangebracht, die het leer een bijzonder karakter geeft en het bovendien tegen vocht beschermt. Jassen, tassen en andere veel gebruikte goederen van paardenleer worden met de dag soepeler en mooier. Gebruik is hier de beste verzorging, want het houdt het leer in beweging en zorgt voor een onmiskenbaar patina met fel brekende vouwen die vertellen over het leven van de drager.

Andere onderwerpen

CordovanCordovan

Het is een van de edelste en duurste leersoorten en toch is het niet afkomstig van exotische dieren, maar van paarden. Shell Cordovan wordt gemaakt van de huiden van een speciaal ras van koudbloedige paarden. Hoewel ze vroeger vaak als trek- en werkpaard werden gebruikt, zijn ze tegenwoordig vrij zeldzaam. Alleen zeer specifieke delen van de huid komen in aanmerking voor shell cordovan.

Ontdek nu
Tapir lederwarenTapir lederwaren

Leer leeft. Door het te behandelen met vetverzorgingsproducten wordt het niet alleen mooier, maar krijgt het ook de vloeibaarheid terug die ervoor zorgt dat wrijving en slijtage in de vezelstructuur van het materiaal worden verminderd en vertraagd.

Ontdek nu