Niewsbrief

Materiaal

Eikenhout. Duurzaam, weerbestendig en opvallend generfd

De eik (Quercus), symbool van duurzaamheid en stabiliteit, groeit al zo'n twaalf miljoen jaar op aarde. Hij behoort tot de beukenfamilie (Fagaceae) en is samen met de beuk, de es en de esdoorn de meest voorkomende loofboom. Er bestaan wereldwijd meer dan 400 soorten eiken. In Europa zijn witte eiken zoals de zomereik en de wintereik inheems en belangrijk voor de bosbouw. De uit Noord-Amerika afkomstige rode eik daarentegen is veel minder algemeen in de Europese bossen, maar speelt in grote delen van Europa een steeds belangrijkere rol in de houtindustrie. Naast het gebruik als houtbron is de eik ook van groot ecologisch belang voor de biodiversiteit. Want geen enkele andere inheemse boomsoort herbergt zoveel insecten. Ook vogels, zoogdieren, korstmossen en schimmels profiteren van de eik als habitat en voedselbron.

De eigenschappen van eikenhout

Eikenhout is een langzaam groeiend en daardoor bijzonder zwaar, dicht generfd en robuust hout, dat in zijn natuurlijke duurzaamheid alleen wordt overtroffen door robiniahout. Het harde en decoratieve kernhout wordt voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt - in de interieurbouw, als bouw- en inrichtingshout, bij de vervaardiging van vaten en wijnvaten en in de (tuin)meubelbouw en tuininrichting. Vooral in massief houten meubelen beleeft eikenhout een renaissance. Want de tijd van lompe, letterlijk slaande huiskamersets in "rustiek eiken", die het hout een wat dubieuze reputatie bezorgden, ligt al lang achter ons. Eiken meubelen hebben tegenwoordig een veel soberder design en passen harmonieus in de meest uiteenlopende woonstijlen. Het materiaal is ook buiten overtuigend door zijn duurzaamheid en hoge weerstand tegen weersinvloeden. Eikenhout is een inheems hout met een goede ecologische balans en kan door zijn hoge duurzaamheid en weersbestendigheid op veel verschillende manieren worden gebruikt. Het is daarom een uitstekend alternatief voor tropisch hout, zowel binnen als buiten - Eikenhout toont zijn kwaliteiten zelfs onder de grond en onder water. Bedenk maar eens dat hele steden als Amsterdam of Venetië voornamelijk op eikenhouten palen zijn gebouwd. **De weerstand tegen rotten van eikenhout en niet in de laatste plaats zijn karakteristieke rokerige aroma zijn ook voorbestemd voor de productie van wijnvaten, die zelfs na een lange gebruiksperiode nog voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. De beste voorbeelden hiervan zijn onze regentonnen en onze terrasvijver gemaakt van afgedankte wijn- of cognacvaten - Het harde en dichte eikenhout is gemakkelijk en schoon te bewerken, heeft lage krimp en hoge slijtvastheid.

  • Omdat het ook zeer taai is en een hoge elasticiteit en buigsterkte heeft, wordt eikenhout niet alleen gebruikt in de meubelbouw, maar ook voor sporttoestellen en gereedschapsgrepen - Dankzij het hoge gehalte aan looizuur is eikenhout bestand tegen aantasting door insecten en schimmels. Door het looizuur kunnen metalen echter gemakkelijk roesten en kan het hout verkleuren. Daarom worden hoogwaardige eiken meubelen meestal alleen afgewerkt met roestvrijstalen schroeven of houten pennen. - Natuurlijk wordt eikenhout ook gewaardeerd om zijn nobele uiterlijk. De kleur van het kernhout varieert van warm grijsgeel tot lichtbraun. Na verloop van tijd krijgt het een donkerebrauntint. De jaarringen zijn zeer gelijkmatig en duidelijk zichtbaar. Afhankelijk van de snede wordt de gemarkeerde nerf zichtbaar als tongvormige nerven (tangentiële snede) of als fijne mergstralen (radiale snede) - Zoals vele houtsoorten ontwikkelt onbehandeld eikenhout na verloop van tijd een lichtgrijze patina, maar veel langzamer dan andere houtsoorten. Ook hier kan een onderhoudsolie bescherming bieden en de natuurlijke nerf van het hout benadrukken**.

Andere producten met eikenhout

Andere onderwerpen

Met een groeihoogte van meer dan 60 meter en een stamdiameter tot vier meter is de douglasspar een van de grootste bomen ter wereld. Het aandeel van knoestvrij hout is navenant hoog, dat gewaardeerd wordt om zijn weerbestendigheid en goede sterktewaarden en zowel binnen als buiten op verschillende manieren kan worden gebruikt.

Ontdek nu

Essenhout is zeer langvezelig en een van de hardste en meest belastbare houtsoorten. Qua sterkte en elasticiteit overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. Bovendien boeit het door zijn kleurvariatie en zijn kenmerkende tekeningen. Mede daardoor is essenhout een van de meest gewilde houtsoorten voor huishoudelijk gebruik.

Ontdek nu

Robiniahout is een van de taaiste en waardevolste Europese houtsoorten. In zijn technische en fysieke eigenschappen lijkt het sterk op eikenhout - in termen van ruwe dichtheid, druksterkte, trek- en buigsterkte overtreft het zelfs het robuuste eikenhout. En de hoge weerstand tegen weersinvloeden maakt het vrijwel voorbestemd voor gebruik in de tuinmeubelmakerij en op het gebied van tuinuitrusting.

Ontdek nu