Menu
Niewsbrief

Materiaal

Suède leer. Fluweelzacht en ademend

SuedeSuede

Suèdeleer, in de Engelstalige wereld ook wel "suède" genoemd, is een van de ruwe leersoorten en wordt gemaakt van de huiden van verschillende diersoorten. Meestal is het afkomstig van gedomesticeerde dieren zoals runderen, kalveren, varkens, geiten of schapen, iets minder vaak van vrijlevend wild zoals herten. Ofwel wordt de van nature ruwe achterkant van het leer verwerkt tot velours, ofwel wordt het leer naar beneden gesplitst, waardoor twee ruwe kanten ontstaan. De term "suède", die vaak ten onrechte als synoniem wordt gebruikt, komt voort uit het feit dat in het verleden veel vaker wilde huiden werden gebruikt om suède te maken. Door de vleeszijde te gebruiken, konden beschadigingen aan de nerfzijde - zoals verwondingen door geweien, doornscheuren of tekenbeten - worden verborgen.

De eigenschappen van suède

De term "velours" komt uit het Frans en betekent "fluweel", wat het gevoel van suède treffend beschrijft. Tijdens de verwerking wordt de ruwe kant van het leer afgeschuurd, zodat een langvezelig, zacht, licht korrelig oppervlak ontstaat. Suède wordt gebruikt voor schoenen, kleding, handschoenen, tassen en kleine lederwaren. Afhankelijk van welke dierenhuiden tot suède worden verwerkt, verschillen de eigenschappen enigszins - alle suède wordt gekenmerkt door een zacht, warm gevoel. Bij koeiensuède zijn de vezels wat grover, terwijl kalfs- en geitensuède aanzienlijk fijnere vezels hebben - Bij goed onderhoud is suède robuust en duurzaam. Kalfs- en geitensuède zijn bijzonder slijtvast. Daarom zijn ze ideaal als bovenleer voor bijvoorbeeld schoenen en jassen. Beide suède leersoorten zijn ook veel sterker dan varkenssuède. Suède is zeer goed ademend dankzij de open poriën, zodat vocht gemakkelijk kan worden afgevoerd. Daarom wordt het vaak gebruikt als materiaal voor sportschoenen en handschoenen - Een kenmerkende eigenschap van suède is het "schrijfeffect". Als je over het oppervlak strijkt, verandert de richting van de vezels, waardoor een zichtbare lijn ontstaat. Nubuckleer, dat ook tot de suèdesoorten behoort, wordt gekenmerkt door soortgelijke eigenschappen. Bij nubuckleer wordt echter de nerfzijde van het leer geschuurd in plaats van de vleeszijde. Hierdoor blijft de natuurlijke nerf behouden en de resulterende pool is veel fijner en zelfs iets fluweliger dan suède.

Tips voor de verzorging van suède

Regelmatig onderhoud is de hoogste prioriteit voor suède, en het belangrijkste gebruiksvoorwerp is de crêpeborstel. Hiermee kunt u niet alleen stof en vuil verwijderen, maar ook vastzittende, vettige plekken opruwen. U kunt ook afzonderlijke vlekken aanpakken met een leergum. Om het oppervlak met open poriën te behouden en te voorkomen dat de vezels aan elkaar kleven, moeten onderhoudsmiddelen met vet of was worden vermeden. Om te voorkomen dat vocht te diep in het leer dringt, kunt u suède van tijd tot tijd met een speciaal impregneermiddel behandelen. Het materiaal blijft echter gevoelig voor vocht, dus uw schoenen, jassen of tassen van suède kunt u bij regenachtig weer beter thuis laten.

Andere onderwerpen

HertenleerHertenleer

Hertenleer wordt verkregen uit de huid van verschillende hertensoorten zoals edelhert, witstaarthert, ree en damhert, maar ook eland en rendier. Aangezien de dieren grotendeels in het wild leven op alle continenten, behoort hertenleer tot de categorie suède. In tegenstelling tot andere leersoorten is het slechts in kleine hoeveelheden verkrijgbaar, omdat de jacht op herten aan strenge voorschriften is onderworpen. Het is dan ook een van de zeldzamere, meer verfijnde leersoorten.

Ontdek nu
Tapir lederwarenTapir lederwaren

Leer leeft. Door het te behandelen met vetverzorgingsproducten wordt het niet alleen mooier, maar krijgt het ook de vloeibaarheid terug die ervoor zorgt dat wrijving en slijtage in de vezelstructuur van het materiaal worden verminderd en vertraagd.

Ontdek nu
LooiprocesLooiproces

Looien is het proces waarbij dierenhuid zijn weerstand tegen water en bederf verkrijgt. Eiwitvezels worden omgezet in leervezels - een proces dat niet synthetisch kan worden nagebootst. Naast de aard van de grondstof bepaalt het type looiing de kwaliteit en de eigenschappen van het lederen eindproduct: de sterkte, rekbaarheid, watertolerantie, hardheid of soepelheid van het leer worden grotendeels bepaald door het looiproces.

Ontdek nu