Niewsbrief

Materiaal

Kersenhout. Duurzaam en decoratief

Kersenbomen, die behoren tot de rozenfamilie (Rosaceae), zijn wijdverspreid in Europa, Noord-Afrika, Centraal-Azië en in de oostelijke staten van Amerika met talrijke soorten. In Europa komen de vogelkers (Prunus Avium) en zijn gecultiveerde vorm, de zoete kers, het meest voor. Bekend om hun witte bloesems en de aromatische vruchten van de zoete kers, vormen kersenbomen ook een bijzonder decoratief edel hardhout dat gewaardeerd wordt om zijn fijne structuur en warme kleur.

De eigenschappen van kersenhout

Al eeuwenlang is kersenhout zeer gewild als meubelhout; zijn warme rode tint werd bijvoorbeeld al zeer gewaardeerd in Biedermeier en Art Nouveau. Het is een klassieker geworden en is ook nu nog zeer gewild, vooral voor hoogwaardige meubels en interieurinrichting, maar ook voor keukengerei en woonaccessoires

  • als middelzwaar en toch hard hout heeft het hoge druksterkte en slagvastheid, zodat het overtuigt als parkethout, wand- en plafondbekleding.
  • Hoewel kersenhout tijdens het drogen aanzienlijk krimpt, vertoont het daarna een goede stabiliteit - d.w.z. het reageert nauwelijks op veranderingen in omgevingsomstandigheden zoals vochtigheid en temperatuur - en is daardoor zeer maatvast. Als het niet in contact komt met vocht, is het dus uitzonderlijk duurzaam.
  • Kersenhout is minder geschikt voor buitengebruik, omdat het een zeer lage weerstand tegen verwering heeft. - Dankzij zijn natuurlijke elasticiteit kan het zeer goed worden gebogen onder invloed van stoom. Het krijgt een warme, roodachtige kleur, vergelijkbaar met mahonie
  • Kersenhout heeft ook een fijnporige, gelijkmatige structuur. Om het te beschermen en te onderhouden kan het gemakkelijk worden behandeld met vernissen, beitsen, schuurmiddelen en oliën, wat resulteert in uitzonderlijk gladde oppervlakken.
Onderhoudsinstructies

Voor de verzorging van onbehandeld kersenhout raden wij aan om af en toe spaarzaam drogende bakolie (zoals lijnolie) of halfdrogende bakolie (zoals walnoot- of maanzaadolie) te gebruiken. De roodachtige braune tint van kersenhout wordt nog intenser wanneer het met olie wordt behandeld. Zorg ervoor dat het hout niet nat wordt. Om watervlekken te voorkomen kunt u het beste onderzetters gebruiken voor kopjes en glazen. Kersenhout mag alleen worden schoongemaakt met een licht vochtige doek.

Afgewerkt met kersenhout. De Manufactum keukengadget serie

Triangle in de messenstad Solingen is sinds 1946 gespecialiseerd in de productie van keukengereedschap met messen. Wij laten de keukengadgets van onze eigen exclusieve serie daar volgens onze specificaties vervaardigen - met sterke functionele onderdelen van roestvrij staal en massieve handgrepen van gladgestreken en geolied kersenhout uit de plaatselijke bosbouw.

Andere onderwerpen

Het hout van de esdoorn, dat wijdverspreid is in Europa, is een van de regionale kostbare houtsoorten. Hij is gewild vanwege zijn stamafmetingen en zijn lichte, bijna witte kleur. De zijdeachtige glans die bij het schaven zichtbaar wordt, geeft het hout een mooi en decoratief uiterlijk. Als middelzwaar en hard hout is het zeer taai en dus goed bestand tegen zwaar gebruik.

Ontdek nu

Larikshout is een zeer dicht en hard hout - naast taxus is het een van de zwaarste en hardste inheemse zachthoutsoorten. Het is van nature extreem weerbestendig en duurzaam. Het is ook grotendeels bestand tegen ongedierte. Dit maakt het ideaal voor gebruik buitenshuis.

Ontdek nu